Vyživová hodnota brusinek
Živiny a další látky obsažené v brusinkách
Brusinky jsou známé především díky velkému množství antioxidantů, které příznivě působí na náš organismus, či snižují procento onemocnění srdce. Brusinky mají srovnatelné množství antioxidantů s česnekem či cibulí. Velké množství vitamínů a minerálních látek v nich ale také hraje velkou roli. Ceněné jsou i pro obsah organických kyselin, například pro kyselinu benzoovou.
-
Vitamíny a minerály
Množství ve 100 g (syrové plody)
% denní dávky
Vitamin C
13 mg
16 %
Vitamin A
60 IU (mezinár. jedn.)
9 %
Vitamin K
5 mg
6,5 %
Hořčík
6 mg
2 %
Mangan
0,15 mg
7 %
Fosfor
13 mg
1,9 %
Draslík
85 mg
1,8 %
Brusinky dále obsahují látku zvanou proantocyanidin, díky které se na sliznici neusazují bakterie. Hodně významným je i vitamín E, který působí proti rakovině a stárnutí. Plody obsahují i velké množství vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev. Mezi další minerální látky obsažené v brusinkách patří zejména sodík a železo, méně významnou roli zde hrají organické kyseliny, pektin, antokyany, třísloviny nebo flavonoidy.
Diskuse k článku
RE : Vyživová hodnota brusinek