Výživové hodnoty červené řepy
29. 08. 2017
Přečteno: 1711x
Živiny obsažené v červené řepě
Nejvíce používanou částí červené řepy je kořen. Už po staletí se různě upravuje, kromě vaření se dá i nakládat, nakládáním ale ztrácí hodně živin. Nejvíce léčivých účinků má červená řepa samozřejmě čerstvá, dále pak čerstvě uvařená, tak si udržuje všechny minerální látky, například draslík (325 mg/100 g), který je velmi dobrý na činnost srdce a krevní oběh. Kromě draslíku obsahuje červená řepa také:
- vitamín C (4,9 mg/100 g), vitamín E (0,04 mg/100 g), K (0,2 μg/100 g) a betakaroten (20 μg/100 g)
- křemík, železo (0,8 mg/100 g), hořčík (23 mg/100 g), vápník (16 mg/100 g), zinek (0,35 mg/100 g) a jód
- kyselinu listovou (109 μg/100 g), kobalt, selen (0,7 μg/100 g), fluor, vanad a měď (0,075 mg/100 g)
- organické kyseliny - jablečnou, vinnou, šťavelovou, citronovou a barvivo betanin
- druhy aminokyselin (asparagin, glutamin), deriváty aminokyselin (betakyaniny, betalainy,) a antokyanové barvivo
Nesmíme zapomenout ani na vlákninu, která dokonale čistí naše střeva.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty červené řepy