Výroba a skladování tvarohu

11. 10. 2017 Přečteno: 2891x

Tvaroh je mléčný výrobek tužší konzistence bílé barvy, který se vyrábí srážením mléčné bílkoviny z kravského či kozího mléka. Srážení může probíhat dvěma způsoby, a to buď za pomoci kyseliny mléčné, z níž se vyrábí tvrdý tvaroh ke strouhání anebo za použití syřidel, kdy vzniká měkký tvaroh. U nás se běžně tvaroh prodává v obchodě v měkkém balení nebo v plastových vaničkách po cca 250 gramech. Na výběr máme z několika druhů tvarohu:

  • Tvaroh měkký
  • Tvaroh tvrdý na strouhání
  • Tvaroh odtučněný - 0,1 % tuku
  • Tvaroh polotučný - do 5 % tuku
  • Tvaroh nízkotučný - do 1 % tuku
  • Tvaroh tučný - nad 5 % tuku

Nízkotučný tvaroh se nejvíce hodí při redukčních dietách. Tvaroh nemusíme pouze kupovat v obchodech, ale podle jednoduchého návodu si jej můžeme také snadno připravit doma.

Jak na domácí tvaroh?

K výrobě domácího tvarohu budete potřebovat jen dostatek kvalitního mléka. Mléko necháte asi dva dny v pokojové teplotě. V hrnci zahřejete na teplotu asi 65 °C a občas promícháte. Čím více mléko zahříváte, tím bude vzniklý tvaroh sušší. Mléko začne postupně hrudkovatět a jakmile se hrudky oddělí od vody, máte skoro hotovo. Tvaroh dáte do čistého plátna a necháme důkladně okapat. Pokud použijeme 2 litry mléka, získáme při domácí výrobě asi 180 g tvarohu.

Skladování tvarohu

Tvaroh se poměrně rychle kazí, takže ho skladujeme neotevřený v lednici. Domácí tvaroh je nejlepší skladovat v keramické nebo skleněné nádobě s víčkem. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…