Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Staročeské recepty z rebarbory: 5 sladkých tipů, jak ji využít v kuchyni

Právě nastává skvělý čas zaměřit pozornost na staročeské recepty z rebarbory. Tato skvělá zelenina nakyslé chuti, často mylně nazývána ovocem, se skvěle hodí k pečení koláčů a buchet, k výrobě kompotů nebo přípravě sirupu. Její sezóna je v plném proudu, také si ji s chutí dopřejete?

Inspirujte se pěti snadnými staročeskými recepty z rebarbory, které si najdou pevné místo ve vaší rodinné kuchařce. Připravili jsme pro vás skvělé tipy na klasický koláč, buchty, kompot nebo třeba bublaninu. Už se vám sbíhají sliny?

Co je rebarbora?

Rebarbora nebo také reveň je vytrvalá zelenina a léčivá rostlina, kterou hospodyňky s oblibou používají v kuchyni podobně jako ovoce, zejména díky její typicky kyselé chuti. Konzumují se pouze její zdužnatělé řapíky (stonky), které mohou být zelené, růžové až červené barvy. Listy rebarbory jsou nejedlé a jedovaté kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové.

Čtěte také:

Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta

Rebarbora pochází původně z oblasti Číny a Tibetu, odkud se rozšířila do Evropy v 18. století. Dnes je běžnou součástí zahrad v mnoha evropských zemích, včetně Česka.

Sezóna rebarbory

Rebarbora má v Česku velmi krátkou sezónu – ta obvykle začíná v polovině dubna až května a končí nejpozději kolem svátku sv. Jana, tedy 24. června. Nejvhodnější období pro sklizeň a konzumaci je tedy od poloviny dubna (někdy už od začátku dubna) do konce června. V pozdějším období pak v rostlině prudce stoupá obsah kyseliny šťavelové, která může být zdraví škodlivá.

Jaké látky obsahuje rebarbora a kdo by se jí měl vyhnout

Konzumace rebarbory je pro zdraví přínosná, neboť obsahuje cenné vitamíny (hlavně vitamíny skupiny B, vitamín K, vitamín C, A a E), minerály a vlákninu. Kromě jiného působí močopudně, detoxikuje organismus a podporuje metabolismus. A díky nízkému obsahu tuku je vhodné ji zařadit do redukčních diet.

Doporučení: Rebarbora obsahuje vyšší množství kyseliny šťavelové, která může při nadměrné konzumaci zatěžovat organismus. Proto by se její konzumaci měly vyhnout těhotné ženy, děti do 10 let a osoby trpící onemocněním ledvin, močového měchýře, dnou nebo revmatismem.

Staročeské recepty z rebarbory: Šťavnatý koláč s drobenkou

Staročeské recepty z rebarbory zahájíme šťavnatým koláčem s drobenkou, jenž si zamilujete pro jeho příjemnou sladkokyselou chuť. Je to ideální dezert k nedělní kávě a jarnímu slunění.

Potřebné ingredience:

Na těsto a drobenku:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 150 g studeného másla
  • 150 g moučkového cukru
  • ½ lžičky soli

Na náplň:

  • ½ kg oloupané rebarbory
  • 20 g solamylu
  • 50 g krupicového nebo krystalového cukru (lze nahradit třtinovým)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté pomerančové kůry

RECEPT na šťavnatý koláč s rebarborou

  1. Drobenka i základ v jednom kroku: studené máslo nakrájejte na menší kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. V míse ho promněte s moukou, moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a solí, dokud nevznikne sypká, voňavá drobenka. Pracujte rychle, aby máslo zůstalo studené a drobenka krásně křupala.
  2. Formování korpusu: připravte si dortovou formu o průměru 28 cm – vymažte ji máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem. Do formy nasypte asi dvě třetiny drobenky a důkladně ji prsty umačkejte na dno i po stranách. Takto připravený základ dejte alespoň na čtvrt hodiny vychladit do lednice.
  3. Rebarborová náplň: rebarboru oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na kousky silné zhruba 1 cm. V míse je promíchejte se solamylem, který pohltí přebytečnou šťávu a zabrání rozmočení koláče.
  4. Dochucení drobenky: do zbylé třetiny drobenky zapracujte skořici a pomerančovou kůru. Tato voňavá směs přijde na vrch koláče a dodá mu jedinečný šmrnc.
  5. Sestavení koláče: na vychlazený korpus rovnoměrně nasypte krupicový cukr. Rozprostřete rebarborovou směs a vše zasypte ochucenou drobenkou. Snažte se pokrýt celý povrch, aby koláč po upečení krásně křupal.
  6. Pečení: troubu předehřejte na 220 °C. Koláč pečte nejprve 15 minut na této vyšší teplotě, poté snižte na 180 °C a dopékejte ještě asi 25 minut. Výsledkem bude zlatavý povrch a šťavnatý střed.
  7. Servírování: po upečení nechte koláč vychladnout, aby se dobře krájel a chutě se propojily. Podávejte samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Rebarboru oceníte i ve voňavém kompotu. Využít se dá třeba na lívance nebo palačinky.

Staročeské recepty z rebarbory: Voňavý kompot dle babičky

Rádi smažíte palačinky, anebo pečete často sladké koláče a buchty? Pak se vám zcela určitě bude hodit kompot z nakyslé rebarbory. Vyzkoušejte tento snadný staročeský recept podle jedné šikovné babičky.

Potřebné ingredience:

  • asi 1 kg rebarbory
  • krupicový cukr/nebo třtinový (cca 150 až 200 g na 1 kg rebarbory)
  • voda (cca 300 ml na 1 kg rebarbory)
  • skořice dle chuti (celá nebo mletá)
  • citronová kůra dle chuti
  • celý hřebíček dle chuti

RECEPT na voňavý rebarborový kompot dle babičky

  1. Příprava rebarbory: rebarboru oloupejte a nakrájejte na cca 2 cm kousky. Nepoužívejte hliníkové nádobí ani náčiní (rebarbora je kyselá a hliník se může uvolňovat).
  2. Vaření kompotu: do středně velkého hrnce vložte nakrájenou rebarboru společně s kořením dle chuti, přilijte vodu, a nakonec zasypte cukrem. Vše promíchejte a zahřívejte na mírném plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Aby rebarbora změkla, potřebuje následně 3 až 5 minut varu.
  3. Dochucování kompotu: jakmile bude rebarbora měkká, ochutnejte šťávu a případně ještě dolaďte kořením či cukrem.
  4. Kompot zavařte do sklenic: čisté sklenice naplňte uvařeným kompotem z rebarbory, pečlivě zavíčkujte a vložte do hrnce s vodou – voda by měla sahat alespoň do třetiny sklenic. Zavařujte v troubě asi 25 minut při 85 °C. Sklenice následně opatrně vyjměte, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
  5. Skladování: zavařený kompot z rebarbory skladujte ideálně na chladném a tmavém místě.

Staročeské recepty z rebarbory: Žemlovka s vanilkovým krémem a rebarborou

Žemlovka je tradiční české jídlo, které většině z nás připomíná dětství a vůni babiččiny kuchyně. V této svěží variantě se však klasika potkává s moderními chutěmi – rebarbora vnáší do sladkého pečiva příjemnou nakyslost a vanilkový krém povyšuje obyčejnou žemlovku na luxusní zákusek.

Potřebné ingredience:

  • cca 375 g rebarbory (očištěná, nakrájená na 4cm kousky)
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 250 g staršího sladkého kynutého pečiva (mazanec, vánočka, loupáky)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 citron (kůra na proužky + trochu šťávy)
  • 1 pomeranč (kůra + trochu šťávy)
  • 300 ml smetany ke šlehání (40 % tuku)
  • 1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
  • 4 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 3 velká vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g změklého másla + máslo na vymazání formy
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání

RECEPT na žemlovku s vanilkovým krémem a rebarborou

  1. Příprava rebarbory: do širší pánve nasypte 50 g cukru, přidejte asi 100 ml vody a zakápněte trochou citronové i pomerančové šťávy. Zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte rebarboru a krátce ji povařte – stačí zhruba 2 minuty, aby změkla, ale nerozpadla se. Rebarboru vyjměte a sirup si ponechte na pozdější přelití.
  2. Vanilkový krém: mléko a smetanu nalijte do hrnce. Přidejte rozříznutý vanilkový lusk a proužky citrusové kůry. Pomalu zahřívejte téměř k bodu varu, pak sundejte z plotny a nechte chvíli odstát. V míse smíchejte zbytek cukru s pudinkovým práškem, přidejte jedno vejce a vyšlehejte dohladka. Poté vmíchejte zbylá vejce a žloutek. Za stálého šlehání přilévejte horkou mléčnou směs, až vznikne hladký krém.
  3. Sestavení žemlovky: zapékací misku vymažte máslem. Starší sladké pečivo nakrájejte na silnější plátky a každý kousek potřete máslem. Plátky pak vyskládejte do formy a prokládejte kousky rebarbory. Přes jemné síto nakonec nalijte na pečivo s rebarborou vanilkový krém. Vše nechte asi půl hodiny odležet, aby se krém dobře vsákl do pečiva.
  4. Pečení žemlovky s rebarborou: zapékací misku vložte do většího pekáče a kolem nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny výšky formy. Povrch posypte moučkovým cukrem. Žemlovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, dokud není povrch zlatavý a krém zpevněný.
  5. Servírování: podávejte teplé nebo vlažné, přelité zbylým rebarborovým sirupem nebo s hustou smetanou.

Staročeské recepty z rebarbory: Bublanina s tvarohem a rebarborou

Mezi staročeské recepty můžeme zcela jistě zařadit i jakoukoliv bublaninu. Také si pamatujete, jak vám ji v dětství pekla babička? A jakou máte nejraději? Třešňovou, borůvkovou, broskvovou nebo jahodovou? Pokud jste ještě nevyzkoušeli tu s rebarborou, můžete to nyní napravit a upéct si nadýchaný dezert k nedělní kávě.

Potřebné ingredience:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky (použijte 200ml hrnek)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • 200 ml rostlinného oleje

Na ovocnou vrstvu:

  • 125 g jahod
  • 125 g rebarbory

Na tvarohovou náplň:

  • 1 balení tvarohu (kostka)
  • moučkový nebo krupicový cukr podle chuti

Na drobenku:

  • kousek měkkého másla (cca 80 g)
  • hrubá mouka (množství podle konzistence)
  • moučkový cukr

Na přípravu formy:

  • máslo na vymazání
  • strouhanka, kokos nebo hrubá mouka na vysypání

RECEPT na bublaninu s tvarohem a rebarborou

  1. Příprava formy a ovoce: zapněte troubu a nastavte ji na 170 °C. Plech o rozměrech cca 36 × 26 cm důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou, kokosem nebo hrubou moukou, aby se bublanina nepřilepila. Jahody omyjte, zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Drobenka: v menší misce rukama promněte změklé máslo s hrubou moukou a moučkovým cukrem, dokud nevzniknou větší drobky. Drobenku dejte stranou.
  3. Tvarohová náplň: tvaroh smíchejte s cukrem podle vlastní chuti. Náplň by měla být jemně sladká, aby krásně ladila s kyselostí rebarbory.
  4. Příprava těsta: do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte třtinový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Poté přilijte mléko a olej a krátce promíchejte. Nakonec postupně přisypávejte polohrubou mouku a vše zpracujte do hladkého těsta – můžete použít vařečku nebo metličku, důležité je, aby nezůstaly hrudky.
  5. Sestavení koláče: hotové těsto nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Lžičkou poklaďte na těsto hromádky tvarohu. Povrch posypte nakrájenými jahodami a rebarborou. Nakonec vše bohatě zasypte připravenou drobenkou.
  6. Pečení bublaniny: vložte plech do předehřáté trouby a pečte přibližně půl hodiny, dokud není povrch krásně zlatavý a drobenka křupavá. Po upečení nechte koláč vychladnout a nakrájejte ho na kostky.

Buchty s rebarborou se stanou skvělou snídaní nebo svačinou do práce.

Staročeské recepty s rebarborou: Nadýchané kynuté buchty

Kdo by nemiloval poctivé české buchty, které se rozplývají na jazyku. Staročeských receptů najdete v tomto ohledu požehnaně – upéct si můžete třeba makové, tvarohové, jablečné nebo dokonce rebarborové buchty. Inspirujte se tímto snadným a skvělým tipem.

Potřebné ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky (nebo kombinace hladké a polohrubé)
  • 100 ml mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 g tuku (například máslo, případně trochu sádla)
  • kůra z půlky citronu
  • špetka soli

Náplň

  • 8 až 10 silnějších stonků rebarbory
  • strouhaný perník nebo piškoty (pro zachycení šťávy)
  • krystalový cukr podle chuti
  • mletá skořice

RECEPT na nadýchané kynuté buchty s rebarborou

  1. Příprava kvásku: ohřejte 100 ml mléka (aby bylo vlažné), rozmíchejte v něm lžíci mouky, trochu cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek.
  2. Těsto: do mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vzešlý kvásek, smetanu a polovinu tuku. Vypracujte hladké a jemné těsto. Přikryjte a nechte na teplém místě vykynout.
  3. Náplň: rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V misce ji promíchejte s cukrem, skořicí a strouhaným perníkem nebo piškoty.
  4. Tvarování buchet: vykynuté těsto rozdělte na stejné díly. Z každého vytvarujte placičku, do středu dejte lžíci náplně a okraje pevně spojte, aby vznikla buchta. Buchty klaďte spojem dolů na máslem vymazaný plech s rozestupy.
  5. Pečení a podávání: povrch buchet potřete rozpuštěným tukem. Nechte ještě 10 minut kynout na plechu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova (cca 20 až 25 minut). Po upečení můžete buchty pocukrovat moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.