Exotická černá čočka: Beluga nenadýmá, nenamáčí se a svou barvou připomíná kaviár

Exotická černá čočka: Beluga nenadýmá, nenamáčí se a svou barvou připomíná kaviár

Červená čočka, cizrna, hrách. Jsou luštěniny, které už asi nikoho nepřekvapí. Znáte ale exotickou černou čočku? Přestože má spoustu kladů, do povědomí Čechů se dostává jen pomalu. Proč byste jí tedy do svého jídelníčku měli začlenit?

Čtěte také:

Vyzkoušejte chutné a zdravé recepty z luštěnin

Černou čočku v obchodě najdete také pod označením čočka beluga. Její malé černé bobulky si při vaření dovedou zachovat svůj tvar, což je její největší výhoda. Černou čoku nemůžete rozvařit!  

Svým tvarem pak čočka beluga připomíná kaviár, proto je vhodná na zdobení sendvičů, polévek nebo pomazánek. Pravý kaviár můžete čočkou nahradit například v jednohubkách a vykouzlit elegantní občerstvení pro návštěvu

Černá čočka - zdravotní účinky 

Kromě zajímavého tvaru, oříškové chuti a nápadité barvy má černá čočka také skvělé nutriční vlastnosti.

  • 100 g uvařené čočky beluga obsahuje 15 g vlákniny. To je poloviční množství vlákniny, které byste měli denně sníst pro správné zažívání a střevní mikroflóru.
  • Černá čočka je dietní! Ve 100 gramech najdete jen 1g tuků. Pokud si držíte štíhlou linii, bez problému si tuto luštěninu dopřejte. 
  • Černá čočka je navíc přirozeně bezlepková. Nabídněte ji tedy k snědku i celiakům.  

Hlavní výhoda čočky beluga? Nemusí se namáčet

Mnoho lidí luštěniny nemusí z prostého důvodů. Musí se předem namáčet, a navíc nadýmají. Černá čočka ale spolu s červenou čočkou patří mezi unikátní luštěniny, které namáčet nemusíte. Stačí je zalít studenou vodou a povařit do změknutí asi 25 minut. Pokud se přesto bojíte nadýmavosti luštěnin, máme pro vás několik rad.

Tipy, jak na lepší stravitelnost luštěnin 

  • Luštěniny vařte spolu s bylinkami proti nadýmání. Vhodná je majoránka, rozmarýn, fenykl, semínka kopru i nať z máty.
  • Pro lepší stravitelnost po uvaření luštěniny pomelte nebo propasírujte.
  • Pokud luštěniny předem namáčíte, vodu z nich slijte a vařte je s novou studenou vodou. 

Černá čočka obsahuje vysoké množství bílkovin

Ať už maso jíte nebo nejíte, bílkoviny byste si dopřávat měli. Jsou důležité pro správný růst svalů a jejich adekvátní množství vám dokonce pomůže zhubnout. Souhlasíte s kontroverzním výrokem, že rostlinné bílkoviny mohou nahradit bílkoviny živočišné?

Bílkoviny jsou obsaženy v masu, rostlinných náhražkách jako je tofu, seitan nebo superzdravý tempeh - připravte si domácí tempeh. Dále v mléčných výrobcích a právě v luštěninách. Černá čočka je navíc perfektní v tom, že obsahuje velké množství bílkovin - jen posuďte sami. 

Množství bílkovin v luštěninách 

Luštěnina Množství bílkovin ve 100 gramech
Černá čočka 24 g
Fazole 21,8 g
Čočka 8 g
Červená čočka 8 g
Cizrna 8 g
Hrách 8 g

Černá čočka - recepty

Černá čočka se zeleninou

Pokud nemáte na přípravu jídla příliš častu, připravte si černou čočku se zeleninou. Černá čočka se vaří 30 minut, mezítím si orestujete zeleninu a na závěr jen zkompletujete. Hotovo budete mít do 45 minut a sytí se budete cítit minimálně 2,5 hodiny. 

Černá čočka beluga1

Recept na černou čočku se zeleninou 

Indický máslový dhál z černé čočky 

Indický dhál nepatří mezi dvakrát dietní recepty. Obsahuje totiž poměrně dost másla a smetany a když se zkombinuje s indickým chlemem naan, kalorie rychle naskáčou. Jednou za čas byste si ale tohle jídlo dopřát měli. Jeho chuť je totiž delikátní a černá čočka vás v něm mile překvapí. 

Ingredience 

  • 1/2 hrnku černé čočky (čočka beluga)
  • 1/4 hrnku černých fazolí
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 velká rajčata
  • 1/2 hrnku loupaných krájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžička garam masaly
  • 2 lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř

Postup 

  1. Černou čočku i fazole si mamočte přes noc do studené vody. Fazole se namáčet musí a čočce to neuškodí. 
  2. Druhý den ráno vodu slijte, přilijte čerstvou vodu a vařte do změknutí asi 35 minut. 
  3. V jiném hrnci si rozpalte máslo s olejem a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Zasmažte a poté přidejte česnek i zázvor nakrájený na malé kousky. 
  4. Po 1 minutě přidejte veškeré koření a nechte ho, ať se rozvoní. Osolte a opepřete. 
  5. Poté přidejte pokrájená rajčata i rajčatovou passatu. Povařte 5 minut, poté směs rozmixujte ponormým mixérem na kaši. 
  6. Do rajčatové směsi nyní přidejte uvařenou černou čočku a na mírném plameni vařte zhruba dalších 40 minut. Čím déle budete dhál vařit, tím bude jeho chuť delikátnější.
  7. Nakonec dhál promíchejte se smetanou, krátce prohřejte a servírujte s indickým chlebem naan - připravte si ho podle našeho receptu

 Černá čočka beluga3

Toast s avokádovou pomazánkou a čočkou beluga 

Tento recept je velmi snadný. Připravte si avokádovou pomazánku a natřete ji na opečený toast. Vrchní část toastu poté posypejte uvařenou černou čočkou, která vás zbyla z jiného vaření.  

Recept na avokádovou pomazánku



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
NEDĚLE 12. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 13. 01. 2025
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je úplněk. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý a snáze dnes přibíráme na váze. Věnujte se partnerovi a…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Ivana Víšová
Hledáte místo odpočinku, relaxace…
Zdravá výživa Ivančice
Obchůdek Spektrum Zdraví …

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!