Švestkové buchty

img

1 lžička soli
500 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
250 ml mléka
100 g másla nebo Hery
1 vejce
½ droždí
švestky podle potřeby
cukr na ozdobu

Švestkové buchty – postup přípravy

Ohřejeme si v hrnci mléko tak, aby bylo vlažné. Přidáme do něj lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Asi po 5 minutách nám vzejde kvásek. Do mísy si nasypeme mouku, osolíme ji a rukou si uprostřed vyhloubíme důlek. Do něj nalijeme vzniklý kvásek. Zbylé vlažné mléko si smícháme s tukem a vajíčkem a také nalijeme do mouky. Hnětačem vypracujeme vláčné těsto, které pak necháme v teplém prostření vykynout. Připravíme si vál a pomoučíme ho. Z těsta si utrháváme přibližně stejné kousky, do kterých balíme očištěné, vypeckované a přepůlené švestky. Takto hotové buchty klademe do řádků na vymaštěný plech a necháme asi 5 minut odležet. Pomažeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby na 200° na 20 minut. Poté teplotu stáhneme na 170° a necháme dopéct do zlatova.

Po vyndání ještě švestkové buchty posypeme cukrem a necháme vychladnout.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.