Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Nechte rozkvést talíře! Poradíme, které jedlé květy z vás udělají mistry kuchyně

Pokud si chcete sváteční pokrm ozdobit květem, používejte jen ty, které opravdu znáte, tedy jste si jistí, že jsou jedlé. Ty, které jsou ve vrcholném květu a také pěstované bez chemických zásahů a použití pesticidů. Krásný nepovadlý květ je zárukou dobrého kulinářského zážitku, protože i on, stejně jako další suroviny, musí být akorát dozrálý, jinak by mohl být trpký či hořký.

Kdy a jak sbírat jedlé květy?

Ideální dobou sběru květu je dopoledne, kdy mají květy nejvyšší obsah vody, díky čemuž vydrží déle čerstvé. Dejte pozor na to, abyste konzumovali pouze okvětní lístky, pestíky ani tyčinky ke konzumaci určené nejsou. Právě tyto části květiny je lepší odstranit. Obsahují pyl, který by mohl znepříjemnit konzumaci, ale mohou mít také výrazně hořkou chuť a zničit tak zážitek z pokrmu. Pozor také pokud jste alergici. Květy by vám alergii mohly zhoršit. Proto s konzumací květin začněte postupně, abyste zjistili, jestli vám nezhorší zdravotní potíže. Určitě si na talíř neservírujte jakýkoli květ. Je důležité vědět, které můžete konzumovat.

Vyhněte se jedovatým květům, jakými jsou například: hrachor, oleandr, narcis, azalka, verbena, rododendron a také šalvěj. Naopak velmi oblíbenými květy, patřícími do kuchyně, jsou například fialka, levandule či růže. Pokud natrháte květy, ale nemůžete je použít ten samý den, vezměte vzduchotěsnou nádobu, do které na vlhké papírové ubrousky květy pokládejte. Takto vám uchované vydrží i déle než týden.

Na své talíře jedlé květy přidávali již v Číně a Japonsku v době až tři tisíce let před Kristem. Evropa je poprvé okusila v době starého Říma a další zlatou éru zažily v době viktoriánské Anglie a nyní se opět vrací jako oblíbená surovina v mnoha luxusních restauracích i domovech, kde se kulinářské umění snaží přiblížit variantám bio a přírodního vaření.

Pojďme se nyní podívat na konkrétní květy, které se hodí při přípravě pokrmů, nápojů nebo jsou krásnou jedlou dekorací.

Jedlé květy

  • Levandule je květinou, která již z dálky krásně voní. Může se použít například jako doplněk ke zmrzlinám či jiným dezertům. Krásně vypadá zamrzlá v kostce ledu. Možné je také dát vyluhovat levanduli a vyrobit si tak krásně voňavý olej do salátu. Chuť levandule je nasládle pikantní, a tak se hodí jak ke sladkým, tak také ke slaným pokrmům. Můžete si z ní připravit třeba také džem. Kvítek použijte těsně po rozkvětu.
  • Růže, tolik oblíbená k obdarování žen, je také perfektní jako ozdoba jídla. Její překrásné okvětní lístky vám nemusí jen krášlit ložnici při romantickém večeru, můžete je také použít do salátů nebo k ozdobení ovocných limonád. Obsahuje nemalé množství vitaminu C a polyfenol, který je obranou proti nemocem kardiovaskulárního systému. Právě růže je hojně užívaná v indické kuchyni. U těchto květů se nemusíte obávat užití. Okvětní lístky všech druhů jsou jedlé. Platí u nich pravidlo, že čím sytější barva, tím výraznější chuť. Pozor ale při užití odkrojte bílé spodní části okvětního lístku, protože jsou hořké.
  • V našich domácnostech oblíbená fialka může být také skvělým doplňkem k dezertům díky své nasládlé chuti. Krásné doplní například pudinkové dezerty, sorbety nebo zmrzlinu. Dokonce lze květ fialky i kandovat. Stačí je namočit do rozšlehaného bílku a obalit cukrem, Po oschnutí je můžete jíst jako cukroví. Je také možné nasekat květy do salátu a ozvláštnit jej tak. Ve květu fialky je obsažen rutin, positivně působící na křehkost kapilár, zvyšující pružnost cév a zlepšující krevní oběh. V Rakousku jsou dodnes velmi oblíbené fialkové bonbony, které si velmi oblíbila císařovna Sisi.
  • Máte na zahradě měsíček lékařský a přemýšlíte, jak jej využít jinak, než do čaje? Otrhejte jeho kvítky a přidejte je jako ozvláštnění rýže, těstovin či polévek nebo jej můžete také zapéct do koláčů. Přídavek květu měsíčku má blahodárný vliv na trávení. Jeho chuť je příjemně kořeněná. Dá se také použít při přípravě domácího másla, kdy květ měsíčku krásně obarví máslo na přirozeně žlutou barvu. Příjemnou barvu nedodá ale jen máslu, ale také může prodloužit dobu vašeho opálení díky obsaženému betakarotenu. Pokud je květ měsíčku žlutý, je také plný luteinu, který je velmi prospěšný pro zdravý zrak. Další zdraví prospěšné látky obsažené v tomto květu jsou například vitamín C či také lykopen, další kartenoid, významný antioxidant chránící tělo před volnými radikály, a je také považován za bojovníka proti rakovině.
  • Květy karafiátu možná nejsou díky své oblibě v minulé éře zrovna nejpopulárnější květinou, ale dokáží skvěle ozvláštnit ovocné saláty nebo ovocné šťávy. Můžete z nich připravit skvělý sirup. Stejně jako v případě růže určitě doporučujeme odkrojit bílé části květu kvůli jejich hořkosti.
  • Výborná šťáva z bezového květu nemusí být jeho jediné využití v kuchyni. Věřte, že si z něj ale můžete udělat i skvělou polévku nebo v trojobalu či těstíčku usmažené řízky z opraných květů.
  • Květ ibišku je krásný na pohled a také vám může krásně zpestřit přípitek šampaňským. Když květ ponoříte na dno sklenice, uvidíte krásnou hru bublinek kolem kvítku, stejně poslouží také krásný a exotický květ orchideje. Pokud ibišek zasypete třtinovým cukrem a zalijete vodou, vznikne vám sirup s příjemnou chutí připomínající rebarboru doplněnou lehkou kyselostí.
  • Sedmikrásky se dají použít jako doplněk do salátů či koktejlů, nebo jimi jen můžete ozdobit chléb s máslem. Přidat se dají také do vývarů. Službu vám udělají nejen jako oku lahodící detail, ale jsou také zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a pomohou vám očistit organismus. Jejich květ je nahořklý, obsahují stopy hořčin a třísloviny.
  • Také jste si jako děti pletli z pampelišek čelenky? Vězte, že tento plevel nemusí nadělat parádu jen jako ozdoba hlavy, ale také může zpestřit kulinářské umění. Chuť květu je medově nasládlá a právě pampeliškový med je oblíbenou pochutinou připravovanou z této květiny. Sladká chuť se dá využít také na přípravu sirupu a otrhané okvětní lístky také mohou ozvláštnit chuť rýže či salátů. Nerozvité květy pampelišky můžete osmažit na másle. Výborné je pampeliškový květ naložit do vína, kde dá plně rozvinout své zdraví prospěšné vlastnosti jako pročistění krve či schopnost zlepšit látkovou výměnu. V kuchyni lze použít i listy pampelišky, které obsahují vápník, železo a fosfor. U těch je však třeba dávat pozor na stáří květinky. Čím starší, tím více jsou listy hořké, takže doporučujeme používat spíše mladé rostliny.
  • Téměř všelékem je možné nazvat po ředkvičce chutnající lichořeřišnici. Tu najdete na velkém množství našich zahrad. Právě díky svému rozšíření je zřejmě nejznámější z květů k užití v kuchyni. Dík své chuti se přidává do zeleninových salátů. K léčení se používá tinktura z lichořeřišnice, konkrétně z jejich poupat a semen, a funguje jako přírodní antibiotikum. Krom antibiotických má také antiseptické účinky. Květy, respektive poupata, se mohou také naložit do octa jako kapary, kterými pak můžete doplnit přílohu k jídlům či jako samotnou chuťovku.

Fotolia_33017745_XS

Pokud jsme vás nalákali na jedlé květy, můžete si na následujících jednoduchých receptech vyzkoušet, jak skvěle se tyto neobvyklé suroviny hodí k použití v kuchyni.

Salát ze sedmikrásek

  • hrst sedmikrásek
  • 200 g hutného bílého jogurtu
  • 2 větší nastrouhané mrkve
  • pár kapek citronové šťávy
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • hrst slunečnicových a dýňových semínek

Smíchejte jogurt se sirupem a citronovou šťávou přidejte sedmikrásky, mrkev a zasypte semínky.

Tvarohová bábovka s levandulí

  • hrst levandulových květů – lze použít i sušené
  • 4 vajec
  • 250 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru
  • půlka vanilkového lusku
  • 1 kypřící prášek
  • 4 lžíce mléka

Cukr, vanilku, změklé máslo a žloutky společně utřete, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Přidejte tvaroh a poté mouku, kterou jste již předtím smíchali s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přidejte sníh z bílků a květy levandule. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C ve formě předem vymazané a vysypané moukou nebo i strouhankou.

Po vyklopení bábovky se rozline krásná vůně vanilky a levandule a chuť fialového zázraku jí dodá punc neobvyklosti. Přejeme dobrou chuť.

Nebojte se jedlých květů

Ideálně konzumujte květy, které sklidíte z vlastní zahrádky, kde víte, jak o ně bylo pečováno a jste si jisti jejich stářím. Určitě ale opravdu konzumujte jen uvedené květy a dejte pozor na jedovaté. Stejně jako u hub, konzumujte jen ty, jejichž určením na talíř jste si jisti. Nebojte se použít tyto krásné doplňky stravy a zalahoďte oku i ústům. Již nyní se tedy můžete těšit na jaro, kdy se začnou plně rozkvétat tyto gurmánské skvosty.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 13. 02. 2025
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v ubývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 14. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 15. 02. 2025
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 16. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 17. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 18. 02. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 19. 02. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Jak zhubnout? Vsaďte na pravidelné běhání a výsledky se brzy dostaví

Vždycky jsem chtěla běhat po lesních cestách, ale kořeny, kameny a nerovnosti mi dávaly zabrat. Po každém běhu...

Tělové máslo pro krásu i zdraví. 4 tělová másla, která vám rozhodně prospějí

Mangové máslo je naprostá pecka. Moc se o něm nepíše. Já ho objevila loni a jsem z něj nadšená. Určitě doporuč...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

seriózní a rychlá nabídka půjčky Okamžité úvěrové půjčky a financování. Nabíz�...
Zobrazit všechna témata

Vztah ve třech: Znáte pravidla a výzvy netradiční lásky?

Partnerství nejsou vždy černobílá a vztah ve třech je toho důkazem. Nabízí možnost prozkoumat zcela nový rozměr lásky, sdílení a intimity, kde každý z partnerů může být rovnocenným účastníkem. Tento netradiční ...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Naučte se maorský bojový tanec Haka. Probudí ve vás vnitřní sílu

Maorský bojový tanec Haka může být pro kdejakého našince fascinující záležitostí. Vyzařuje z něj totiž silná energie, hrdost a jednota. I přesto, že se jedná o živý symbol maorské kultury, kterou lze spatřovat ...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pycnogenol: Přírodní cesta k zdraví a krásné pokožce

Pycnogenol je přírodní extrakt z kůry francouzské přímořské borovice Pinus pinaster. Je známý především pro své silné antioxidační vlastnosti. Pycnogenol se používá k podpoře zdraví kardiovaskulárního systému, ...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.