Hrášek
Léčivé účinky hrášku
Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení, dejme si na svačinu misku hrášku. Bude užitečnou složkou potravy pro sportovce, pro lidi s aktivním životním stylem anebo děti a mládež, jejichž tělo se ještě vyvíjí. Díky vysokému obsahu bílkovin je vyhledávanou potravinou i pro vegetariány a vegany.
Na srdeční problémy, anémii a vysoký cholesterol
Velmi nápomocný je lidem, kteří mají problémy se srdcem, ať už při ischemické chorobě, zotavování po infarktu nebo při srdeční slabosti. Může se zasadit i o snížení krevního tlaku. Prospívá celkově našemu cévnímu systému, vitamíny skupiny B pomáhají vytvářet červené krvinky. Je tak výborný pro lidi s anémií. Hrášek dobře zpestří potravu i diabetikům, podporuje totiž fungování slinivky břišní. Prospívá i ke snižování „špatného“ cholesterolu v těle.
Antioxidační účinky a zpomalování stárnutí pleti
Hrášek čistí náš zažívací trakt a jeho vitamín A pro naše tělo působí jako antioxidant. Podobně je na tom i mrkev, pokud budeme tuto zeleninu konzumovat zároveň s mrkví, zajistíme si dvojí antioxidační efekt. Celkově tak posílí obranyschopnost našeho organismu.
Hrášek působí také jako ochrana před poškozením kůže při opalování. Zároveň kyselina listová, draslík a antioxidanty zpomalují proces strnutí pokožky a celkově ji hydratují. Vitamín C pokožce prospívá při tvorbě kolagenu, který stojí za její pevností a pružností a zabraňuje vzniku vrásek. Vitamín C také zvyšuje naši imunitu a snižuje riziko napadení infekcemi. Posiluje kosti a vlasy, podporuje růst svalů a příznivě působí na kvalitu našeho zraku.
Snižuje i riziko rakoviny, zejména žaludku. Pokud ale trpíme dnou anebo revmatem, hrášku se vyhněme.
Víte, že...
- ...zelený hrášek má více vitamínů, sušený zase více minerálů?
- ...nejlepší je hrášek jíst i s luskem? Nepřipravujeme se tak o živiny, které obsahuje.
- ...lusky hrášku můžeme i nasekat a použít k mulčování?
Diskuse k článku
RE : Hrášek