Přichystejte si dobroty ze starých receptářů

Staročeské recepty v moderní době. Ochutnejte jídla, která často jedly naše prababičky

Na staročeské recepty se pozapomnělo. A je to škoda, protože staročeská jídla skvěle chutnají a mohou značně obohatit náš jídelníček. Tak co si třeba právě dnes připravit k obědu nebo k večeři něco výjimečného?

Zkuste sáhnout do receptáře po své prababičce. Staročeské recepty tam najdete pěkně na jednom místě. A možná tam najdete spoustu pokladů. Stejně jako my, když jsme pro vás sestavovali dnešní menu.

Staročeské recepty: Celerová polévka 

Přísady:

Čtěte také:

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí maso ve třech různých obměnách

Staročeské buchty 4x jinak aneb vzpomeňme si na pečení našich babiček

  • ½ polévkového talíře na proužky nakrájeného celeru
  • stejné množství pokrájených syrových brambor
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 4 lžíce vařené rýže
  • sůl
  • pepř
  • trocha muškátového oříšku

Příprava: 

Nakrájený celer a brambory podusíme na tuku a zaprášíme trochou mouky. Zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. Poté přepasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme najemno nasekané celerové listy, pepř, sůl, muškátový oříšek a lehce povaříme. Podáváme s hrstí vařené rýže. Celerová polévka je sice oblíbená i dnes, přesto patří mezi původní staročeské recepty.

Staročeské recepty: Houbové karbanátky

  • 600 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 40 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř mletý
  • strouhanka na obalení 
  • sádlo na smažení (je možné použít slunečnicový olej)

Příprava: 

Houby a staročeské recepty k sobě neodmyslitelně patří. Tedy houby očistíme a vhodíme do cedníku. Zde je prolijeme horkou vodou, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Rozpálíme máslo a na něm zlehka osmahneme cibulku. Přidáme houby a chvíli restujeme. Jakmile změknou, odstavíme a necháme zchladnout. Přidáme smetanu, strouhanku, česnek, sůl, pepř a žloutky. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Ze směsi pak tvarujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na přiměřené vrstvě tuku.

Staročeské recepty: Zelné závitky

Přísady:

  • hrst lupenů z hlávky bílého zelí

Na nádivku:

  • ½ kg mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 ks namočené housky
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 70 g sádla 

Příprava: 

Zelné lupeny povaříme ve slané vodě do poloměkka. Rozložíme je a necháme zchladnout. Mezitím si smícháním všech uvedených ingrediencí připravíme masovou nádivku. Tu pak postupně roztíráme na jednotlivé zelné listy. Poté je svineme a ovážeme režnou nití. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme do něj zelné závitky a dusíme do měkka. 

Ochutnejte tradiční české dobroty

Staročeské recepty: Jihočeské drbáky

Přísady:

  • 750 g syrových brambor
  • 250 g vařených brambor
  • hladká mouka dle potřeby
  • sůl

Příprava: 

Nejprve se pustíme do brambor. Ty syrové nejprve nastrouháme na struhadle. Pak je zabalíme do plátna nebo utěrky a důkladně vymačkáme veškerou přebytečnou vodu. Dáme je do větší mísy a přistrouháme k nim brambory vařené. Bramborovou směs osolíme a promícháme. Namočenýma rukama pak tvarujeme malé koule, které následně obalíme v hladké mouce. Potom je vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolily. Bramborové koule vaříme necelou půlhodinu. Pak je vytáhneme a necháme okapat. Tento pokrm patří mezi staročeské recepty, které je možno podávat buď jako slaný nebo jako sladký pokrm. Naslano s uzeninou v případě sladké verze třeba s ovocem nebo s tvarohem.

Staročeské recepty: Šterc z krupice

Přísady:

  • 200 g krupice
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 3 vejce
  • ¾ l hovězího vývaru nebo mléka
  • sůl

Příprava: 

Tento recept patří mezi velmi snadné staročeské recepty. Na sádle dorůžova opražíme krupici. Vmícháme celá vejce, sůl a vývar nebo mléko, dobře vše rozmícháme, přikryjeme poklicí a v troubě při mírné teplotě (cca 150 stupňů) necháme vysmahnout. Pokrájenou slaninu rozškvaříme a přelijeme přes šterc. Krájíme na kusy nebo vykrajujeme noky.

Staročeské recepty: Dezert z jablek

Přísady:

  • 2 větší jablka
  • rum
  • 1 vejce
  • cukr
  • máslo
  • skořice

Příprava: 

Jablka oloupeme, zbavíme je jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Polijeme je trochou rumu a necháme hodinu až dvě odstát. Poté ušleháme vejce s cukrem. Ve směsi jablka namáčíme a smažíme na pánvi. Na talíři posypeme skořicí. Dezert z jablek patří mezi staročeské recepty, které bez problémů zvládnou i děti.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 29. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 30. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, dnes je novoluní. Přejte si přání, při novoluní se plní. Je vhodný den na vnitřní očistu těla. Dopřejte si masáž…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vánoční zvyky ve světě: Prozkoumejte 20 překvapivých tradic

Vánoční zvyky jsou oslavou tradic, které se po celém světě liší podle kultury, historie i podnebí. Každá země má své unikátní rituály, od slavnostních hostin a procesí po nevšední zvyky, jako je pálení ďábla ne...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...