Tamarind indický: Skutečně likviduje záněty v těle?

img
12. 04. 2021 Přečteno: 2419x

Tamarind neboli indická datle je exotické ovoce, které si našlo své pevné místo v kuchyni i v přírodní medicíně. Nejčastěji se využívá jako účinné přírodní projímadlo při potížích se zácpou nebo i jako prostředek k léčbě hepatitidy. Jak přesná nám dokáže pomoci?

Tamarind indický neboli také tamaryšek je jediný druh rodu tamarind. Jde o stálezelený tropický strom pocházející z Afriky. Dnes se však pěstuje v tropech celého světa, zejména v Indii. Vysazuje se i jako okrasný strom u pobřeží pro své pevné kmeny, které odolávají větru. Plody jsou známé jako tamarind, kyselá nebo indická datle, asam nebo asem. Jsou aromatické, konzistencí lepivé a chutnají mírně nakysle.

Téměř neznámý tamarind

Strom, tamarind, dorůstá do výšky přibližně patnácti metrů, výjimečně i o deset více. Průměr kmenu je 30–50 centimetrů. kůra je podélně nepravidelně rozpukaná, šedé barvy. Listy připomínají listy akátu. Na konci větévek se vytváří květenství, které má červenožlutou barvu. Plod je pak podlouhlý, zploštělý, nepravidelný. Na povrchu je tuhý, uvnitř dužnatý. Semen bývá přibližně deset, někdy méně nebo více podle délky plodu. Dužina, ovšem bez semen, se hojně používá v kuchyni i v léčitelství.

Čtěte také:

Přírodní doplňky stravy z exotických bylin - podpořte své zdraví dary přírody

České superpotraviny mohou nahradit ty exotické. Používáte je?

Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet

Tamarind a jeho léčebné účinky

Dužina tamarindu totiž obsahuje látky, které pomáhají zažívání. Podporují chuť k jídlu, změkčují stolici a tím pomáhají vyprazdňování střev. Působí antisepticky a používají se k léčbě zánětů krku, očních spojivek a hemoroidů. Rovněž snižují horečku, ulevují od úžehu a odstraňují nepříjemné následky po nadměrném požití alkoholu. Dále taky snižují hladinu kyselosti v těle a zlepšuje tvorbu žluči v játrech. Zmírňují hepatitidu a jsou známy účinky i při léčbě úplavice. 

Díky obsahu vitamínů C, B a E a minerálů vápníku, železa, fosforu, manganu, a pektinu, lze tamarind považovat za takzvanou superpotravinu. Květy a listy tamarindu se mohou zase přikládat na naražené, oteklé a vymknuté klouby. Listy pak pomáhají u střevních infekcí u dětí.

Tamarind jako posvátná rostlina

V některých zemích je tamarind považován za posvátný. Sídlí v něm prý bůh deště. Po staletí se lidé řídí tamaryškem při předpovědi počasí. V noci se listy uzavřou a ráno se zase otevřou a rozvinou. Pokud má pršet, strom své listy nerozvine. Podobně se chová i večer. Za chladnějšího počasí při vlhku svine své listy již za soumraku. Za suchého a jasného počasí je svine až mnohem později.

Tamarind a jeho kulinářské využití

V kuchyni se dužina tamarindu používá v závislosti na druhu a tedy chuti dužiny. Nakyslý tamarind se používá k výrobě nápojů, marmelád, omáček, žvýkacího tabáku, sirupů a koncentrátu nebo past, které se přidávají do jídla v přesně odměřeném množství. Přidává se jako koření, hlavně v asijské a latinskoamerické kuchyni, ve formě sladkokyselých omáček podobných sojové, případně samostatná čerstvá dužina. Semena se praží a využívají jako náhražka kávy

Tamarind je u nás též součástí různých dochucovacích omáček, včetně nejznámější worcestrové omáčky. Sladký tamarind je vhodný jako dezert, kdy se konzumuje čerstvá dužina, nebo ve formě sladkých omáček do jídel či k masům. Lze sehnat i tamarindové pyré, které nahrazuje čerstvý nebo sušený tamarind

Semena mají své nezastupitelné místo v průmyslu. Gumový prášek z rozemletých semen se používá při zpracování bavlny místo kukuřičného škrobu. Kromě toho, že je až třistakrát účinnější, je i výrazně levnější. Jeho další využití je při výrobě jídla, gumového cukroví (gumový medvídci), krmiv pro domácí mazlíčky i léčiv. Z listů tamarindu se extrahuje žluté barvivo. Dřevo je velmi tvrdé a používá se například na výrobu nábytku.

Tamarind je velmi oblíbený v kuchyni i v léčitelství

Tamarind na talíři: Pikantní čatní z tamarindu 

Přísady: 

  • 250 ml dužiny z tamarindu zbavené semínek
  • 1 polévková lžíce čerstvého zázvoru nakrájeného nadrobno
  • 1 polévková lžíce hnědého přírodního cukru
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 čajová lžička kajenského pepře

Příprava:

Všechny přísady vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou pastu. Čatní podáváme k masům, plackám, grilované zelenině apod.

Autor článku: Monika Poledníková 



Napsat komentář: Tamarind indický: Skutečně likviduje záněty v těle?

RE: Tamarind indický: Skutečně likviduje záněty v těle?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.