Tři různé recepty na domácí kečup – jednoduchý, italský a tradiční jako od babičky
Receptů na domácí kečup jsou stovky. Vybrali jsme pro vás tři, z nichž každý je tak trochu jiný. Jednoduchý recept využijete, pokud chcete použít méně přísad a mít s přípravou co nejméně práce. Recept na italský domácí kečup je rafinovanější svou chutí. Ve výběru nemůžeme vynechat tradiční domácí kečup, jak ho připravovaly naše babičky. Můžete si vybrat jen jeden z receptů nebo vyzkoušet všechny tři druhy a nechat rodinu a přátele hlasovat, který je podle nich nejlahodnější.
Jednoduchý domácí kečup bez jablek – recept
Ingredience:
- 1,25 kg velmi zralých rajčat
- 250 g cukru krystal
- 3 cibule
- 250 ml 8% octa
- 8 bobkových listů
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 20 g soli
- vodu
Podle chuti můžeme ještě do receptu přidat i 2 feferonky nebo malé množství chilli koření.
Jednoduchý domácí kečup bez jablek – postup
- Rajčata omyjeme a odstraníme stopky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Rajčata a cibuli dáme do hrnce, podlijeme octem, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka.
- K měkké zelenině přidáme cukr, sůl a koření a dusíme společně přibližně 1 hodinu.
- Směs hlídáme a podle potřeby podlijeme malým množstvím vody, aby se nepřipálila.
- Hotovou směs propasírujeme, abychom se zbavili slupek, zrníček a koření.
- Pokud to konzistence vyžaduje, můžeme mírně vychladnutou směs rozmixovat.
- Kečup poté naplníme do vymytých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
- Ještě horké sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Domácí kečup skladujeme na tmavém a chladném místě.
Inspirujte se také dalšími recepty z rajčat.
Italský recept na domácí kečup z rajčat - recept
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat
- 150 g cibule
- 100 g mrkve
- 120 ml červeného octa
- 100 g hnědého cukru
- 20 g rajčatového protlaku
- 25 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 chilli papričky
- 1 bobkový list
- 1 snítka tymiánu
- pár lístků bazalky
- sůl
- pepř
Italský recept na domácí kečup z rajčat – postup
- Rajčata omyjeme a zbavíme stopek.
- Na spodní straně rajčete nožem nařízneme slupku do křížku a na 30 sekund je dáme spařit do vroucí vody.
- Spařená rajčata zchladíme v ledové vodě a slupku oloupeme.
- Rajčata rozkrojíme, zbavíme zrníček a rozkrájíme na kousky.
- Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme najemno.
- V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a mrkev, chilli papričky, česnek, pár lístků bazalky, rajčata, rajčatový protlak a bylinky.
- Vše podlijeme malým množství vody, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut.
- Poté přidáme do hrnce cukr a ocet a ještě krátce povaříme.
- Z hotové směsi vyndáme bobkový list a tymián a rozmixujeme ji.
- Pokud je kečup příliš řídký, ještě ho povaříme do zhoustnutí.
- Čisté sklenice naplníme kečupem, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80 stupňů.
Poradíme, co připravit z velké úrody rajčat.
Tradiční domácí kečup jako od babičky - recept
Ingredience:
- 4 kg zralých rajčat
- 500 g cibule
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- 6 hořčičných semínek
- 1 lžičku kmínu
- 250 ml jablečného octa
- 500 g cukru
- 150 g soli
- 200 ml oleje
- 200 ml 8% octa
Tradiční domácí kečup jako od babičky – postup
- Nejprve si připravíme kořeněný jablečný ocet.
- Do kastrolu dáme bobkové listy, kuličky pepře, hořčičná semínka a kmín a vše zalijeme jablečným octem.
- Směs přivedeme pomalu k varu, odstavíme, necháme louhovat do vychladnutí a poté přecedíme.
- Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dusíme slabě doměkka.
- Rajčata nepodléváme vodou.
- Uvařená rajčata propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a zrníček.
- Cibuli oloupeme a uvaříme zvlášť v malém množství vody doměkka.
- Poté cibuli rozmačkáme a přidáme k ní cukr, olej, 8% ocet a vše mírně krátce povaříme.
- Do cibulové směsi přidáme propasírovaná rajčata, přivedeme směs k varu a vmícháme do ní okořeněný jablečný ocet.
- Vše společně přibližně 30 minut povaříme do zhoustnutí.
- Domácí kečup můžeme samozřejmě dochutit podle vlastní představy.
- Hotový domácí kečup plníme do připravených čistých sklenic, ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru alespoň na 10 minut.
- Pokud je kečup vroucí, nemusíme po naplnění kečup ve sklenicích sterilizovat.
- V opačném případě sterilizujeme domácí kečup 10 minut při teplotě 85 stupňů.
- Domácí kečup uchováváme na temném a chladném místě.
Rajčata můžete také nasušit - recept na domácí sušená rajčata.
Diskuse k článku
Francesca Scaglioni
Eva