Tvaroh

Tvaroh
14. 08. 2017 Přečteno: 7655x

align="justify">Léčivé účinky tvarohu
  • Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty
  • Je vhodný při redukční dietě (zasytí na několik hodin)
  • Tvarohový zábal lze použít při angíně, vhodný je i na bolest kloubů, šlach a svalů
  • Vytahuje z těla horkost, proto se využívá při horečkách
  • Lze jej využít na popáleniny či štípnutí hmyzem
  • Pro kojící matky je ideální na záněty prsou
  • Lze jej využít na masku na obličej, jelikož má hydratační a regenerační schopnosti

Tvaroh zbytečně nezatěžuje tělo a je lehce stravitelný. Do jídelníčku by ho měli zařadit hlavně sportovci, děti a ženy po čtyřicítce, jelikož jsou ohroženy osteoporózou. Naopak by tvaroh neměli jíst lidé trpící alergií na mléčné bílkoviny nebo lidé trpící problémy s ledvinami.

Zajímavosti o tvarohu

Tvaroh vznikl čistě náhodou, a to tehdy, kdy kočující kmeny přepravovaly mléko ve vacích vyrobených z dobytčích žaludků. Mléko se jim tehdy „zkazilo“ a oni zjistili, že sraženina na mléce je velmi dobrá. Tvaroh se nehodí pouze do kuchyně, ale své uplatnění má i v kosmetice, kde je skvělým pomocníkem. Doma si z něj můžete vyrobit pleťovou masku. Tvaroh totiž dokáže hydratovat a regenerovat pokožku. Dříve si lidé mysleli, že pokud vylučuje tvaroh tekutinu, je zkažený. Jedná se však o syrovátku, která se zcela přirozeným procesem z tvarohu uvolňuje.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.