Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů
K tomu, abyste si chutné a křupavé chleby, housky, dalamánky, rohlíky a další pochutiny připravili v pohodlí Vašeho domova, nepotřebujete ani speciální domácí pekárnu. K jejich upečení Vám stejně dobře poslouží i obyčejná trouba a těsto vypracujete ručně.
Zdravý celozrnný chléb
Ingredience
- 125 g ovesných vloček
- 370 g celozrnné mouky
- 300 ml podmáslí
- několik vlašských ořechů
- hrst slunečnicových semínek
- sůl
- jedlou sodu
- med
- sezamová semínka
Zdravý celozrnný chléb – postup přípravy
Příprava je velmi jednoduchá. Ořechy nasekejte na menší kousky tak, aby byly dobře poživatelné. Všechny připravené suroviny smíchejte a rukama vypracujte těsto, z něhož vytvarujte chléb. Troubu předehřejte na 220° C a dejte na plech s pečícím papírem. Péct jej budete přibližně hodinu a během pečení můžete teplotu snížit.
Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 hrnek žitné chlebové mouky
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- slunečnicové semínko, dýňové semínko a sezamové semínko
- asi 1 hrnek vody
Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky – postup přípravy
Oba druhy mouky, sušené droždí, sůl, kmín, tymián i semínka nasypeme do mísy, přidáme trochu vody, promícháme a vypracujeme těsto. To necháme 12 hodin kynout v míse, kterou přikryjeme utěrkou. Po dvanácti hodinách těsto propracujeme a necháme ještě další 2 hodiny kynout. Chléb budeme péct v pečicí míse, která má víko. Troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka.
Celozrnný chléb s ořechy
Ingredience
- 250 g pšeničné mouky
- 150 g mleté pohanky nebo špaldy
- 1 kostka droždí
- 1 lžička medu
- 750 ml vlažného mléka
- 150 g vlašských ořechů
- 100 g piniových jader
- 80 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička anýzu
- 1 žloutek
- 2 lžíce smetany
- 2 lžíce sezamu
Celozrnný chléb s ořechy – postup přípravy
Nejprve prosejeme mouku a pohanku do mísy. Vytvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, smícháme s medem a 125 ml mléka. Vše necháme přikryté kynout po dobu 15 minut. Nasekáme ořechy i piniová jadérka, pinie opražíme na pánvi bez tuku. Mléko, máslo, sůl, anýz a mouku hněteme tak dlouho, až se nám vytvořené těsto začne odlepovat od mísy. Přikryté necháme kynout, až nám nakyne do dvojnásobného objemu. Posléze vmícháme ořechy a z těsta vytvarujeme bochník. Na vymazaném plechu jej necháme kynout po dobu dalších 20 minut a troubu si předehřejeme na 220 °C. Žloutek ušleháme se smetanou a chléb jím potřeme. Vše ještě posypeme sezamem a potom pečeme 10 minut. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě po dobu další 1 hodiny.
Fíkovo-ořechový chléb
Ingredience
- 375 g hladké mouky
- 1 a 1/2 kávové lžičky soli
- 1/2 kávové lžičky sušeného droždí
- 250 ml vody
- 50 ml mléka
- 1/2 kávové lžičky medu
- 5 čerstvých fíků, nakrájených na kousky (je možné použít i sušené)
- 30 gramů ořechů, nakrájených nebo podrcených na větší kousky
Fíkovo-ořechový chléb – postup přípravy
Mléko, vodu a med zahřejeme tak, aby byly vlažné. V takto připravené tekutině rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, sůl, doprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne homogenní hmota, tu však přespříliš dlouho nepropracováváme. Nakonec zapracujeme fíky a ořechy, těsto pomoučíme, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme jeden a půl hodiny kynout. Troubu si předehřejeme na 230°C. Vykynuté těsto bude poněkud řídké, ale to je v tomto případě v pořádku. Těsto umístíme do formy na bagety nebo do formy na srnčí hřbet a vložíme do zahřáté trouby. Nejlépe se nám chléb upeče, když formu s těstem vložíme ještě na hluboký plech, který vylijeme trochou vody. Vše pečeme přibližně 25 minut.
Olivový chléb
Ingredience
- 2 kostky droždí
- 250 g mouky
- 150 ml bílého vína
- sůl
- 150 ml olivového oleje
- dvě vejce
- 100 g strouhaného sýra
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g vypeckovaných, hrubě nasekaných zelených oliv
- 50 g vypeckovaných, nahrubo nasekaných černých oliv
- sezamová a dýňová semínka
Olivový chléb – postup přípravy
Ve dvou lžících vlažné vody si rozpustíme droždí a spojíme s moukou. Za stálého míchání postupně přilijeme víno a olej. Vše přikryjeme a necháme kynout po dobu 25 – 35 minut na teplém místě. Do těsta si zapracujeme sůl, vejce, sýr, ořechy a olivy. Těsto vytvarujeme do tvaru bochníku, položíme do vymaštěné formy na srnčí hřbet a necháme kynout přikryté po dobu dalších 30 minut. Troubu si předehřejeme na 200°C. Chléb můžeme podle chuti ještě posypat sezamovými nebo dýňovými semínky a pečeme na střední příčce trouby asi hodinu do zlatova, ve vypnuté troubě jej pak necháme chvíli odpočívat a nakonec jej dáme vychladit na kuchyňskou mřížku.
Pikantní ořechovo-sýrový chléb
Ingredience
- 1 1/2 hrnku vlašských ořechů
- 1/2 hrnku kešu oříšků nebo lískových oříšků
- 1 na jemno posekaná cibule
- 2 utřené stroužky česneku
- 2 lžíce posekané petrželky
- 1 lžíce posekané čerstvé majoránky
- 4 vejce
- 350 g kvalitního strouhaného sýra
- 220 g měkkého tvarohu
- lžička soli
- 1/2 lžičky pomletého černého pepře
- 2 lžíce másla na vymazání
- hrnek uvařené rýže
Pikantní ořechovo-sýrový chléb – postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si bagetovou formu nebo formu na srnčí hřbet a vymastíme máslem. Dno formy vyložíme obdélníkem z pečícího papíru a ten rovněž vymastíme. Oříšky opražíme do zlatohněda a voňava, posekáme je a nachystáme si je zatím stranou. Na pánvičce osmahneme cibuli, přidáme česnek a osmažíme „do sklovata“. V míse smícháme rýži, ořechy, petrželku, bylinky, vejce, sýr, tvaroh sůl i pepř. Vše lehce promícháme a směs nalijeme do formy. Asi hodinu vše pečeme do zlatohněda, až je chléb na dotek pevný. Dvacet minut jej necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Tento chléb chutná skvěle se sklenkou dobrého vína.
Domácí sladký banánový chléb
Ingredience
- 150 g margarínu
- 160 g práškového cukru
- 3 vejce
- 3 – 4 banány
- 1/2 vanilkového lusku
- 350 g celozrnné pšeničné mouky
- 3 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- 100 g nasekaných ořechů
- 1/8 litru mléka
- trocha másla nebo margarínu na vymazání formy
Domácí sladký banánový chléb – postup přípravy
Předpřipravenou formu, ve které budeme chleba péci, si vymastíme margarínem nebo máslem. Troubu předehřejeme na 170°C. Změklé máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce.
Banány si oloupeme a rozmačkáme vidličkou, pak je přimícháme do již hotové máslové směsi. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme sůl, ořechy a vanilkovou dřeň a vše smícháme s mlékem a s banánovým pyré.
Formu si naplníme těstem, na povrchu těsto uhladíme a pečeme v troubě uprostřed nebo ve spodní části. Upečený banánový chleba vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme jej před krájením a podáváním samotným vychladnout.
Domácí slané housky
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 50 g rostlinného tuku
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 1 žloutek
- půl lžičky soli
- jedno vejce
- na posypání housek to může být třeba kmín, mletý mák, seznam a sůl
Domácí slané housky – postup přípravy
Nejprve si z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Necháme jej vykynout a posléze jej smícháme s moukou, změklým tukem, solí a žloutkem. Těsto si vypracujeme tak, aby se nelepilo na boky mísy, a necháme jej vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na malé kousky a vyválením tvarujeme válečky dlouhé asi 20 centimetrů. Upleteme si z nich housky.
Plech vyložíme pečícím papírem a housky necháme ještě malou chvilku vykynout. Potřeme je potom ještě rozšlehaným vejcem a posypat je můžeme připraveným mákem, seznamem nebo kmínem a solí. Housky pečeme po dobu 10 – 15 minut ve vyhřáté troubě, při 170 °C.
Hrnkový recept na domácí rohlíky
Ingredience
- 1 vejce do těsta a jedno na potření
- 4 hrnky hladké mouky
- lžička soli
- trocha rostlinného tuku
- jedna lžíce cukru krystalu
- jeden a čtvrt hrnku vlažného mléka
- tři čtvrtiny kostky droždí
Hrnkový recept na domácí rohlíky – postup přípravy
Vytvoříme si kvásek z trochy cukru, mouky a droždí. Po vykynutí jej smícháme s moukou, tukem, vejcem, mlékem a solí. Vypracujeme si tužší těsto, které na pomoučeném vále vyválíme do tloušťky cca 4 milimetry a do tvaru přibližně kruhu. Ten potom překrojíme křížem na osm trojúhelníků. Od nejširší strany pak těsto svineme, vytvarujeme je do tvaru rohlíků a uložíme na vymazaný plech. Vše potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do vyhřáté trouby, až dosáhnou lehce zlatavé barvy. Domácí rohlíky pečeme při teplotě cca 175 °C.
Cibulové placičky
Ingredience
- 250 ml teplé vody
- 50 ml oleje nebo sádla
- jeden a půl lžičky soli
- 600 g hladké mouky
- půl kostky droždí
- lžička cukru
- 3 velké cibule
- slaninu
- vejce
- lžíce strouhanky
Cibulové placičky – postup přípravy
Teplou vodu, olej nebo sádlo, sůl a hladkou mouku společně s droždím a moukou smícháme a vypracujeme těsto. To necháme odležet. Mezitím nakrájíme cibule na kousky, slaninu na kostičky, necháme ji vyškvařit, přidáme na pánvičku cibuli a vše restujeme do zlatavé barvy. Směs necháme vychladnout a přimícháme vejce a lžíci strouhanky. Z těsta si uděláme placičky, poklademe směsí a navrch můžeme přidat ještě plátek anglické slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova.
Diskuse k článku
Ivka
Inka
Majka
Inka
Márinka
Jana Z
VIDEONÁVOD ZDE: https://www.youtube.com/watch?v=pcMtFfGEZzc&feature=youtu.be
Alena Valášková
René - Spektrum Zdravi
každý má právo na svůj názor a koneckonců i naše redakce není neomylná (doufám, že po mně dámy nehodí klávesnici :-) )
Rád bych odvedl pozornost od teploty trouby na dobrý chléb :-) a pokud jste všichni příznivci našeho portálu (čehož si moc ceníme, neboť jeho původ a důvod vzniku vůbec nebyl komerční nápad) , tak mně osobně dnes zaujal nový článek naší kolegyně redaktorky o Lichořeřišnici!
Osobně mám tuto rostlinku/bylinku moc rád. Je to jenom pár let, co jsem se dověděl, že je to velmi atraktivní léčivka. A já miluju univerzální vychytávky dokonalé přírody. Lichořeřišnice je podle mého názoru úžasná v tom, že je krásná, barevná, trávník, skalku nebo květináč Vám krásně ozdobí, prostě působí moc pozitivně, no a při tom je hodně zdravá. Vezmete například barevný květ, zvolíte barvu :-) ozdobíte si skvěle svůj pokrm a ještě máte skvěly pocit, že děláte něco pro zdraví :-)
Tak to je můj tip pro Vás dnes :-)
A pohodový den.
René
Prtka
Alena Valášková
Původně jsem ale vlastně chtěla napsat, že fakt nevidím ale důvod se hádat a posílat do lesa kvůli jinému přístupu. Nepatřím mezi vyloženě sluníčkové lidi, ale Spektrum zdraví pro mě vždy bylo jakousi oázou pohody. Tyhle diskuze v poslední době to trochu kazí.
Prtka
Karel
Sabina
Karel
Nuže, ty skutečné, tedy nikoliv seriálové babičky s přehledem pekly (a stále pečou) například celožitný chleba při takové teplotě, kdy vydržely nataženou rukou v otevřené troubě, tedy slovy asi sto stupňů. Slovo ASI proto, že neměly (a stále nemají) digi teploměr, natož smartphone s digi, proto to takhle neřeší. Faktem ovšem je, že tyhle babičky klidně můžou mít Alzheimera, což vám potvrdí každý kanál!
V každém případě přeji nevšední půlhodinové zážitky s rukou v otevřené troubě s 230 stupni Celsiovými...
Tonja
Prtka
Sabina
Karel
"Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky...
...troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka." konec citace.
Kdo chce ten chleba hned vyhodit, případně volat hasiče, tak ať se téhle pitomosti drží, v každém případě však spatří opravdu pěknou kůrku:-)
Pokud ale pečete chleba na jídlo, tak uberte minimálně 100 (slovy sto) stupňů Celsiových...
Tonja
Vaše rada péct chleba při teplotách 130°C a nižších je podivná a neodpovídá praxi.