Low carb: Je nízkosacharidová strava vhodná opravdu pro každého?

Low carb: Je nízkosacharidová strava vhodná opravdu pro každého?

Zatímco dříve byl život bez cukru výsadou diabetiků, v současné době se vzedmul trend low carb, česky překládané jako nízkosacharidová strava. Internetem i sociálními sítěmi putuje bezpočet receptů, kde je cukr buď zcela vynechán a nebo nahrazen povoleným sladidlem. Low carb je heslo, které otevírá cestu k rychlému zhubnutí a vysněné postavě. Jako všechno, i nízkosacharidová strava má nějaká pravidla a omezení. Co to vlastně je low carb a pro koho je vhodná?

Čtěte také:

Bezlepková dieta je jediné řešení při nestravitelnosti glutenu

Co je to low carb neboli nízkosacharidová strava?

Low carb dieta je část zkratky Low Carb High Fat (LCHF), která v sobě ukrývá princip této výživy. Na  jedné straně jsou výrazně poníženy sacharidy (cukry), na druhé je navýšen příjem tuků. Odtud tedy nízkosacharidová strava. Výše příjmu bílkovin zůstává nezměněna. Hlavním cílem low carb stravování je úprava tělesné hmotnosti. Vedle toho však často dojde k pozitivním dopadům na celkový zdravotní stav. Protože se nejedná čistě o dietu, ale o styl stravování, jakmile si člověk najde svůj rytmus, zjistí, že nízkosacharidová strava je dlouhodobě udržitelná a chutná.

Low carb – kolik mohu sníst cukrů?

Co vlastně znamená snížení příjmu sacharidů? Zatímco mnoho diet pracuje s kalorickou kalkulačkou a počítáním kde jakého ukazatele, vážením porcí a řadou zákazů a příkazů, nízkosacharidová strava si hlídá „jen“ cukry. Kolik přesně jich může člověk na low carb stravě sníst? Vždy záleží na vašem cíli. Obecně lze low carb rozdělit podle denního množství přijímaných sacharidů na:

  1. přísná = do 50 g –určena spíše pro osoby, kterým byla diagnostikována obezita a nebo těžší nadváha, zpravidla probíhá pod dohledem odborníka a po dohodě s lékařem
  2. umírněná = 50–100 g – nejčastější forma, kterou volí lidé, kteří mají sklony k tloustnutí
  3. volná = 100–150 g – v tomto případě se nejedná už od dietu, ale skutečně nízkosacharidovou stravu jako životní styl.

Pokud jste analytický, tabulkový typ osobnosti, nic vám nebrání kalorické tabulky i nadále používat. Jen je třeba hodnoty upravit podle low carb pravidel.

Nízkosacharidová dieta vs. zdravý talíř

Je paradoxem, že výživová doporučení většinové společnosti (omezit tuky a mít dostatek sacharidů) se ubírají opačným směrem než low carb filozofie. Samozřejmě každý člověk je individuální, proto jednoznačný směr neexistuje, avšak vždy je třeba přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu jedince. V případě nějakých chronických obtíží je vhodné vše konzultovat s lékařem. Základem úspěchu však je naučit se brát vážně projevy našeho těla

Co si dát při low carb na talíř?

Pořád bude obsahovat sacharidy (zdroj rychlé energie), tuky (ukládání energie) a bílkoviny (stavební kámen organismu), jen v jiném poměru než jste byly dosud zvyklí. Obecně lze říci, že bílkoviny se počítají v poměru 0,8–1 g bílkovin/kg hmotnosti/den. Množství tuku závisí na fyzické aktivitě a životním stylu (obvykle stačí 100–200 g/den).

Co je v low carb „zakázané“?

Jednoduše řečeno nízkosacharidová strava vylučuje cukr (včetně medu, třtinového cukru nebo sladidel), sladkosti a zákusky, slazené nápoje, pečivo, těstoviny, rýži, brambory, pivo a většinu ovoce. A pozor, i zelenina obsahuje sacharidy, proto byste měli dát přednost těm druhům, které mají nižší podíl sacharidů. Že toho moc nezbývá?

mandle chleb

Nebojte, nic není tak horké, jak to vypadá. Chce to jen otevřenou mysl a využití jiných surovin. Existují i povolené náhražky cukru.

Co je v low carb „povolené“?

  • zelenina: cuketa, kapusta, ledový salát, okurky, špenát, zelí, žampiony, brokolice, paprika …
  • bílkoviny: maso, ryby, vejce, sýry, ořechy (pozor na arašídy, nejsou ořechy) a mandle, plnotučné mléčné výrobky, jogurty řeckého typu, zakysaná smetana, cottage, lučina
  • tuky: máslo, přepuštěné máslo (ghee), smetana, mascarpone, kokosový olej, olivový olej, avokádo
  • speciality: hořká čokoláda (minimálně 80 %), bobulovité ovoce (borůvky, maliny), citron, grapefruit, olivy, sušené maso

Tip: Klasická mouka lze nahradit moukou kokosovou či mandlovou. Pečivo lze stvořit z chia semínek nebo psylia.

Důležitá je správná míra, i u low carb

V případě low carb nejde ani tak o to, kolik toho jíte (kromě příjmu cukru), ale co jíte. A hlavně, že jíte! Nízkosacharidová strava není o hladovění. Snížený příjem cukru (rychlé energie) je vynahrazen právě zvýšeným příjmem tuků. Ty dodají nejen potřebnou energii, ale navíc lépe zasytí. Zpočátku můžete pociťovat únavu nebo i hlad než si tělo na nový přístup zvykne. Tento stav se zpravidla po týdnu upraví. Množství jídel během dne jsou obvykle 3, díky čemuž odpadne i věčné plánování svačinek.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Krabičková dieta na hubnutí bez jo-jo efektu
Zdravé stravování s.r.o.…
Hana Němcová: Studio redukce váhy a zdraví, Horní Slavkov
Toužíte po tom být štíhlejší a zdravější a stále se vám…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...