Znáte salak? Lahodné ovoce, které si poradí s cukrovkou a dokonale bystří paměť
Salak je velice chutné ovoce, které u nás zatím není příliš známé. Najít jej můžete i pod označením “hadí ovoce”. Salak chutná netradičně a umí si poradit s mnoha zdravotními obtížemi. Je vhodné například pro jedince, kteří mají špatnou paměť, nemocné srdce nebo se akutně léčí s průjmem.
Salak je druh ovocné palmy pocházející z Indonésie. Roste nejčastěji v Thajsku, Malajsii a zejména na Bali. Ovoce je známé i pod názvy salak, hadí ovoce, hadí vejce nebo hadí fíky. Existuje přibližně 30 variet salakových palem. Salakové plody jsou sladké a jedlé až ve zralém stadiu, až na salak Pondoh, který se dá jíst i mírně nedozrálý. Nejvíce pěstované a oblíbené jsou salak Pondoh z okolí Jakarty a salak Bali z ostrova Bali, které jsou nejsladší. Z jiných druhů či špatných plodů se vyrábí například víno.
Salak chutná jako ananas, jahoda i banán
Salaka jedlá je nejznámější z druhů salaky. Roste převážně na Jávě a Sumatře, odkud pochází a dále na ostovech Bali, Lombok, Timor, Maluku, v Malajsii a na ostrovech Sulawesi. Salaková palma má zakrnělý kmen, roste tedy keřovitým způsobem. Je malého vzrůstu, ale její listy jsou dlouhé šest až osm metrů. Má ráda teplé a vlhké počasí. Při teplotách pod 20 stupňů hyne. Hadí ovoce roste v trsech u země. Plody (salak) jsou vejčitého tvaru. Jejich slupka je tvořena tvrdými pevnými šupinkami, podobnými hadí kůži. A pod slupkou se nachází křehká žlutobílá segmentovaná dužina, která je měkká a pevná a svou konzistencí většinou připomíná jablka. Chuť dužiny je velmi specifická. Je silně aromatická, lehce navinulá s podtóny ananasu, jahod a banánů. Každý segment dužiny obsahuje semeno, celý plod tedy má jeden až tři černohnědá semena, která jedlá nejsou . Z jedné palmy je možné sklidit až 100 plodů.
Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet
Zavařování v troubě – zásoby letního ovoce a zeleniny na zimu
Letní ovoce v hlavní roli: Ostružiny a maliny báječně chutnají a prospívají i našemu zdraví
Salak v kuchyni
Salak se konzumuje čerstvý nebo jej lze zavařit do marmelád, džemů, do kompotů a náplní do koláčů. Z některých se vyrábí sirupy nebo víno. Nejprve se plody před další úpravou musí zbavit zbytku stonku a oloupat. Po odstranění slupky a nejedlých semen jsou plody připravené ke konzumaci.
Salak v sobě ukrývá celou přírodní lékárnu
Salakové plody obsahují cenné látky prospěšné našemu tělu. Mezi minerály nechybí zejména draslík, fosfor, vápník, sodík a menší množství železa. Vitamíny zastupuje především vitamín C, B3 – niacin, vitamín B1 – thiamin a vitamín B2 – riboflavin. Dálé plody obsahují karbohydráty, proteiny, vláknina a antioxidant betakaroten.
Salak a jeho účinky na lidské zdraví
Oční lékařství – pozitivní vliv na oči má především obsažený betakaroten. Stejně jako je vhodné pít pro zlepšení zraku mrkvovou šťávu, je vhodné pít i salakový džus.
Zažívací potíže a průjmy – salak pomáhá předcházet průjmům a průjmy zmírňovat v akutní fázi. Díky obsahovým látkám napomáhá trávení a snižuje pálení žáhy.
Paměť – díky vysokým nutričním hodnotám je salak nazýván paměťovým ovocem. Obsažený pektin a draslík vylepšují kognitivní funkce a zvyšují paměť.
Krevní cukr – salaková slupka používaná jako čaj pomáhá regenerovat buňky slinivky, čímž přispívá ke kontrole a stabilizaci krevního cukru a cukrovky.
Srdce – vysoký obsah draslíku a antioxidantů zajišťuje zdravý krevní oběh a udržuje srdce zdravé.
Tělesná kondice – každodenní pití salakového džusu přispívá také ke zlepšení tělesné kondice, k větší výdrži a také udržuje pevnou a mladistvou pleť nejen obličeje.
Hubnutí – ovoce je vhodné při redukčních dietách pro svůj nízký obsah tuhu a cukru a pro svůj vysoký podíl vlákniny.
Imunita – pro svůj obsah vitamínů a minerálů je vhodným doplňkem stravy při snížené imunitě nebo v období zvýšeného výskytu nemocí.
Těhotenství – konzumace salaku zabraňuje těhotenským nevolnostem. Je ale nutné dávat si pozor a salaku nesníst moc.
Hemeroidy – čaj z listů palmy je skvělým prostředkem při problémech s hemeroidy.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Znáte salak? Lahodné ovoce, které si poradí s cukrovkou a dokonale bystří paměť
RE: Znáte salak? Lahodné ovoce, které si poradí s cukrovkou a dokonale bystří paměť