Zelená rajčata nemusíte vyhazovat! V kuchyni je lze využít na skvělá jídla
Přebytek nedozrálých zelených rajčat nemusí být tragédie. Naopak můžete zelená rajčata skvěle využít v kuchyni a připravit z nich výtečné pokrmy. Připravili jsme pro vás článek o tom, jak nedozrálá zelená rajčata zpracovat, abyste je nemuseli zbytečně likvidovat. Je však potřeba je ještě před prvním mrazem vytáhnout ze země a vědět, jak s nimi naložit.
Zelená rajčata sklízíme před prvním mrazíkem
První lehké mrazíky mohou přijít již v září. Pro rajčata to znamená již naprostý konec. Nedozrálá zelená rajčata už nemají šanci zčervenat. Ovšem rajčata není nutné sklízet a rovnou se jich zbavovat. Skliďte vše, co na zahradě máte ještě než přijde mráz a rajčata, která nestihla zčervenat, si ponechte. Přečtěte si více o pěstování rajčat.
Mnozí lidé zelená nedozrálá rajčátka vyhazují a vůbec netuší, jakou dělají chybu. Věřte, že i z takových rajčat si můžete udělat doma výtečné jídlo.
Dozrávání rajčat doma je snadné
Rajčata vytrhněte i s kořenem a poté je zavěste v teplejší místnosti. Zde budou rajčata postupně ještě chvíli dozrávat. Je nutné ale uchovat jen nepoškozená zelená rajčata. Vytřiďte proto nahnilé a poškozené plody.
Dalším způsobem, jak nedozrálá zelená rajčata sklidit, je uložit rajčata na plech a nechat je u okna. K zeleným rajčatům můžete přidat i zralá rajčata nebo jablíčko. Plech lze ponechat odkrytý nebo jej přikryjte potravinovou fólií.
A proč je na dozrávání rajčat doma vhodné jablko? Uvolňuje se z něj etylen, který urychluje zrání a rajčata tak mnohem snadněji zčervenají. A pokud necháte rajčata spíše v chladu, můžete si je vychutnat až do Vánoc. Ze zralých rajčat můžete připravit například rajčatový kečup 3x jinak.
Zelená rajčata kontrolujte
Je nutné, abyste rajčata neustále pravidelně kontrolovali. Dávejte si ale pozor na to, abyste se v rajčatech příliš neprohrabávali. Když se s nimi bude příliš manipulovat, budou otlučená a zkazí se. Pravidelná kontrola je důležitá proto, abyste jednoho dne nepřišli k plechu nebo bedýnce plné shnilých plodů.
Zelená rajčata 3x jinak
Přichystali jsme si pro vás tři skvělé recepty, jak naložit se zelenými rajčaty.
Nakládaná zelená rajčata v soudku
A co s nedozrálými rajčaty udělat, abyste si na nich mohli pochutnat? Skvělou volbou jsou nakládaná rajčata v soudku. Máte-li rádi zavařování zeleniny, vyzkoušejte také cuketové pickles - recept.
Ingredience
- Nedozrálá rajčata
- Celer
- Mrkev
- Květák
- Červená paprika
- 10 l vody
- 1 litr octa
- 30 g soli
Nakládaná zelená rajčata v soudku - postup
Celer i s natí nakrájejte na plátky a vyložte jím celé dno soudku. Soudek by měl být keramický nebo skleněný. Poté ve vrstvách vložíme překrájenou mrkev na polovinu (překrojte po délce), celá rajčata, papriky a růžičky květáku. Zeleninu v sudu pak zalijte zchladlým nálevem. Ten si připravte smícháním vody, octu a solí. Zeleninu je nutné zatížit a uložit na chladnější místo. Nechte odležet zhruba měsíc a poté si můžete vychutnat výtečná domácí nakládaná rajčata.
Nakládaná zelená rajčata na alternativní způsob
Rajčata lze naložit i jiným způsobem. Můžete zkusit oba dva recepty a poté ochutnat, který způsob nakládání vám vyhovuje více.
Ingredience
- Zelená rajčata
- 1 kg krystalového cukru
- Citronová kůra
- 3 dcl octa
- 5 kusů hřebíčků
- Skořice
- 2 lžíce rumu
Nakládaná zelená rajčata na alternativní způsob - postup
Rajčata nakrájejte na plátky. 500 g cukru s vodou povařte, přidejte ocet a do vroucího roztoku dejte nakrájená rajčata. Vařte asi 4 minutkya poté rajčata vytáhněte. Roztok nechejte vychladnout, opět do něj vložte rajčata a nechejte v klidu do druhého dne. Poté šťávu slijte a svařte s 500 g cukru. Přidejte citronovou kůru, hřebíček a skořici. Vařte do té doby, než kompot zhoustne. Ještě horké nalijte do zavařovacích sklenic a navrch nalijte rum. Pokud chcete, aby vám rajčata skutečně dlouho vydržela, můžete je ještě zavařit.
Zelená rajčata v čalamádě
Chutnat vám budou i nedozrálá rajčata v čalamádě. Můžete si ji vychutnat samostatně anebo jako přílohu k hlavním pokrmům.
Ingredience
- Zelená rajčata
- Čerstvé papriky
- Cibule
- Hlávkové zelí
- 4 litry vody
- ¾ litru octa
- 100 g soli
- 300 g cukru
- 1 lžička hořčičného semínka
- 15 ks nového koření
- 6 kusů hřebíčku
Zelená rajčata v čalamádě - postup
Svařte vodu, přidejte ocet, cukr, koření i sůl. Vše nechte projít varem a poté nechte louhovat. Nakrájejte cibuli, rajčata na plátky, papriku a zelí na proužky. Zeleninu dejte do sklenic a zalijte připraveným nálevem. Sklenici uzavřete a sterilujte 20 minut při 100 stupních.
Vyzkoušíte zpracovat zelená rajčata?
Diskuse k článku