Využití zázvoru v kuchyni
Zázvor může mít mnoho podob a nemusíme ho využívat pouze v jeho syrové podobě. Sušený zázvor je vhodný při vaření i pečení, přidává se do omáček nebo jej lze využít jako přísadu do kořenících směsí. Čerstvý zázvor se hodí do čaje, přidat jej můžete při vaření do mnoha pokrmů.
Pikantní chuť zázvoru způsobuje látka gingerol, která se při tepelné úpravě mění na zingeron. Tuto pálivou chuť jste jistě již mnohokrát pocítili právě při pití zázvorového čaje. Zázvor se právě hojně využívá v kuchyni pro přípravu chutného, a hlavně zdravého čaje. Ten vás pořádně prohřeje pomůže proti nachlazení nebo chřipce. Zázvor do čaje můžete nastrouhat nebo jen nakrájet.
Zázvor se také v kuchyni často přidává do ovocných i zeleninových nápojů smoothie. Pokud jej přidáte do jakéhokoliv jídla, pokrm tím získá pořádný říz, a navíc jídlo i provoníte. Velmi běžnou přípravou zázvoru v kuchyni je nakládání. Můžete si jej naložit do medu s citronem, připravit si z něj sirup nebo dokonce i zázvorový punč. Z oddenků zázvoru se vyrábí zázvorový olej i marmelády.
Své významné místo má zázvor v orientální kuchyni. Podává se v kombinaci s hovězím, kachním i kuřecím masem. Velmi oblíbené jídlo v čínských restauracích je kachna se zavařeným zázvorem a ananasem. Zázvor je naložen v nálevu z rýžového octa a je skutečně velmi ostrý. V Japonsku je nakládaný růžový zázvor podávaný běžně k sushi.
Diskuse k článku
RE : Využití zázvoru v kuchyni