Výživové hodnoty avokáda
Avokádo je bohatým zdrojem minerálů, jako je hořčík, mangan, měď, draslík a fosfor. Draslíku má dokonce víc než banán. Dodává tělu i hodně vitamínů, jako jsou C, E, H, K1, B3, B9 a B5. Velkou výhodou avokáda je, že jeho dužina obsahuje malé množství cukru. Obsahuje však velké množství zdravých tuků, které mají podobné vlastnosti jako olivový olej. Tuky rostlinného původu tělu velmi prospívají. Kvůli velkému podílu tuků má také vysokou energetickou hodnotu. Obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. Na poměry ovoce a zeleniny si dobře vede i s podílem bílkovin. Také tělu poskytuje vlákninu a antioxidanty.
Ne každé vitamíny, které konzumujeme, tělo také vstřebá. Některé z nich, jako je třeba A nebo D, jsou rozpustné pouze v tucích. Díky tukům, které avokádo tělu zároveň s vitamíny dodává, se vstřebají v těle všechny.
Energetická hodnota na 100 gramů syrového avokáda
Kalorie: | 243 kcal |
Bílkoviny: | 1,9 g |
Sacharidy | 6 g |
Tuky | 23,5 g |
Vláknina: | 4,8 g |
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty avokáda