Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

img
20. 12. 2019 Přečteno: 1283x

Vánocům patří nejen cukroví, dobré jídlo, dárky a sváteční pohoda, ale také alkohol. Pokud to s ním nepřeháníme a dopřáváme si pár skleniček něčeho dobrého, není se za co stydět. Vánoční svátky si asi nikdo z nás nedovede představit bez horkého a lahodného punče anebo svařáku.

Máme pro vás několik tipů na vánoční alkohol, na který byste neměli zapomenout.

Čtěte také:

Vínové vánoční cukroví

Tradiční alkohol na Vánoce? Punč a svařák jsou samozřejmostí!

Stačí jít na vánoční trhy ve vašem městě a už z dálky cítíte horké víno, skořici a rum. Punč a svařák nejsou oblíbené jen na trzích, ale i v našich domovech. Ruku na srdce, kdo si nedal o svátcích alespoň jednou svařák nebo punč?

Připravili jsme si pro vás recepty na úžasný domácí svařák, grog i punč, abyste mohli pohostit všechnu návštěvu, která se u vás o svátcích zastaví.

Vánoční punč

Krásně voní, zahřeje a dobře chutná. Pokud ale nechcete příliš přes svátky nabrat, s punčem ani svařákem to nepřehánějte. Větší množství se usadí ve vašich tukových zásobách. 

Ingredience:

  • 1 pomeranč
  • 2 citrony
  • 300 ml rumu
  • 150 dkg krupicového cukru
  • 3 hrnky vody
  • 500 ml bílého/červeného vína
  • celá skořice
  • hřebíček

Postup:

Nejprve vymačkáme šťávu z pomeranče a citrónu. Do hrnce dáme vodu, cukr, přilijeme šťávu a přivedeme k varu. Poté přidáme rum, víno a koření. Necháme projít varem a máme hotovo. Pokud se vám bude zdát punč příliš kyselý, můžete do něj přidat více cukru. Před tím, než budete lít punč do skleniček, tak si je nahřejte.

Tip! Na dno sklenice můžete dát několik kousků ovoce a na okraj skleničky plátek pomeranče.

Tradiční alkohol: Svařené víno

Historie svařáku sahá až do antického Říma. Římané víno zbožňovali a často do něj dávali různá koření. Díky nim tak vznikl dnešní svařák.

Ingredience:

  • 1 litr červeného vína
  • 1 až 4 kusy skořice
  • 8 kousků hřebíčku
  • kůra pomeranče nebo citrónu
  • badyán
  • rozinky
  • muškátový květ
  • 6 polévkových lžic cukru

Postup:

Víno ohříváme společně s cukrem a ostatními ingrediencemi tak dlouho, dokud se teplota nepřiblíží k varu. Jestli se víno začne totiž vařit, alkohol bude vyprchávat. Během přípravy svařák ochutnávejte a podle potřeby přidejte cukr, aby byl sladký tak, jak chcete. Svařák poté nechejte asi pět minut odstát. Před podáním svařák přeceďte přes sítko, abychom ho zbavily koření.

Pokud chcete mít ve svařáku intenzivnější koření, pak zkuste svařák připravit trochu jinak. Do hrnce dejte cukr a 3 lžíce vody. Poté zprudka ohřívejte, aby se cukr začal karamelizovat. Pak přidejte 200 ml vody a koření. Vařte pět minut na středním plamenu. V jiném hrnci ohřejte víno a poté vše smíchejte dohromady.

Grog se na svátky také skvěle hodí

Na svátky by neměl na svátečním stole chybět ani grog. A co budete potřebovat?

Ingredience:

  • půl litru vody
  • půl litru rumu
  • 2 citrony
  • 80 g cukru
  • 6 kusů hřebíčku

Postup:

Cukr nechejte zkaramelizovat a jakmile začne zlátnout, pak do něj přilijte citrónovou šťávu a přidejte koření. Krátce svařte a poté teplotu zmírněte a přilijte vodu a rum. Grog ohřívejte do bodu varu.

Svátky si lze užít i bez alkoholu. Punč nadchne i děti

Pokud máte v rodině děti anebo abstinenty, můžete si snadno připravit lahodné nápoje i bez alkoholu. Jak třeba na takový punč? Stačí ohřát jablečný džus, přidat cukr, hřebíček, skořici a vodu. Uvidíte, že i bezalkoholická verze je velice dobrá a zahřeje celé vaše tělo.

Jaké víno vybírat?

Je lepší červené nebo bílé víno do svařáku nebo punče? Záleží nejen na tom, čemu dáváte osobně přednost, ale také na dalších věcech. Bílé víno je lehčí a nemusí se tolik doslazovat. Jestli si chcete užít skutečně dobrý svařák anebo punč, nepodceňujte výběr vína. Archivní víno není dobrý nápad, nejlevnější krabicové také ne. Zlatá střední cesta je nejlepší. Vybírejte mezi jakostními a stolními víny.



Napsat komentář: Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

RE: Jaký alkohol by neměl chybět na svátečním stole? Rozhodně punč a svařák

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.