Staročeské palačinky na sladký i slaný způsob

Staročeské palačinky na sladký i slaný způsob

Staročeské palačinky se nijak významně nelišily od těch současných moderně pojatých. Používané suroviny na těsto bývaly stejně rozmanité, jako dnes. Většina z nich však pocházela z domácích zdrojů. Například každá domácnost preferovala jiný druh mouky a také spektrem náplní se to jen hemžilo podle chutí hospodyněk a jejich rodin.

Níže vám představíme tři recepty na staročeské palačinky, z nichž je jeden na slaný způsob. Osloví především masožravce, protože obsahuje kuřecí játra. Mlsalové zas ocení dvě sladké variace s mákem, povidly a s jahodovým rozvarem. Pochutnejte si na dezertu rychlém, snadném a lahodném!

Staročeské palačinky na slaný způsob: S kuřecími játry

Jako první se vám nabízí staročeské palačinky ve slané variaci, které oceníte třeba k rychlému obědu či večeři. S fantastickou náplní z kuřecích jater budou naprosto neodolatelné. Vyzkoušejte!

Čtěte také:

Staročeské recepty v moderní době. Ochutnejte jídla, která často jedly naše prababičky

Potřebné ingredience na palačinky s kuřecími játry (asi 4 porce)

Na těsto a smažení si připravte:

  • sůl: cca 3 g

  • polotučné nebo plnotučné mléko: 300 ml

  • vajíčka: 3 ks

  • hladkou mouku: 150 g

  • rostlinný olej: dle potřeby

Na náplň si připravte:

  • cibuli: 1 menší ks

  • sůl a mletý pepř: dle chuti

  • čerstvá kuřecí játra: ¼ kg

  • lisovaný česnek: 2 až 3 stroužky

  • drcený nebo mletý kmín: dle chuti

  • suché červené víno: cca 50 ml

Recept na staročeské palačinky s kuřecími játry

Do mísy si nejprve nalijte mléko a vyšlehejte v něm vejce se solí. Pak do něj postupně prosyjte hladkou mouku a vytvořte polotekuté těstíčko. To nabírejte pomocí naběračky a nalévejte na rozpálenou pánev s kapkou rostlinného oleje. Smažte dozlatova z obou stran. Aby byly staročeské palačinky kompletní, je ještě potřeba připravit náplň. Na jiné větší pánvi si osmahněte najemno nasekanou cibulku (na trošce oleje). Po chvíli přidejte i na kousky pokrájená kuřecí játra a pokračujte v opékání. Za několik minut ještě vnitřnosti přelijte suchým červeným vínem, osolte, opepřete, dochuťte i kmínem, česnekem, promíchejte a nechte dusit pod poklicí do měkka. Hotovou směs ještě teplou nanášejte na osmažené palačinky a zarolujte. Podávejte třeba se sklenicí studeného piva. Dobrou chuť! TIP: směs z jater můžete dle libosti dochutit třeba domácím kečupem.

Staročeské palačinky na sladký způsob: S mákem a povidly

Mák a povidla jdou bezesporu k sobě. Pochutnat si na nich můžete nejen v koláčích, ale třeba i na palačinkách. Připravte si vláčné staročeské palačinky s nádechem dávné doby. Není na nich nich složitého a rozhodně si je zamilujete už po prvním soustu.

Potřebné ingredience na staročeské palačinky s mákem a povidly

Na těsto potřebujete:

  • plnotučné mléko: cca 750 ml

  • vajíčka: 2 ks

  • sůl: 1 malou lžičku

  • polohrubou mouku: 400 g

  • krupicový cukr: 4 malé lžičky

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení palačinek

Na náplň a posyp si připravte:

  • moučkový cukr: cca 2 lžíce nebo dle chuti

  • mletý mák: cca 1 menší šálek

  • švestková povidla: cca 1 kelímek nebo dle chuti

  • kvalitní máslo: cca 1 hrnek

Recept na staročeské palačinky s mákem a povidly

K ruce si vezměte středně velkou mísu a vyšlehejte v ní vejce spolu s cukrem, solí, mlékem i polohrubou moukou. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které bude mít polotekutou konzistenci. Nakonec si rozpalte pánev s trochou oleje a na tuku osmahněte vždy trochu těsta, jenž rozlijete do okrajů. Z obou stran opečené staročeské palačinky vrstvěte na talíř. Poté je pomažte důkladně povidly, zarolujte a na povrchu posypte mletým mákem smíchaným s cukrem. Pro zvláčnění dezertu lze těsto přelít i rozpuštěným kvalitním máslem. Podávejte třeba s hrnkem horkého kakaa nebo s čajem. Dobrou chuť!

Na palačinky se hodí v podstatě jakékoliv čerstvé ovoce a poněkud kalorická ale lahodná šlehačka.

Staročeské palačinky na sladký způsob: S jahodovým rozvarem

Kdejaká hospodyňka si před lety pěstovala na zahrádce své vlastní jahody. Nejinak je tomu i dnes. Proto se můžete inspirovat receptem na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem, který si bez problémů můžete připravit i z letních mražených jahod v jakémkoliv ročním období.

Potřebné ingredience na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem

Na cca 4 porce potřebujete:

  • polotučné nebo plnotučné mléko: 130 ml

  • hladká mouka: 130 g

  • vajíčka: 2 ks

  • rostlinný olej: dle potřeby na smažení (může být i máslo)

  • studená nebo vlažná voda: 100 ml

  • sůl: 1 špetka

  • krupicový či krystalový cukr: asi 50 g

  • mražené nebo čerstvé jahody: cca ¼ kg

Recept na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem

Z mouky, mléka, vajec a soli vypracujte metličkou nebo mixérem hladké polotekuté těsto. To nalévejte naběračkou na horkou pánev s trochou tuku a smažte dozlatova z obou stran. Až budou staročeské palačinky napůl hotové, nachystejte si jahodový rozvar. Jeho příprava je velmi snadná. Do hrnce vložte nakrájené čerstvé nebo mražené jahody, přesypte cukrem a nechte na středním plamenu probublávat při občasném zamíchání. Pokud používáte čerstvé ovoce, nechcete si několik kousků na ozdobu. Hotovou směsí následně polijte na čtvrtinu přeložené palačinky a podávejte. Hodit se bude dle libosti k dezertu třeba i zakysaná smetana, bílý jogurt bez příchutě nebo vanilková zmrzlina. Přejeme dobré chutnání.

Tip na závěr: Neustále se vám palačinkové těsto připaluje? Pak dejte na rady babiček a přidejte do něj menší lžíci oleje nebo rozpuštěného másla.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.