Broušení nožů zvládnete snadno sami doma. Nový nůž nebude potřeba

Broušení nožů zvládnete snadno sami doma. Nový nůž nebude potřeba

Tupý nůž nepatří do žádné kuchyně. Ovšem ruku na srdce. Kdo má doma skutečně ostré nože? Málo kdo se o své nože stará tak pečlivě a pravidelně. Broušení nožů mnoho lidé podceňuje. Věděli jste ale, že tupý nůž je ještě mnohem nebezpečnější než ostrý? Přinášíme vám rady, jak na domácí broušení nožů, abyste se mohli chlubit opravdu ostrými noži.

Čtěte také:

Víte, jak vyčistit připálenou pánev snadno a rychle? Pomůže ocet, ale i cola

Broušení nožů: Tupý nůž je nebezpečnější než ostrý

Možná se to nezdá, ale tupý nůž je pro nás mnohem nebezpečnější než ostrý. Jak je to možné? Na tupý nůž totiž musíte více tlačit. Hůře se s ním manipuluje a mnohem snadněji tak může sklouznout a způsobit vám zranění.

Broušení nožů je základem toho, abyste měli v domácnosti ostré nože, se kterými snadno vše ukrojíte. Tím se minimalizuje nebezpečí zranění.

Jak poznat pořádně ostrý nůž?

Pokud si nejste zcela jistí, zda je váš nůž dostatečně ostrý, můžete si vyzkoušet několik testů. Zkusit to můžete třeba na měkkém rajčeti. Jestliže rajče při krájení rozmačkáte a nenakrájíte krásné tenké plátky, připravte se na broušení.

Dalším lehkým testem je říznutí do papíru. Vezměte si papír a pod úhlem cca 45 stupňů udělejte řez. Jestliže se přeříznutí nedaří anebo se papír roztrhne, je potřeba nůž nabrousit.

Broušení nožů snadno a rychle doma

Jestliže oba testy selhaly, pak je potřeba nůž nabrousit. Pokud se o své nože budete starat a pravidelně je budete brousit, pak vám kvalitní nůž vydrží i roky. A jak na broušení doma?

Brusný kámen

Díky tomu budou vaše nože opravdu dokonale ostré. Nože nabrousíte velmi kvalitně, je ale nutné naučit se správný postup. Ideální je syntetický brusný kámen, jelikož má rovnoměrná brusná zrna. Nůž se tak nabrousí stejně po celé ploše.

Broušení nožů pomocí brousku – postup

  1. Brousek namočíme mýdlem, petrolejem nebo olejem
  2. Pod úhlem 15 stupňů táhneme celou vrstvou čepele, což je pro laiky ideální
  3. Aby bylo ostří nože rovnoměrné, tak je potřeba přejet nůž přes brousek na obou stranách stejně. Pamatujte si proto počet tahů.
  4. Nůž má poté jemné zoubky, které je potřeba zahladit. K tomu poslouží strana brousku s jemným zrnem.
  5. Jemné broušení se provádí pod stejným úhlem, ale krouživými pohyby. Není potřeba na nůž příliš tlačit.

Běžné broušení zvládnete doma sami. Jestliže ale máte opravdu tupé nože, s tím si sami neporadíte. Bude potřeba nože odnést k nožíři.

Broušení nožů bez brusného kamene?

V případě, že doma nemáte brusný kámen a potřebujete rychle ostrý nůž, můžete si poradit i jinak. Máme pro vás několik tipů na broušení nože, a to třeba pomocí schodů nebo hrnce.

Broušení nožů – schody

Potřebujete kamenný nebo betonový schodek. Párkrát přejeďte nožem o schod a za chvíli je nůž ostrý. Nůž je potřeba držet na plocho.

Broušení nožů – kožený pásek

Táhněte nůž po směru ostří, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s koženým páskem.

Broušení nožů – spodek hrnce

Vezměte si hrnec, otočte jej a bruste nůž pomocí dna hrnce. Brousit se má tak, jako kdybyste se snažili odříznout tenkou vrstvu brousku. Ideální úhel pro broušení je 20 stupňů.

Jak si vybrat kvalitní nůž do kuchyně

V prvé řade je ale potřeba vybrat si do kuchyně kvalitní nůž. Ideálně byste měli mít doma hned několik druhů nožů, a to:

  • Nůž na pečivo – má dlouhé zoubkované ostří
  • Vykošťovací – čepel je velmi úzká, čepel je někdy mírně zahnutá
  • Na zeleninu – mají různou podobu, široké i úzké ostří, z oceli i keramiky apod.
  • Kuchařský nůž – šířka čepele hodně přesahuje tloušťku rukojeti

Délku čepele je potřeba vybírat podle toho, k jakým účelům budeme nůž potřebovat. Čepel dlouhá 15 až 20 cm se hodí na krájení masa nebo velkých kusů ovoce a zeleniny. Ostří dlouhé 7 až 10 cm je ideální na porcování bylinek či na okrajování.

nuz brouseni

Na kuchyňském noži byste neměli šetřit. Kvalitní nůž musí vydržet několik let. Je ale nutné se o nože dobře starat.

Jak poznat kvalitní nůž?

  • Není vyroben z kalené oceli.
  • Je vyrobený z ocelového plechu.
  • Není moc pružný.
  • U velkého nože se čepel nesmí ohýbat vůbec.
  • Nůž je kovaný.
  • Cena se pohybuje okolo 500 až 1000 korun.
  • Nůž musí dobře padnout do ruky.
  • Ostří je zahnuté.
  • Práce s ním není náročná.

Jak pečovat o nože, any dlouho vydržely?

  • Nože nedávejte do myčky na nádobí.
  • Špinavé nože očistíme pod tekoucí vodou a otřeme do sucha.
  • Ideální je ukládat je na magnetické liště, aby byly daleko od sebe.
  • Jestliže má nůž dřevěnou rukojeť, potřete jej občas olivovým olejem.
  • Krájejte na plastovém nebo dřevěném prkénku. Tvrdá podložka (plech nebo skleněná deska) vám zničí ostří nože.


Diskuse k článku

  • Eba

    14:26 15. 11. 2022 0
    top bruska na malé i velké nože je toto https://profikuchar.cz/c/brousky/bruska-na-noze-graef-piccolo . Zvládne to i žena, Nože to neničí. Skvělý a praktický produkt.

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Jan Chaloupka: výkup palet a boxů, Pardubice
Máte k dispozici dřevěné palety,…
Krajcar, s.r.o.: kvalitní koupelnový nábytek
Koupelnový nábytek: skří…
Bezpečnostní agentura Usir Security, Praha 4
Bezpečnostní služby pro soukromé…

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...