Výživové hodnoty šalvěje
18. 05. 2018
Přečteno: 1117x
Šalvěj díky svému nezaměnitelnému aroma skvěle doplní nejrůznější druhy masa, jako jsou ryby, vepřové anebo i skopové. Můžeme ji zkusit použít i místo jiných bylinek, například místo petrželky. S jejím použitím v kuchyni to ale raději nepřehánějme. Ve velkých dávkách obsahuje thujon, který je mírně jedovatý.
Šalvěj přispívá k lepšímu trávení tučných, ostrých a sladkých pokrmů. Můžeme ji přidat do pokrmů z tučnějších mas, například ke kachně. Podobně je tomu u klobás anebo zvěřiny. Šalvěj můžeme přidat také do nádivek.
Ačkoli se šalvěj nejčastěji používá k masu, hodí se i do polévek, salátů a pomazánek. Dokonce s ní můžeme ozvláštnit sladké moučníky.
Jak si připravit čaj ze šalvěje?
- Budeme potřebovat jednu čajovou lžičku lístků šalvěje.
- V hrnku šalvěj zalijeme čtvrt litrem vroucí vody.
- Necháme louhovat 10 minut.
- Čaj přecedíme a můžeme podávat.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty šalvěje