Kuřecí maso
Účinky kuřecího masa na zdraví člověka
Pozitiva konzumace kuřecího masa
- Občasná konzumace kuřecího masa v kombinaci se zdravým jídelníčkem může přispět ke snížení tělesné hmotnosti i ke zlepšení funkce některých orgánů. Díky dobré stravitelnosti, nízkému obsahu tuku a jemné chuti jej lékaři a dietologové doporučují jako vhodnou potravinu.
- Vysoký obsah proteinů podporuje nárůst svalové hmoty a její regeneraci.
- Součástí kuřecího masa je také niacin, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů, řídí hladinu krevního cukru a má protirakovinné účinky.
- Další látky v něm obsažené působí příznivě na vstřebávání selenu do organismu, který zlepšuje odolnost buněk proti stresu a posiluje imunitní systém.
- Konzumace kuřecího masa zvyšuje v těle člověka hladinu fosforu, který ovlivňuje kvalitu kostí a zubů.
Negativa konzumace kuřecího masa
Nadužívání této potraviny však může vést k nepříjemným reakcím těla či ke vzniku vážných onemocnění. Většina přirozených látek, které se nacházejí v kuřecím masu, má na tělo příznivé účinky. Problémy mohou přinést až přídatné látky, které používají řetězce ke zpracování masa. Nejedná se však o závadné či tělu nebezpečné látky.
Kuřecí maso v sobě skrývá také tzv. puriny, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou, což následně vede ke vzniku ledvinových kamenů nebo závažného onemocnění kloubů dny.
Umělé přidávané látky, jako například kyselina fosforečná, glutamáty nebo dusičnany, přinutí maso lépe vázat vodu a dodají mu zdravou růžovou barvu, avšak lidské tělo může mít problém s jejich trávením a vyvolá alergickou reakci.
Zajímavosti o kuřecím mase
- Pro používání antibiotik k léčení nemocné drůbeže platí přísná pravidla, která zahrnutí kontroly pozůstatků (reziduí) v mase při porážce.
- Hormonální krmiva jsou v EU mnoho let zakázaná.
- Rychlý růst kuřat chovaných na maso způsobují nově vyvinuté krmné směsi, které však neobsahují zákonem zakázané látky.
- Kuřata se při porážce chladí nejčastěji vzduchem, aby se zabránilo kontaminaci salmonelou.
- Kuřecí maso tvoří jednu třetinu veškerého konzumovaného masa na planetě a poptávka po něm stále roste.
- Na trhu se také objevují kuřata v bio kvalitě, která podléhají speciálním požadavkům na chov, ale jejich cena může být až čtyřnásobně vyšší.
Diskuse k článku
RE : Kuřecí maso