Pěstování a skladování avokáda
Pěstování avokáda
Velkou výhodou avokáda je, že jeho pecka nám může s trochou trpělivosti snadno naklíčit. Můžeme toho dosáhnout dvěma způsoby:
1. Očištěnou pecku položíme špičkou nahoru do substrátu, ideálně do hloubky 2,5 centimetru. Substrát použijeme vlhký nebo polopropustný. Ten musíme udržovat stále navlhlý, zároveň však také v teple. Ideální teplota je 25 °C.
2. Pecku ponoříme z poloviny do vody. Hlídejme, aby pecka měla vždy vodu. Nechejme ji tak, než popraská a objeví se kořínek. Poté pecku zasadíme. Pak ji udržujte ve vlhkém, ale ne promáčeném substrátu. Kořínky rostliny by mohly uhnít. Škodí jí také přímé sluneční světlo, ale prospívá teplo a vlhko. Vyroste nám rostlinka se zelenými listy, která může po čase dorůst až v třímetrový stromek.
Avokádo nese plody od věku čtyř do osmi let. Hruškovec přelahodný má zvláštní vlastnost, a sice, že může nést plody i jako neopylená rostlina. Pouze budou bez pecky.
Skladování avokáda
Základem je už v obchodě vybrat zralé avokádo. To poznáme tak, že je na pohmat pružné a lehce měkké. Nezralé má hořkou chuť a špatně se loupe. Pokud vybereme avokádo ještě nezralé, jednoduše ho necháme pár dní při pokojové teplotě dozrát a konzumujeme, až změkne. Nenačaté bychom jej neměli skladovat při teplotě nižší než 10 °C.
Podobně jako u jablka, i dužina avokáda při kontaktu se vzduchem oxiduje, tedy mění svou barvu. Abychom tomu zabránili, jednoduše ho pokapeme citrónovou šťávou.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování avokáda