Pěstování a skladování petržele

31. 08. 2017 Přečteno: 1503x

Petržel jako taková má několik druhů, které se u nás hojně pěstují jak na zahrádkách, tak i doma v květináči nebo truhlíku. Tou neznámější je asi petržel zahradní, která se dále dělí na dva kultivary – kořenový a naťový.

Rozdíl mezi těmito dvěma druhy je hlavně v kořenu. U kořenové petržele je kořen široce kuželovitý a nevětvený, naopak naťová petržel vytváří tenký a hustě větvený kořen.

Pokud s pěstováním petržele začínáme, měli bychom vědět několik základních informací. Jedna z nich je například ta, že petrželi se daří na slunném či polostinném stanovišti, dá se ale pěstovat i ve skleníku. Půdu volíme vždy lehčí, bohatou na humus, která udrží dostatek vody pro růst rostliny. Teploty by se měly pohybovat mezi 10 - 20°C. Tyto základní potřeby jsou pro oba kultivary stejné, co se ale liší, je doba výsevu, okopávání a sklizeň.

  • Naťovou petržel vyséváme od března do dubna, jednotlivá semena by od sebe měla být ve vzdálenosti 2 x 10 cm. Pokud budeme naťovou petržel vysévat na jaře (březen - duben), dáváme semena do hloubky asi 1 cm. Pokud ale zvolíme podzimní sadbu (září - listopad), semena musíme umístit hlouběji, řekněme do 2 cm hloubky. Naťovou petržel sklízíme během jejího růstu podle potřeby. Tento druh petržele můžete pěstovat i doma. Vytvoří krásnou dekoraci a vy tak budete mít bylinky vždy po ruce.
  • Kořenovou petržel vyséváme velmi brzy z jara, od února do dubna ve sponu 7 x 30 cm. Ke správnému růstu a vývoji kořenové petržele je vhodné, aby měla dostatečně hluboko zrytou půdu a kořeny tak mohly růst. Dobré je také petržel okopávat a zejména v horkých letních dnech ji dopřát dostatek vody. Můžeme i přihnojovat. Sklizeň této petržele se provádí na podzim, před příchodem prvních mrazíků.

I na petržel si brousí zuby někteří škůdci. Mezi ty nejčastější patří vrtule celerová, její larvy si v listech prokousávají chodbičky, listy následkem toho vadnou a odumírají. Kořen petržele mohou napadnout háďátka, která kořen deformují. Dalšími "žrouty" petržele jsou například mšice mrkvové nebo svilušky chmelové.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…