Domácí Focaccia
Ingredience
- hladká mouka: 500 g
- čerstvé droždí: 21 g
- olivový olej: 50 ml
- sůl: 1 KL
- bylinky (tymián, rozmarýn)
- olivy (černé, zelené)
- sýr parmazán
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí Focaccia – recept
Mouku promícháme s lžičkou soli. Smícháme půl litru vlažné vody, olivový olej a rozdrobené droždí, zamícháme a necháme droždí rozpustit. Postupně naléváme do mouky, lehce mícháme. Mělo by nám vzniknout řídší hladké těsto. Čistou mísu vytřeme olejem a přelejeme do ní těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, rukama potřenýma olejem vypracujeme z těsta placku o síle asi 2 cm. Pokápneme olejem, poklademe nakrájenými olivami (můžeme vynechat nebo dát jen jeden druh). Posypte nasekanými bylinkami, nastrouhaným parmazánem a lehce posolte hrubozrnou solí. Prsty vše zatlačíme do těsta.
Foccaciu necháme ještě asi 15 minut kynout. Troubu mezitím předehřejeme na 220 °C. Pečeme dozlatova zhruba 15 minut.
Domácí Focaccia je italský slaný chléb, který se skvěle hodí například ke grilovanému hovězímu steaku.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.