Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread
05. 09. 2018
Přečteno: 3961x
Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety v Americe. Banánový chlebíček je nadýchaný, chutný a výborně se hodí k snídani i ke svačině. Připravte si ho s námi!
Kdo by nemiloval banány. Tito žlutí krasavci obsahují velké množství draslíku. Ten je známý tím, že zlepšuje náladu i celkovou psychickou odolnost. Navíc jsou banány dobré na zažívání a díky svému nízkokalorickému složení jsou vhodné pro sportovce i všechny fitness nadšence, kteří si hlídají váhu. Podívejte se, jaké fitness recepty s banány jsme pro vás připravili.
Jaká barva banánů je vhodná pro konzumaci?
V obchodě se většinou můžeme setkat se zelenými až světle žlutými banány. Takováto barva ale není pro konzumaci ideální. Naopak! Nezralý banán může vyvolat žaludeční problémy a ani jeho složení není zrovna ideální.
Správně zralý banán by měl mít žluťoučkou barvu a mírně hnědé flíčky - na banana bread je tedy ideální přezrálý banán, jaký vidíte na obrázku úplně vlevo.
Banánový chlebíček vznikl v New Yorku
Možná si říkáte, že přezrálé banány nejsou chutné, a proto je příliš nevyhledáváte. A víte co? Stejný pocit měly i newyorské ženy ve 30. letech. Když toto město, které nikdy nespí, zasáhla před 90 lety krize, potraviny začaly být velmi drahé. A mezi nimi také banány, které se do New Yorku dovážely.
O banány proto přestali mít lidé zájem. Banány tak čekaly na pultech, zrály a kazily se. Newyorské hospodyňky proto chtěly přezrálé ovoce nějak zužitkovat. A tak vznikl banánový chlebíček - v originálním znění - banana bread.
Banana bread slaví svůj svátek
Základem pro banánový chlebíček jsou tedy přezrálé banány. Ty se mohou pasírovat na kaši, případně se může zachovat jejich struktura. Mezi další přísady patří mouka, vejce, máslo a kypřící prášek, díky kterému těsto získává nadýchanou strukturu.
Banánový chlebíček si mezi limi v USA rychle získal oblibu. Dnes se proto v Americe slaví i tzv. “National Banana Bread Day”. Američané tento svůj malý národní svátek oslavují 23. února.
Vy se k těmto oslavám nemusíte připojit, ale banánový chlebíček si můžete kdykoliv připravit doma.
Věděli jste, že banány jsou klíčem k zaručeně dobré náladě?
Hospodyňky radí, jak na ten nejlepší banana bread
- Použijte opravdu přezrálé banány. Dodají chlebíčku tu správnou vůni, konzistenci i chuť.
- Banánový chlebíček můžete povýšit dalšími ingrediencemi. Výborná bude čokoláda, mandle i lískové ořechy.
- Banana bread vydrží vláčný až 3 dny. Poté ho můžete opéct v topinkovači a potřít máslem. Bude výborný!
- Čokoládu můžete nahradit čerstvými borůvkami, lískovými ořechy nebo sušeným ovocem.
Banánový chlebíček (banana bread) - recept
Ingredience
- 3 střední přezrálé banány
- 170 g hladké mouky (typu 00)
- 170 g másla (pokojové teploty)
- 150 g třtinového cukru
- 70 g mletých mandlí
- 2 větší vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 100 g rozlámané čokolády
Postup
- Pokud máte, připravte si kuchyňský robot. Vložte do něj máslo a cukr a šlehejte, dokud nezískáte světlounkou pěnu. Poté postupně přidejte obě vejce a vanilkový extrakt.
- V jiné míse si mezitím smíchejte sypké přísady - hladkou mouku, mleté mandle a kypřící prášek. Směs si připravte a po lžičkách ji přidávejte do vyšlehané pěny.
- Banány oloupejte, rozmačkejte je vidličkou a pomalu zapracujte do těsta. Už nešlehejte, jen promíchejte rukou. Na úplný závěr přidejte do těsta čokoládu nalámanou na malé kousky.
- Banánový chlebíček pečte na 170 stupňů asi 60 minut. Formu si předtím nezapomeňte vyložit pečicím papírem. Že je banana bread hotový poznáte tak, když do těsta vložíte na chvilku špejli. Pokud na ní neulpí kousky těsta, máte vyhráno.
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...
Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...
Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread