Využití rozmarýnu v kuchyni
Lístky rozmarýnu využijeme jak usušené, tak čerstvé. S rozmarýnem to ale nemusíme přehánět. Nejlépe je použít jednu kávovou lžičku do pokrmu pro 4 osoby.
Do řecké kuchyně i k masu
Rozmarýn patří neodmyslitelně k řecké kuchyni. Právě proto se skvěle hodí k ingrediencím, jako jsou rajčata, lilky, olivy a pečená masa. Skvěle doplní rybí maso a zvěřinu. Výborný je s vepřovým masem. Chuť rozmarýnu vynikne i u namletého masa a obecně při jakémkoli pečení.
Výborný s rajčaty, bramborami a jinou zeleninou
Rozmarýn se báječně hodí k zelenině. Výborný je zejména společně s rajčaty. Můžeme si je zkusit zapéct společně s rozmarýnem a mozarellou anebo jiným sýrem. Také jej zkusme přidat k bramborám nebo grilované zelenině.
Doplní saláty, polévky i marinády
Upotřebíme jej také v polévkách a salátech. I k přípravě jiných druhů jídel se bude rozmarýn hodit. Je dobrý při podávání těstovin na nejrůznější způsoby, jako koření k pizze anebo na přípravu marinád a bylinkového másla. Jako dochucovadlo jej můžeme použít do olejů a octů. Vyzkoušet můžeme i rozmarýnové víno anebo čaj.
Diskuse k článku
RE : Využití rozmarýnu v kuchyni