Staročeské palačinky na sladký i slaný způsob
Staročeské palačinky se nijak významně nelišily od těch současných moderně pojatých. Používané suroviny na těsto bývaly stejně rozmanité, jako dnes. Většina z nich však pocházela z domácích zdrojů. Například každá domácnost preferovala jiný druh mouky a také spektrem náplní se to jen hemžilo podle chutí hospodyněk a jejich rodin.
Níže vám představíme tři recepty na staročeské palačinky, z nichž je jeden na slaný způsob. Osloví především masožravce, protože obsahuje kuřecí játra. Mlsalové zas ocení dvě sladké variace s mákem, povidly a s jahodovým rozvarem. Pochutnejte si na dezertu rychlém, snadném a lahodném!
Staročeské palačinky na slaný způsob: S kuřecími játry
Jako první se vám nabízí staročeské palačinky ve slané variaci, které oceníte třeba k rychlému obědu či večeři. S fantastickou náplní z kuřecích jater budou naprosto neodolatelné. Vyzkoušejte!
Potřebné ingredience na palačinky s kuřecími játry (asi 4 porce)
Na těsto a smažení si připravte:
-
sůl: cca 3 g
-
polotučné nebo plnotučné mléko: 300 ml
-
vajíčka: 3 ks
-
hladkou mouku: 150 g
-
rostlinný olej: dle potřeby
Na náplň si připravte:
-
cibuli: 1 menší ks
-
sůl a mletý pepř: dle chuti
-
čerstvá kuřecí játra: ¼ kg
-
lisovaný česnek: 2 až 3 stroužky
-
drcený nebo mletý kmín: dle chuti
-
suché červené víno: cca 50 ml
Recept na staročeské palačinky s kuřecími játry
Do mísy si nejprve nalijte mléko a vyšlehejte v něm vejce se solí. Pak do něj postupně prosyjte hladkou mouku a vytvořte polotekuté těstíčko. To nabírejte pomocí naběračky a nalévejte na rozpálenou pánev s kapkou rostlinného oleje. Smažte dozlatova z obou stran. Aby byly staročeské palačinky kompletní, je ještě potřeba připravit náplň. Na jiné větší pánvi si osmahněte najemno nasekanou cibulku (na trošce oleje). Po chvíli přidejte i na kousky pokrájená kuřecí játra a pokračujte v opékání. Za několik minut ještě vnitřnosti přelijte suchým červeným vínem, osolte, opepřete, dochuťte i kmínem, česnekem, promíchejte a nechte dusit pod poklicí do měkka. Hotovou směs ještě teplou nanášejte na osmažené palačinky a zarolujte. Podávejte třeba se sklenicí studeného piva. Dobrou chuť! TIP: směs z jater můžete dle libosti dochutit třeba domácím kečupem.
Staročeské palačinky na sladký způsob: S mákem a povidly
Mák a povidla jdou bezesporu k sobě. Pochutnat si na nich můžete nejen v koláčích, ale třeba i na palačinkách. Připravte si vláčné staročeské palačinky s nádechem dávné doby. Není na nich nich složitého a rozhodně si je zamilujete už po prvním soustu.
Potřebné ingredience na staročeské palačinky s mákem a povidly
Na těsto potřebujete:
-
plnotučné mléko: cca 750 ml
-
vajíčka: 2 ks
-
sůl: 1 malou lžičku
-
polohrubou mouku: 400 g
-
krupicový cukr: 4 malé lžičky
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení palačinek
Na náplň a posyp si připravte:
-
moučkový cukr: cca 2 lžíce nebo dle chuti
-
mletý mák: cca 1 menší šálek
-
švestková povidla: cca 1 kelímek nebo dle chuti
-
kvalitní máslo: cca 1 hrnek
Recept na staročeské palačinky s mákem a povidly
K ruce si vezměte středně velkou mísu a vyšlehejte v ní vejce spolu s cukrem, solí, mlékem i polohrubou moukou. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které bude mít polotekutou konzistenci. Nakonec si rozpalte pánev s trochou oleje a na tuku osmahněte vždy trochu těsta, jenž rozlijete do okrajů. Z obou stran opečené staročeské palačinky vrstvěte na talíř. Poté je pomažte důkladně povidly, zarolujte a na povrchu posypte mletým mákem smíchaným s cukrem. Pro zvláčnění dezertu lze těsto přelít i rozpuštěným kvalitním máslem. Podávejte třeba s hrnkem horkého kakaa nebo s čajem. Dobrou chuť!
Staročeské palačinky na sladký způsob: S jahodovým rozvarem
Kdejaká hospodyňka si před lety pěstovala na zahrádce své vlastní jahody. Nejinak je tomu i dnes. Proto se můžete inspirovat receptem na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem, který si bez problémů můžete připravit i z letních mražených jahod v jakémkoliv ročním období.
Potřebné ingredience na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem
Na cca 4 porce potřebujete:
-
polotučné nebo plnotučné mléko: 130 ml
-
hladká mouka: 130 g
-
vajíčka: 2 ks
-
rostlinný olej: dle potřeby na smažení (může být i máslo)
-
studená nebo vlažná voda: 100 ml
-
sůl: 1 špetka
-
krupicový či krystalový cukr: asi 50 g
-
mražené nebo čerstvé jahody: cca ¼ kg
Recept na staročeské palačinky s jahodovým rozvarem
Z mouky, mléka, vajec a soli vypracujte metličkou nebo mixérem hladké polotekuté těsto. To nalévejte naběračkou na horkou pánev s trochou tuku a smažte dozlatova z obou stran. Až budou staročeské palačinky napůl hotové, nachystejte si jahodový rozvar. Jeho příprava je velmi snadná. Do hrnce vložte nakrájené čerstvé nebo mražené jahody, přesypte cukrem a nechte na středním plamenu probublávat při občasném zamíchání. Pokud používáte čerstvé ovoce, nechcete si několik kousků na ozdobu. Hotovou směsí následně polijte na čtvrtinu přeložené palačinky a podávejte. Hodit se bude dle libosti k dezertu třeba i zakysaná smetana, bílý jogurt bez příchutě nebo vanilková zmrzlina. Přejeme dobré chutnání.
Tip na závěr: Neustále se vám palačinkové těsto připaluje? Pak dejte na rady babiček a přidejte do něj menší lžíci oleje nebo rozpuštěného másla.
Autor článku: Iveta Reinisch
Diskuse k článku
RE : Staročeské palačinky na sladký i slaný způsob