Kaki: Exotická lahůdka plná vitamínů posílí naše zdraví

Kaki: Exotická lahůdka plná vitamínů posílí naše zdraví
25. 01. 2023

Přes zimu je na pultech obchodů jako doma. Kaki je lahodnou pochoutkou a zároveň extrémně zdravým ovocem. Jeho zdrojem je strom pojmenovaný jako tomel. Ostatně seženete jej i v českých zahradnictvích a o jeho pěstování se můžete pokusit. Plody, tedy kaki, zůstávají přichycené ke stromu i po opadu listů a v tomto čase se také sklízí.

Kaki je národním ovocem Japonska. Pěstuje se však také v Číně, Izraeli, Koreji i ve Spojených státech. Strom, který kaki produkuje, tedy tomel, patří do rodiny tvrdých dřev a je to jediný strom v této rodině, který produkuje jedlé ovoce. Ač existují stovky různých odrůd tomelu, lze je rozdělit do dvou hlavních kategorií. Tomel asijský a mladší druh, tomel americký.

Kaki má spoustu zdravotních výhod

Nejde jen o medově lahodné ovoce, ale rovněž je značně blahodárné pro lidský organismus. Kaki je bohaté na antioxidanty i na vitamín C. Pečuje o silný imunitní systém, stimuluje obranyschopnost organismu. Je vhodný pro zrak, jelikož pečuje o zdravé oči a v neposlední řadě pak přispívá k dobrému zdraví pokožky. Ukrývá v sobě spoustu cenných látek, jako je například draslík, kyselina listová nebo beta-karoten. Má však i spoustu sacharidů a je považován za středně kalorické ovoce. Má zhruba 68 kcal na 100 g. Ovšem ukrývá v sobě i poměrně dost vlákniny, která zasytí a navíc stimuluje zažívání a pečuje o zdravá střeva. Díky vysokému obsahu vody je kaki považováno za takzvané hydratační ovoce. Značnou měrou přispívá k našemu lepšímu dennímu příjmu vody a tedy i k hydrataci organismu.

Čtěte také:

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Exotické i běžné potraviny pro dobrou náladu, které vás dostanou z deprese

Kaki jako antioxidant i dobrota proti únavě

Lahodné oranžové kaki je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména karotenoidů. Ty jsou ostatně zodpovědné právě za typickou barvu kaki. Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání buňky v těle před poškozením způsobeným volnými radikály. Ty nám ubližují, jelikož se prokazatelně podílejí na rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakoviny a dalších onemocnění souvisejících se stárnutím. Za zmínku rovněž stojí obsah manganu v ovoci. Mangan se podílí na tuctu metabolických procesů, pominout nesmíme ani prevenci škod způsobených volnými radikály.

Kaki můžete zkusit i vypěstovat, seženete jej v zahradnictví jako tomel

Díky vitamínu C je pak kaki zajímavým prostředkem na zahánění únavy, posiluje imunitu a pomáhá tělu bojovat proti různým infekcím a zimním virózám. A v kaki se skrývá rovněž kyselina listová, která se podílí (mimo jiné) na tvorbě všech buněk v těle, včetně červených krvinek. Kyselina listová je nezbytná především pro těhotné ženy, zejména pak v prvních třech měsících těhotenství. Kyselina listová totiž hraje zásadní roli při tvorbě genetického materiálu (DNA, RNA), ve fungování nervového systému a imunitního systému.

Správná konzumace kaki

Ne vždy se nám v obchodě podaří najít optimální kus vhodný rovnou ke konzumaci. Rozhodně vybírejte a neberte první kaki, které vám padne do ruky. Barva by měla být oranžová, ideálně bez vad na povrchu. Ovoce je lepší kupovat tvrdší, měkkému se vyhýbejte. Semínka, která objevíte uvnitř ovoce po rozkrojení, je vhodné odstranit, avšak neublíží vám, pokud je sníte. Jestliže koupíte ještě nezralý kus, nechte jej doma dozrát při pokojové teplotě. Pro urychlení tohoto procesu je ovoce možné vložit do papírového sáčku. A pokud ke kaki přidáte i ovoce, které uvolňuje etylen, jako jsou banány nebo jablka, zrání ještě urychlíte. Jinak v lednici lze kaki uchovávat i několik dní. Je však také možné jej zmrazit.

Syrové nebo tepelně upravné?

Kaki má tu výhodu, že je možné jej konzumovat, jak se nám zachce. Ať už ve variantě syrové, vařené nebo pečené. Skvělé jsou z něj ale především zmrzliny a chutná perfektně také rozmačkané na pyré a smíchané s citrńovou šťávou, promíchané v jogurtu. Ovšem okusit jej můžete nakrájené na kostky a konzumované společně s tvrdými sýry. Bez problémů s kaki připravíte i džem nebo jej můžete sušit a vyzkoušet z něj netradiční ovocné chipsy.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Kaki: Exotická lahůdka plná vitamínů posílí naše zdraví

RE: Kaki: Exotická lahůdka plná vitamínů posílí naše zdraví

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.