Využití hrášku v kuchyni
Hrášek si můžeme dát jako chutnou svačinku čerstvý, použít jej jako přílohu k jiným jídlům, udělat si z něj salát anebo z něj připravit přímo hlavní jídlo. Nejvíce živin samozřejmě získáme z hrášku čerstvého. O něco méně z hrášku mraženého a až o polovinu méně živin získáme z hrášku konzervovaného.
Můžeme si udělat hráškový hummus, kdy hrášek rozmixujeme společně s cizrnou a podáváme jej s pečivem. Z hrášku připravíme i chutnou frittatu, tedy italskou omeletu z vaječné směsi, zeleniny a třeba sýra. Můžeme jej ale přidat i do klasické české omelety.
Hrášek se dá využít v nejrůznějších salátech. Ať už v klasickém vlašském nebo rybím. Velmi chutný je hrášek v salátu v kombinaci se sýrem. Z hrášku můžeme společně s česnekem, cibulí, smetanou a kořením vytvořit skvělý hráškový krém. S rajčaty a dochucením z něj připravíme omáčku, kterou buď můžeme například podávat k masu anebo ji dáme na těstoviny. Lusky je možné spařit a jíst je jako přílohu nebo je přidat do salátů.
Hrášek a nadýmání - jak mu zabránit?
Požití hrášku ve větším množství nás může nadýmat. Abychom tomu zabránili, můžeme při vaření použít šikovný trik. Nejdříve dáme hrášek na chvíli do teplé vody. Až jej budeme chtít uvařit, vodu vyměníme za čerstvou. Nadýmavost se dá také omezit přidáním jedlé sody. Pokud ale budeme jíst hrášek pravidelně, bude nás nadýmat méně.
Diskuse k článku
RE : Využití hrášku v kuchyni