Bezlepkové mouky vykouzlí i pečivo netradiční chuti

Nemůžete jíst lepek? Vyzkoušejte nejlepší bezlepkové mouky. Jsou chutné i zdravé

Bezlepková mouka je považována za něco extra drahého. Ale nemusí tomu tak být. Některé bezlepkové mouky si dokonce můžete připravit i sami doma. A pokud už z nějakého důvodu, musíte lepek z jídelníčku vynechat, pak jsou bezlepkové obilniny rozhodně tou správnou volbou.

Kvůli absenci lepku se rozhodně nemusíte vzdát pečiva, dortů, palačinek, lívanců, vaflí a podobně. Existuje řada různých druhů bezlepkové mouky a každá z nich se dokonce i hodí pro jiné výživové směry. Každá z nich má své výhody i nevýhody a různé vlastnosti. Po kterých tedy sáhnout?

Banánová bezlepková mouka

Vzniká zpracováním přezrálých a nevzhledných klasických banánů i se slupkami, klesá tak produkce odpadů při jejich pěstování. Banánová bezlepková mouka má vysoký obsah škrobů (ne rezistentních), draslíku a velmi slabou chuť po banánech, hodí se i do slaného pečiva.

Čtěte také:

Pšenice špalda a špaldová mouka kdysi vymizely i kvůli Adolfu Hitlerovi

Bezlepková mouka a bezlepkové pečivo – kdy je dobré dát jim přednost?

Jak na domácí mletí mouky?

Plantainová bezlepková mouka

Jedná se o mouku z plantainů, tedy zeleninových banánů. Na jeden kilogram mouky je třeba vysušit a rozemlít osm až deset kilogramů tohoto druhu banánů. Plantainy mají vysoký obsah rezistentních škrobů, vlákniny, draslíku a hořčíku a konzumují se po tepelné úpravě. Plantainová bezlepková mouka má pekařské vlastnosti blízké pšeničné mouce, používá se jí stejné nebo přibližně o čtvrtinu menší množství. Dobře pojí, pečivo z ní ale nevyniká křupavostí. Je možné ji používat i k zahušťování omáček a polévek a místo strouhanky.

Marantová bezlepková mouka

Škrob z maranty třtinovité je dobře pojivý a po zahřátí slizovatí. Marantová bezlepková mouka neobsahuje žádné antinutriční látky. Jeho nevýhodou je rozhodně to, že je drahý. Do pečení se však přidává jen po troškách. Tedy s ním lze zpestřit běžné domácí bezlepkové pečivo.

Šáchorová bezlepková mouka

Mele se z hlízek šáchoru známých i jako zemní mandle, tygří ořechy či chufa. Je jednou z alternativ při alergii na ořechy, chutí se jim podobá. Šáchorová bezlepková mouka obsahuje relativně málo cukrů, hodně vlákniny, rutinu, antioxidantů, vitamínů E a skupiny B a hodně draslíku, hořčíku a vápníku.

Kaštanová bezlepková mouka

Mouka z plodů kaštanovníku setého je bohatá na sacharidy (škroby i vlákninu) a chudá na bílkoviny a tuky, dále má nezanedbatelný obsah vitamínů B1 a B6, kyseliny listové, draslíku, hořčíku a železa. Kaštanová bezlepková mouka se skvěle hodí do cukroví i třeba do domácího kváskového chleba.

Mandlová bezlepková mouka

Jsou to vlastně velmi jemně namleté loupané mandle. Mandlová bezlepková mouka je nízkosacharidová, vysokotučná (tuky tvoří přibližně polovinu hmotnosti) a bohatší na bílkoviny (bílkoviny jsou zhruba pětina hmotnosti), polyfenoly, fytosteroly, vitamíny E, B1, B2, kyselinu listovou, hořčík, vápník, mangan, zinek, měď, draslík a železo. Mandlová bezlepková mouka může být vhodná i pro některé alergiky na ořechy, záleží však na individuální snášenlivosti.

Lněná bezlepková mouka se hodí zejména do slaného pečiva

Lněná bezlepková mouka

Na trhu je dostupné lněné semínko hnědé a zlaté. Zlaté má mnohem jemnější chuť, nutričně se ale nijak významně neliší. Oba druhy se kvůli rychlému žluknutí doporučuje mlít až těsně před použitím anebo je po rozemletí krátkodobě skladovat v dobře uzavřené nádobě v lednici či lépe v mrazničce. Po smíchání s tekutinou uvolňuje lněná bezlepková mouka slizovité látky, v některých receptech tak nahradí vejce. Slizovité látky působí při dostatečném příjmu tekutin také proti zácpě.  

Kokosová bezlepková mouka

Odtučněná a na prášek rozemletá dužnina z kokosu je použitím specifická. Je nepojivá, suchá, extrémně savá, v receptech se jí proto používá v poměru k tekutině (a obvykle i počtu vajec) malé množství, běžně jen pětina až třetina objemu jiných druhů mouky. Cena kokosové mouky proto vychází poměrně příznivě. Lze jí nahradit dokonce i strouhanku. Kokosová bezlepková mouka chutná slabě po kokosu a jemně nasládle. Nežlukne, ale může snadno navlhat, je tedy nutné ji skladovat v suchu, v dobře uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Před použitím je vhodné ji prosetím či promícháním zbavit žmolků.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.