Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí celozrnný chléb Přílohy
05. 03. 2020 Přečteno: 4204x

Domácí celozrnný chléb

Ingredience
- +
  • celozrnná mouka: 250 g
  • rozkvašený kvásek: 300 g
  • lněné vločky: 100 g
  • lněná semínka: 20 g
  • slunečnicová semínka: 30 g
  • voda: 320 ml
  • sůl: 10 g
  • máslo na vymazání formy

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Domácí celozrnný chléb - recept

Všechny suroviny smícháme a uhněteme těsto. Formu na chleba vymažeme máslem a můžeme vysypat semínky. Těsto nalejeme do formy. Dáme kynout na teplé místo. Chléb kyne asi 3 hodiny. Občas jej pokropíme trochou vody. Po vykynutí vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 200 °C a pečeme dalších 20 - 30 minut. Poté chleba vyklopíme z formy a asi 5 minut ještě necháme dopéct v troubě. Kůrka by měla být křupavá.

Domácí celozrnný chléb necháme pozvolna vychladnout na mřížce v troubě. 

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 4 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Podobné recepty

banánový chlebíček s arašídy.jpg Přílohy

Banánový chlebíček s arašídy

Banány rozmačkáme vidličkou, přidáme arašídové máslo, řecký jogurt, vejce, olej a lžíci medu. Přidáme prosátou špaldovou mouku, ovesné vločky a jedlou sodu. Všechny ingredience důkladně promixujeme, aby nám…

domaci-foccacia.jpg Přílohy

Domácí Focaccia

Mouku promícháme s lžičkou soli. Smícháme půl litru vlažné vody, olivový olej a rozdrobené droždí, zamícháme a necháme droždí rozpustit. Postupně naléváme do mouky, lehce mícháme. Mělo by nám vzniknout řídší…

chlebova-polevka.jpg Přílohy

Chlebová polévka

Chléb nakrájíme na kostky a osmahneme na polovině másla. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno a orestujeme na zbytku másla. K cibuli přidáme kmín a po chvilce restování jej zalijeme vývarem. Do vývaru přidáme…

bezlepkovy-chleb-z-domaci-pekarny.jpg Přílohy

Bezlepkový chléb z domácí pekárny

Do domácí pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Obě mouky prosijeme a promícháme a nasypeme do pekárny. Do jednoho rohu dáme sůl, do druhého droždí a obojí zahrneme moukou. Přidáme zbylé ingredience a pekárnu…

Tip na recept

Celerový salát s jablkem

Celerový salát s jablkem

Celer očistíme, oloupeme a společně s jabkem nakrájíme na tenké nudličky. Pokapeme citronem, přidáme majonézu, hořčici, jogurt i citronovou šťávu a důkladně celerový salát promícháme. Nakonec přidáme vlašské…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

  • Amyotrofická laterální…

    Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

  • Amyotrofická laterální…

    Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

  • Přepadá Vás únava a ospalost…

    V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Hovězí ragú

Hlavní jídla: Hovězí ragú

Hovězí maso nakrájíme na nudličky nebo menší kostky, mrkev na kolečka, slaninu a celer na malé kostičky, cibuli…

Krtkův dort

Dezerty: Krtkův dort

Z bílků vyšleháme tuhý sníh a žloutky vyšleháme s cukrem. Ke žloutkům přidáme mléko, olej, rum, kakao i mouku s…

Bylinkové máslo

Ostatní: Bylinkové máslo

Necháme změknout máslo a smícháme s trochou soli a prolisovaným česnekem. Nasekáme najemno bylinky, přimícháme do…

Domácí máslo

Ostatní: Domácí máslo

Smetanu necháme v pokojové teplotě chvíli "zahřát" asi na 10 °C. Nalijeme do vyšší mísy a šleháme tak dlouho,…