Správná výživa pro silné a zdravé srdce. Upravte svůj jídelníček a buďte zdraví!
O své srdce bychom měli pečovat skutečně dobře. Jste si jistí, že to děláte? Podle statistik jsou srdeční choroby celosvětově hlavní příčinou všech úmrtí. Kromě správného životního stylu je právě výživa jedním z nejlepších způsobů, jak své srdce chránit.
Výživou (jídlem) ovlivňujeme nejen samotné srdce, ale také případné záněty v těle, krevní tlak, cholesterol a další rizikové faktory srdečních onemocnění. Už mnohokrát bylo prokázáno, že především diety s vysokým obsahem vlákniny, zdravých tuků a antioxidantů pomáhají podporovat zdraví srdce. Zatímco vysoký příjem přidaného cukru a zpracovaného masa je spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Pro zdravé srdce je tedy správná výživa skutečně nutností.
Výživa pro zdravé srdce
Diet, které tvrdí, že jsou vhodné pro zdraví srdce, je nespočet. Ale jestli chcete vyzkoušet něco skutečně účinného, pak se pusťte do stravování, které je podložené vědeckými důkazy. A hlavně do takového, které nebudete brát jako nějakou “dietu”, ale stane se z něj váš nový životní styl a budete schopni dodržovat jej dlouhodobě. Jinak by to pochopitelně nemělo až takový efekt.
Energetické dráhy: Meridián srdce ovlivňuje lásku, radost i sebevědomí
Pránická výživa neboli breathariánství - životní styl, který vyžaduje hodně pevnou vůli
Low carb: Je nízkosacharidová strava vhodná opravdu pro každého?
Výživa pro srdce: Středomořská strava
Středomořská strava je založena na tradičních stravovacích zvyklostech lidí žijících v Řecku a Itálii. Obecně platí, že výživa ze středomoří klade důraz na co nejméně zpracované potraviny, včetně celých zrn, ořechů, semínek, ovoce, zeleniny, luštěnin, ryb a extra panenského olivového oleje. Zahrnuje ale také občas drůbež, vejce, mléčné výrobky a červené víno. Naproti tomu eliminuje přidané cukry, rafinované sacharidy a tmavé druhy masa.
Výživa pro srdce: DASH dieta
DASH dieta je spojena s 20% snížením rizika srdečních onemocnění, 19% snížením rizika mrtvice a 18% snížením rizika diabetu. Využívá se ale i pro snížení krevního tlaku. DASH dieta se zaměřuje především na ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny a libové maso nebo nízkotučné mléčné výrobky. Vznikla poté, co vědci zjistili, že u lidí s rostlinnou stravou jako vegani a vegetariáni se vysoký krevní tlak vyskytoval v mnohem menší míře. Naopak se u DASH diety pro srdce omezuje červené maso, zpracované obiloviny nebo přidané cukry. DASH dieta navíc doporučuje omezit příjem sodíku na 2300 mg denně. Striktnější verze dokonce omezuje až na 1500 mg denně.
Výživa pro srdce: Veganská a vegetariánská strava
Jde o speciální dietu-výživu či výživový směr, který vylučuje veškeré maso, včetně drůbeže, červeného masa a ryb. I když někteří vegetariáni zahrnují i jiné zdroje živočišných produktů (vejce, mléčné výrobky apod.), vegani se striktně vyhýbají všem složkám živočišného původu. A to včetně včelího pylu, medu nebo želatiny. Vegetariánská či veganská strava naopak klade důraz na ovoce, zeleninu, fazole, čočku, sóju, celozrnné výrobky, ořechy, semena, rostlinné oleje a rostlinné tuky. Tato výživa má často vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a protizánětlivých sloučenin. Všechny napomáhají ke zdraví srdce.
Výživa pro srdce: TLC dieta
TLC dieta byla vyvinuta speciálně pro to, aby pomáhala snižovat cholesterol v krvi. Vedlejším efektem pak bylo hubnutí. Možná právě proto se pak tato dieta začala využívat především právě pro snižování hmotnosti. TLC dieta snižuje příjem nasycených tuků, které ukrývají špatný cholesterol.
Výživa pod označením TLC doporučuje omezit nasycené tuky na maximálně 7 % denních kalorií, omezit cholesterol na maximálně 200 g denně, jíst 10-25 g rozpustné vlákniny za den a jíst 2 g fytosterolů denně. Zároveň je nutné dopřát si každý den alespoň půl hodiny cvičení střední intenzity.
Výživa pro srdce: Nízkosacharidová strava
Výživa, která se stala populární především v posledních letech. Je označovaná jako “low carb” a našla si spoustu svých příznivců i odpůrců. Faktem však je, že LC výživa je rozhodně vhodná pro udržení zdravého srdce. Nízkosacharidová strava omezuje příjem sacharidů a obvykle mívá vyšší obsah bílkovin nebo/a tuků. Dieta omezuje potraviny jako je pečivo, obiloviny, těstoviny nebo brambory. Výzkumy prokazují, že low carb strava může zlepšit zdraví srdce snížením určitých rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně nadváhy, obezity a vysokých hladin triglyceridů a krevního tlaku. Zároveň je tato dieta schopna zvyšovat “hodný” HDL cholesterol.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Petra