7 nejlepších potravin, které pečují o vaše zdravé srdce
V našem zdraví hraje srdce zásadní roli. Neúnavně pracuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Má na starosti pumpování krve do celého těla, aby měly všechny naše tkáně kyslík a všechny důležité živiny. O srdce proto musíme co nejlépe pečovat. Věděli jste však, že na zdravé srdce má přímo vliv i to, co jíme?
Zařazení těch správných potravin do jídelníčku je klíčem k tomu, abychom srdci dodali veškeré živiny, které ke svému správnému fungování nezbytně potřebuje. Navíc některé potraviny umí snížit riziko srdečních onemocnění. Pochopitelně, nejlépe to bude fungovat v kombinaci se zdravým životním stylem a dostatečným pohybem.
Potraviny pro zdravé srdce: Oves
Oves obsahuje i jednu hodně důležitou složku, která je pro zdravé srdce nezbytná. Jde například o betaglukany. Tedy polysacharidy, které se nachází v buněčných stěnách hub, bakterií, kvasinek, řas i rostlin. Podle toho, z jakého zdroje jsou, pak mají odlišné fyzikálně-chemické vlastnosti a účinky. Ovesný betaglukan je spojován se snížením celkového a “zlého” LDL cholesterolu. Ve spojení s vlákninou je pak schopen zabránit vzniku některých srdečních onemocnění. U lidí s onemocněním srdce je pak beta-glukan schopen účinně a poměrně rychle snižovat chronický zánět.
Červené víno na zdraví? Sklenka denně je prospěšná pro lidské srdce a cévy!
Energetické dráhy: Meridián srdce ovlivňuje lásku, radost i sebevědomí
Řepík lékařský je přírodní léčivou silou. Pomůže s játry, srdcem i křečovými žilami
Potraviny pro zdravé srdce: Tučné ryby
Tučné ryby jsou pro zdraví srdce nezbytné. Ne nadarmo jsou součástí i mnoha oblíbených doplňků stravy. Uvádí se, že bychom tučné ryby měli konzumovat alespoň dvakrát týdně. Jsou totiž plné prospěšných omega-3 mastných kyselin. Ty mohou zmírnit zánět, snížit hladinu triglyceridů v krvi, snižují krevní tlak a dokonce i riziko mrtvice. Tučné ryby ale obsahují i spoustu dalších cenných látek pro zdravé srdce, jako jsou vitamíny skupiny B nebo selen.
Potraviny pro zdravé srdce: Celozrnné obiloviny
Jsou doslova požehnáním pro naše zdraví. Ukrývá se v nich endosperm. Což je vnitřní pletivo, které má při klíčení semen vyživovací funkci. I klíčky a otruby zvyšují výživovou hodnotu potraviny. A pochopitelně i vláknina. Cennými látkami jsou celozrnné obiloviny doslova nabité, ukrývají v sobě i vitamíny skupiny B, železo, hořčík a selen. Jistá studie dokonce zjistila, že zvýšená konzumace celozrnných potravin, je prokazatelně spojena se sníženým rizikem vzniku srdečních onemocnění.
Potraviny pro zdravé srdce: Vlašské ořechy
Mají skvělý nutriční profil a obrovské zdravotní přínosy. Jsou jednou z nejlepších potravin pro zdravé srdce. Právě vlašské ořechy snižují špatný LDL cholesterol a zároveň snižují i krevní tlak. Mohou pomoci zlepšit funkci krevních cév, eliminují zánět a snižují oxidační stres. Vlašské ořechy pak obsahují i spoustu manganu, vlákniny, mědi i spoustu tuků, které jsou pro zdravé srdce nezbytné.
Potraviny pro zdravé srdce: Listová zelenina
Zelená listová zelenina je pro zdravé srdce opravdovým požehnáním. Především pak špenát, kapusta, salát nebo mangold. Mají sice nízký obsah kalorií a hlad sami o sobě nezaženou, zato jsou napěchované prvky, jako je vitamín A, vitamín K, kyselina listová, hořčík, draslík či železo. A nechybí ani prospěšné antioxidanty, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům a zabránit tak poškození buněk i zpomalit rozvoj chronických onemocnění.
Potraviny pro zdravé srdce: Avokádo
Oblíbená potravina, která je vynikajícím zdrojem tuků pro srdce prospěšných. Nechybí ale ani další důležité živiny, jako například draslík či vitamíny E a K. Už konzumace jednoho avokáda denně umí snížit hladinu cholesterolu a potenciální snížit riziko srdečníh oneocnění. Avokádový olej, který je možné využít jako doplněk zdravé stravy, snižuje prokazatelně hladinu triglyceridů i cholesterolu a navíc snižuje zánět.
Potraviny pro zdravé srdce: Bobuloviny
Především jde o borůvky, jahody či ostružiny. Jsou plné antioxidantů, nezbytných pro zdravé srdce. Konzumace většího množství bobulí ale může chránit tělo i před metabolickým syndromem, záněty a před vznikem neurologických onemocnění. Co se zdravého srdce týče, pomáhají snižovat “zlý” LDL cholesterol, umí srovnávat krevní tlak a likvidují zánět. A navíc obsahují i živiny, které jsou pro zdravé srdce nezbytné. Jde zejména o vitamín K, vitamín C a vlákninu.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku