Majoránka: Nenáročná bylina, kterou využijete v kuchyni i kosmetice
Majoránka je bylinkou, kterou kuchařky znají velmi důvěrně. Mnohé z nich ale možná ani nevěděly, že v kuchyni nepoužívají jen jakési obyčejné koření, ale poklad na mnoho tělesných i duševních neduhů. Víte, k čemu všemu je majoránka dobrá?
O původu majoránky toho není příliš známo. Spekuluje se ale, že její původní domovinou byla nejspíše Přední Asie. Nicméně dnes je majoránku možné pěstovat víceméně kdekoliv. Díky tomu patří mezi nejrozšířeněji pěstované koření. A ani my, v české kotlině, nejsme v tomto směru pozadu. K nám se majoránka údajně dostala z Jeruzaléma za křižáckých válek a od 16. století se používá jak v kuchyni, tak v domácím léčitelství. Hned se stala oblíbenou.
Majoránka a znamení zvěrokruhu
Podle zvěrokruhu je majoránka přisuzována Vodnářům. Nejen jim však může vonět za oknem. Majoránka je na pěstování nenáročná, a tak ji zvládne v podstatě i ten největší zahradnický amatér. Její největší léčivá moc spočívá ve zklidňování. Nejen fyzického těla, ale i duševna. Skvěle tedy pomůže při přepracování, při zvýšeném psychickém vypětí, stresech, nespavosti, dokonce i při migréně nebo pocitech slabosti. Zároveň tiší a hojí zažívací trakt. Pokud se přejíte nebo to přeženete s pitím, není jiná bylinka, která by vám udělala tak velkou službu.
Majoránka reguluje trávení, zvyšuje tvorbu žluči a vylučování žaludečních šťáv, zahání pálení žáhy, vylepšuje činnost žaludku i střev a odstraňuje plynatost. Ženy pak jistě ocení to, že jim ulehčí průběh menstruace, zbaví premenstruačního syndromu a odstraní případné bolesti během „svých dnů“. Kojící maminky by pak majoránku měli užívat pro větší tvorbu a lepší uvolňování mateřského mléka. A to jak ve formě odvaru, tak i kuchyňského koření. O majoránce se dokonce mluví jako o léčivce, která dokáže zahnat všechny lidské boly. A to prý i ty z nešťastné lásky.
Majoránka – formy využití
Majoránka obsahuje silice, třísloviny, hořčiny i menší množství vitamínu C. Je silně cítit po kafru a má výraznou kořenitou nahořklou chuť. Majoránka lze využít jako koření do jídel. Případně si z ní uvařit odvar nebo lahodný čaj. Ten pomáhá při alergiích. Při senné rýmě stačí pravidelně vkládat do nosních dírek tampón namočený v silném majoránkovém odvaru. Tato pravidelná kúra by vám měla přinést zaručenou úlevu. Majoránka lze také inhalovat, což je vhodné zejména při chřipkách, virózách, nachlazení a rýmě.
V neposlední řadě je pak možno užít si voňavou koupel. Pro ni můžete využít buď majoránkového odvaru, nebo si pořiďte majoránkový éterický olej. Nakapejte 15 kapek do trošky smetany a přilijte do vany. Smetana je nutná z toho důvodu, aby se éterický olej zcela rozpustil. Pokud byste jej nakapali přímo do vody, plavala by po hladině mastná oka a neměla by majoránka ten správný efekt. Samotným odvarem je pak možné omývat rány. Budou se lépe hojit. Nehledě na to, že je tak zároveň budeme i dezinfikovat.
Majoránka – koření v kuchyni
Pro svůj um regulovat zažívání nechybí majoránka jistě v žádné kuchyni. Ovšem pozor – do jídel je nutno přidávat ji až nakonec, po uvaření jídla. Jinak bychom její účinné složky teplem zničili. Dokonce jemně pomleté semeno majoránky může v kuchyni nahradit sůl při lékařem naordinované neslané dietě. Majoránka se skvěle hodí do bramborových pokrmů, polévek i k masu – zejména vepřovému, hovězímu, kůzlečímu, kachnímu, husímu i jehněčímu.
A dokážete si bez ní představit třeba bramborák nebo pravou českou bramboračku? Pokud byste ji chtěli kombinovat s jinými bylinkami, pak ideálně s jalovcem, bobkovým listem nebo tymiánem.
Majoránka – zajímavosti:
- Dříve se majoránka hojně využívala k aromatizaci octů, čaje i olejů.
- Ve starověku byla majoránka považována za velmi účinné afrodiziakum – pokud prý mládenec mazal dveře své milované majoránkovou mastí, tak ji pak více přitahovat.
- Ve středověku se využívala majoránka a majoránková voda na umývání rukou při slavnostních hostinách.
- Ve Starém Řecku a Římě bylo zvykem užívat majoránkový prášek při rýmě.
- Před objevením chmelu byla na místo něj používána v pivovarnictví právě majoránka.
- Francouzi ji zase využívali jako surovinu k výrobě vína.
- Bylinkáři tvrdí, že majoránka dokáže uzdravit nemoci plic, dokonce i astma.
- Majoránka je součástí provensálského koření.
- V čarodějnických rituálech byla majoránka spojována s postavou Panny Marie kořenné, která slaví svůj svátek 15. srpna. Toho dne se v minulosti v kostele světily byliny, plody a semena, jimž se pak v lidovém léčitelství připisovala zvláštní moc.
Majoránka: Mast proti rýmě
Jednu čajovou lžičku sušené nebo ještě lépe čerstvé natě majoránky povaříme jednu minutu s jednou polévkovou lžící červeného vína. Přidáme lžíci sádla nebo másla (ještě lepší je však bambucké máslo), roztavíme a přecedíme. Po vychladnutí uložíme do lednice. Vtíráme přímo ke kořeni nosu.
Napsat komentář: Majoránka: Nenáročná bylina, kterou využijete v kuchyni i kosmetice
RE: Majoránka: Nenáročná bylina, kterou využijete v kuchyni i kosmetice