Pěstování a skladování šalvěje
18. 05. 2018
Přečteno: 2218x
Pěstování šalvěje
Pěstování šalvěje je velmi jednoduché. Je to nenáročná rostlinka a zvládneme to i bez jakýchkoli zahradnických zkušeností. Stačí nám k tomu trochu přípravy, času a dostatek slunce. Vypěstovat ji můžeme jak na záhonku, tak v květináči za oknem.
- Šalvěji se bude dařit v suché a málo živené půdě. Ideální je hlinitopísčitá půda, tedy kyprá, lehká a dobře propustná.
- Ke správnému růstu potřebuje dostatek světla, vyberme ji opravdu slunné stanoviště.
- Chraňme šalvěj před silným větrem, nejlépe se jí bude dařit v závětří.
- Pořiďme si semínka šalvěje. Kolem března je umisťujeme do pařeniště, v květnu a říjnu je můžeme vysévat venku.
- Nejlepší je šalvěj sázet do sponu 40 na 60 centimetrů.
- Často se starejme o zaštipování. Vezmeme konce výhonků a jednoduše je odstřihneme. Tím bude šalvěj růst do košatějšího, hustšího keříku.
- Při odkvětu je vhodné kvítky ostříhat. Šalvěj bude silnější, nebude totiž dávat své živiny na tvorbu semínek.
- Lístky šalvěje můžeme sklízet kdykoli. Nejlépe ale za slunečných dnů, pak budou obsahovat více éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát ročně. Uřežeme ji zhruba ve výšce 10 centimetrů nad zemí.
- Pokud si chceme šalvěj namnožit, zkusmě řízkování anebo odnože.
- Na zimu šalvěj přenesme do domu, mrazy jí škodí. Pokud nám roste venku, přikryjme ji chvojím.
Tip: Žloutnou nám lístky šalvěje? Pak rostlinka nemá dostatek místa na kořeny. Přesaďme ji do většího květináče.
Skladování šalvěje
Usušenou šalvěj skladujeme na suchém, tmavém a vzduchotěsném místě. Ideální je tak uzavíratelná neprůhledná nádoba anebo skleněná kořenka, kterou ale zavřeme do kuchyňské linky anebo na jiné tmavé místo.
Jak správně usušit šalvěj?
- Lístky se suší v teplotě kolem 30 až 35 °C.
- Že jsou lístky usušené, poznáme podle toho, že jsou šedozelené a plstnaté. Také se může zdát, že se k sobě lepí.
- Chuť správně usušené šalvěje je velmi aromatická a výrazná, jemně nahořklá.
- Usušené lístky můžeme zamrazit, nebo naložit do oleje či octu.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování šalvěje