Cizrna
10. 10. 2017
Přečteno: 3978x
Léčivé účinky cizrny
- Jako každá luštěnina obsahuje i cizrna stopové množství prvků jako jsou železo, mangan, vápník nebo i hořčík, které zlepšují pevnost pokožky a bojují s chudokrevností.
- Kromě nich se v cizrně nachází také vitamín E, který podporuje obranyschopnost organismu.
- Mezi neobvyklé látky v luštěninách patří například izoflavony, které odborníci považují za látku bojující proti rakovinnému bujení.
- Draslík, který cizrna obsahuje vyrovnává tlak v buňkách a působí na správnou srdeční činnost.
- Častá konzumace této luštěniny pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním zvláště díky nenasycené mastné kyselině linolové, která zároveň snižuje cholesterol.
- Zrna neobsahují lepek, což ocení celiaci při bezlepkové dietě.
- Rostlinné bílkoviny v cizrně tělo zužitkuje při stavbě buněčných stěn.
- V cizrně se také nachází látky cholin a kyselina listová, které společně ovlivňují správnou funkci nervového systému.
- Pravidelná konzumace zlepšuje funkci střev a zamezuje zácpě, především protože se cizrna skládá z velkého množství vlákniny.
- Vysoký obsah škrobu se po strávení přeměňuje na glukózu, což dodává tělu potřebnou energii.
- Jako antioxidant může v těle působit kyselina pangamová neboli vitamín B12, který se ve velkém množství nachází právě v cizrně.
Zajímavosti o cizrně
- V tuzemských obchodech se obvykle prodává béžová varianta, avšak existuje i zelená, tmavá nebo červená odrůda.
- Cizrna se poprvé objevila už před 7000 lety v oblasti dnešního Turecka nebo Sýrie.
- Dříve se pražená a mletá cizrna přidávala do kávy, aby se zvýraznila její chuť a vytvořilo se více pěny.
- Vegetariáni a vegani mohou tuto potravinu konzumovat jako hlavní chod místo masa nebo vajec, protože obsahuje vyvážené množství potřebných živin.
- Pečená nebo smažená cizrna se hůře tráví, protože se část škrobu stane odolným vůči žaludečním šťávám.
- Z cizrny se vyrábí také mouka, kterou můžete požívat například pro přípravu jíšky nebo exotického falafelu.
Diskuse k článku
RE : Cizrna