Využití brusinek v kuchyni
Brusinky se díky své nasládlé, ale přitom kyselé až trpké chuti výborně hodí k masům všeho druhu. Nejvíce se tak využívá brusinková omáčka. Přidávají se i jako ozdoba na svíčkovou omáčku. Když brusinky nadrobno nakrájíme a přidáme k nim jablečnou, pomerančovou nebo ananasovou šťávu, připravíme chutnou ovocnou šťávu vhodnou zejména k výrazným sýrům či masu.
Brusinky se ale dají použít i nasladko, jako kdejaké jiné ovoce. Dají se přidávat do koláčů, zákusků, dezertů, ovocných pohárů nebo marmelád. Dají se zavařovat, kompotovat, přidávat do müsli, nebo do ovocných čajů. Pokud navíc plody naložíme do rumu, získáme výbornou věc vhodnou ke zmrzlině nebo vaflím.
Používáme jak čerstvé, tak sušené brusinky, nebo brusinky sušené mrazem. Sušené brusinky se dají jíst jen tak večer u televize, můžeme je přidat do jogurtů, müsli, nebo smíchat s ořechy či jiným sušeným ovocem.
Co se týče pití, známé jsou především brusinkové džusy. My si ale můžeme udělat celou škálu výborných a osvěžujících brusinkových koktejlů, které v létě určitě přijdou k chuti. A těm méně náročným postačí přidat pár brusinek do perlivé vody.
Nemusíme využívat ale jenom bobule. Důležité jsou i listy, ze kterých se vaří čaje a dělají různé obklady.
Diskuse k článku
RE : Využití brusinek v kuchyni