Přichystejte si dobroty ze starých receptářů

Staročeské recepty v moderní době. Ochutnejte jídla, která často jedly naše prababičky

Na staročeské recepty se pozapomnělo. A je to škoda, protože staročeská jídla skvěle chutnají a mohou značně obohatit náš jídelníček. Tak co si třeba právě dnes připravit k obědu nebo k večeři něco výjimečného?

Zkuste sáhnout do receptáře po své prababičce. Staročeské recepty tam najdete pěkně na jednom místě. A možná tam najdete spoustu pokladů. Stejně jako my, když jsme pro vás sestavovali dnešní menu.

Staročeské recepty: Celerová polévka 

Přísady:

Čtěte také:

Staročeské polévky 3x jinak: Uvařte si je levně a chutně na oběd nebo k večeři

Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí maso ve třech různých obměnách

Staročeské buchty 4x jinak aneb vzpomeňme si na pečení našich babiček

  • ½ polévkového talíře na proužky nakrájeného celeru
  • stejné množství pokrájených syrových brambor
  • 2 lžíce mouky
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 4 lžíce vařené rýže
  • sůl
  • pepř
  • trocha muškátového oříšku

Příprava: 

Nakrájený celer a brambory podusíme na tuku a zaprášíme trochou mouky. Zalijeme 1,5 l vody a vaříme doměkka. Poté přepasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme najemno nasekané celerové listy, pepř, sůl, muškátový oříšek a lehce povaříme. Podáváme s hrstí vařené rýže. Celerová polévka je sice oblíbená i dnes, přesto patří mezi původní staročeské recepty.

Staročeské recepty: Houbové karbanátky

  • 600 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 40 g másla
  • 3 žloutky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř mletý
  • strouhanka na obalení 
  • sádlo na smažení (je možné použít slunečnicový olej)

Příprava: 

Houby a staročeské recepty k sobě neodmyslitelně patří. Tedy houby očistíme a vhodíme do cedníku. Zde je prolijeme horkou vodou, necháme okapat a nadrobno nakrájíme. Rozpálíme máslo a na něm zlehka osmahneme cibulku. Přidáme houby a chvíli restujeme. Jakmile změknou, odstavíme a necháme zchladnout. Přidáme smetanu, strouhanku, česnek, sůl, pepř a žloutky. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Ze směsi pak tvarujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na přiměřené vrstvě tuku.

Staročeské recepty: Zelné závitky

Přísady:

  • hrst lupenů z hlávky bílého zelí

Na nádivku:

  • ½ kg mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 ks namočené housky
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 70 g sádla 

Příprava: 

Zelné lupeny povaříme ve slané vodě do poloměkka. Rozložíme je a necháme zchladnout. Mezitím si smícháním všech uvedených ingrediencí připravíme masovou nádivku. Tu pak postupně roztíráme na jednotlivé zelné listy. Poté je svineme a ovážeme režnou nití. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme do něj zelné závitky a dusíme do měkka. 

Ochutnejte tradiční české dobroty

Staročeské recepty: Jihočeské drbáky

Přísady:

  • 750 g syrových brambor
  • 250 g vařených brambor
  • hladká mouka dle potřeby
  • sůl

Příprava: 

Nejprve se pustíme do brambor. Ty syrové nejprve nastrouháme na struhadle. Pak je zabalíme do plátna nebo utěrky a důkladně vymačkáme veškerou přebytečnou vodu. Dáme je do větší mísy a přistrouháme k nim brambory vařené. Bramborovou směs osolíme a promícháme. Namočenýma rukama pak tvarujeme malé koule, které následně obalíme v hladké mouce. Potom je vložíme do vroucí vody, kterou jsme osolily. Bramborové koule vaříme necelou půlhodinu. Pak je vytáhneme a necháme okapat. Tento pokrm patří mezi staročeské recepty, které je možno podávat buď jako slaný nebo jako sladký pokrm. Naslano s uzeninou v případě sladké verze třeba s ovocem nebo s tvarohem.

Staročeské recepty: Šterc z krupice

Přísady:

  • 200 g krupice
  • 50 g slaniny
  • 50 g sádla
  • 3 vejce
  • ¾ l hovězího vývaru nebo mléka
  • sůl

Příprava: 

Tento recept patří mezi velmi snadné staročeské recepty. Na sádle dorůžova opražíme krupici. Vmícháme celá vejce, sůl a vývar nebo mléko, dobře vše rozmícháme, přikryjeme poklicí a v troubě při mírné teplotě (cca 150 stupňů) necháme vysmahnout. Pokrájenou slaninu rozškvaříme a přelijeme přes šterc. Krájíme na kusy nebo vykrajujeme noky.

Staročeské recepty: Dezert z jablek

Přísady:

  • 2 větší jablka
  • rum
  • 1 vejce
  • cukr
  • máslo
  • skořice

Příprava: 

Jablka oloupeme, zbavíme je jádřince a nakrájíme na silnější kolečka. Polijeme je trochou rumu a necháme hodinu až dvě odstát. Poté ušleháme vejce s cukrem. Ve směsi jablka namáčíme a smažíme na pánvi. Na talíři posypeme skořicí. Dezert z jablek patří mezi staročeské recepty, které bez problémů zvládnou i děti.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 01. 03. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 02. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 03. 03. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 04. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 05. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 06. 03. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 07. 03. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, osobně se starám o pacientka ALS...tato nemoc je neuchopitelná a krutá pro postižené ale i jejich r...

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NEBANKOVNÍ PŮJČKY, Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuj...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NEBANKOVNÍ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte rychlou půjčku na smazání vašich dluhů v České republice, investici do nemovit...
Zobrazit všechna témata

Základ zdraví: cvičení, spánek, strava a…hořčík!

Klíčem ke každodennímu udržení si svého zdraví je nalezení správné rovnováhy mezi cvičením, spánkem, výživou a správným příjmem živin. Mezi pilíře zdravého životního stylu patří pravidelná fyzická aktivita, kva...

Mezinárodní den koblih: Oslavte jej koblihami z brambor, donuty či vdolky

Právě 1. března se slaví Mezinárodní den koblih. Den, kdy se oslavují koblihy v různých podobách. Tradiční i netradiční. Sladké, plněné marmeládou, čokoládou nebo pudinkem. A slané, třeba s masem, sýrem nebo re...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Babské rady na suchou pokožku hlavy: Vsaďte na přírodní prostředky

Suchá pokožka hlavy je nepříjemný fyzický problém, který vás může obtěžovat zejména ve společnosti. Pojí se s ním totiž i zvýšené svědění kůže nebo tvorba lupů. K zmírnění obtíží můžete samozřejmě použít speciá...

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.