Staročeské recepty našich babiček: Hovězí maso ve třech různých obměnách
Staročeské recepty jsou nabité mnoha dobrotami, a to jak sladkými, tak i zeleninovými a masitými. Nyní si vezmeme na paškál hovězí maso, které do jídelníčku správného „všežravce“ také patří. Pokud si chcete zpestřit jídelníček a máte chuť vyzkoušet i jiné pokrmy vyjma steaků, inspirujte se následujícími recepty.
Jídla z hovězího masa jsou nejen chutná, ale obsahují kromě jiného i mnoho vitamínů a minerálů. Co si třeba připravit šťavnatou hovězí pečeni, kořeněný hovězí jazyk, nebo gulášek, který si užijete třeba s pořádně vychlazeným žejdlíkem piva? Přinášíme vám staročeské recepty, které jsou skutečnými skvosty v gastronomii našich babiček.
Staročeské recepty našich babiček: Hovězí pečeně na kořenové zelenině
Příprava hovězí pečeně na kořenové zelenině je sice zdlouhavější, avšak výsledek stojí jednoznačně za to. Staročeské recepty jsou totiž tvořené s láskou, kterou do nich dávaly již naše babičky. Možná proto je i ten nejlevnější pokrm chuťově nezaměnitelný a skvělý. Na přípravu pečeně si připravte:
- cca 800 gramů hovězí plece
- 50 až 70 gramů uzené slaniny
- 30 gramů vepřového sádla
- 30 gramů švestkových povidel
- 15 gramů nakládaných brusinek
- 15 mililitrů protlaku z rajčat
- 15 mililitrů kvasného octa
- 450 mililitrů masového vývaru
- 45 gramů nastrouhaného perníku na vaření
- 30 gramů hladké mouky
- 30 gramů změklého másla
- 1 až 2 mrkve
- 1 až 2 petržele
- 1 středně velký celer
- 1 až 2 cibule
- koření na dochucení (6 bobulí nového koření, 7 bobulí černého pepře, 2 až 3 bobkové listy, trochu sušeného tymiánu)
- sůl a pepř dle preferencí
- krupicový cukr na dochucení výpeku (dle potřeby)
Až budete mít připravené všechny suroviny, můžete se pustit do kuchařské symfonie, v které se prolne mnoho báječných chutí. Staročeské recepty jsou vskutku rozmanité. Začněte tedy tím, že si předehřejete troubu na zhruba 180 až 200 °C. Pak si k ruce vezměte velký hrnec a v něm rozpusťte vepřové sádlo. Mezitím si hovězí maso odblaňte a prošpikujte uzenou slaninou. Také plec řádně osolte a posypejte pepřem dle chuti. Následně maso zprudka opékejte na tuku ze všech stran, než se vytvoří zlatavá kůrka. V další fázi plec vyjměte, zabalte do alobalu a nechte chvíli „odpočívat“. Ve výpečku si orestujte jemně nasekanou cibuli, přisypte i na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu, kterou jste předtím oloupali. Nyní je čas přidat asi lžíci krupicového cukru, díky kterému zeleninka krásně zkaramelizuje. Po chvíli suroviny přelijte octem, zakápněte rajčatovým protlakem, povidly, brusinkami a přilijte na závěr masový vývar.
Do vývaru posléze vsypte nové koření, bobkové listy, černý pepř, tymián, osolte dle chuti a vložte i opečené hovězí maso. Celý pokrm přiklopte poklicí a dejte péct do trouby asi na dvě hodiny, než bude maso měkké. Občas jej můžete i promíchat. Až bude pečení u konce, vyjměte hrnec z trouby a dokončete omáčku. Plec vyndejte ze sosu, ten zahustěte strouhaným perníkem a chvíli provařte. Dle potřeby je možné omáčku dosolit, opepřit a zjemnit máslem. Hovězí pečeni podávejte s přecezenou sladkokyselou omáčkou a knedlíkem. Tohle jídlo si rozhodně zamilujete a zařadíte ho mezi své nejoblíbenější staročeské recepty. Dobrou chuť!
Staročeské recepty našich babiček: Hovězí jazyk s křenem a mandlemi
Hovězí jazyk není každému po chuti, když však okusíte tento s křenem a mandlemi, nebudete litovat. Je skutečně báječný. Staročeské recepty obsahují suroviny snadno dostupné (zejména v dnešní moderní době), proto nemusíte mít ani v tomto případě obavy, že něco neseženete. Na přípravu hovězího jazyka si obstarejte (pro 6 osob):
- 1 kilogram čerstvého hovězího jazyka
- 300 gramů mrkve, petržele a celeru (přibližně ve stejném poměru)
- 2 lžíce tekutého medu
- sůl dle potřeby
- cca 1 a ½ vody
- 2 až 3 bílé housky
- 6 vaječných žloutků
- 400 mililitrů smetany na vaření
- 400 gramů čerstvého strouhaného křenu
- 3 až 4 lžíce drcených loupaných mandlí
- koření na dochucení (4 celé hřebíčky, 6 bobulí černého pepře, 6 bobulí nového koření, trochu sušeného zázvoru)
Hovězí jazyk s křenem a mandlemi patří mezi jednodušší staročeské recepty, avšak musíte počítat s delší dobou vaření. Připravený jej budete zhruba za tři hodiny. Začněte tedy tím, že si oloupete kořenovou zeleninu a vložíte ji do většího hrnce. Poté přidejte i hovězí jazyk, hřebíčky, černý pepř, nové koření, sušený zázvor, med a přelijte vše studenou vodou (tak aby bylo maso těsně pod hladinou). Vařte na středním plamenu cca tři hodiny, aby byl jazyk skutečně měkký. Následně ho vyjměte z hrnce a umístěte do nádoby s ledovou vodou. V dalším kroku jej oloupejte. Nyní je čas pustit se do zahušťování a dochucování omáčky. Ve vývaru rozpusťte housky nakrájené na menší kostky, a nakonec vše propasírujte přes jemné síto pomocí naběračky do jiného hrnce. Vzniklý sos zjemněte smetanou s rozšlehanými vaječnými žloutky, dosolte dle potřeby a podávejte s pokrájeným hovězím jazykem, strouhaným křenem a drcenými mandlemi. Dobrou chuť.
Staročeské recepty našich babiček: Pivní guláš s hovězím masem
Milovníci piva si jistě tento pivní guláš s hovězím masem oblíbí. Staročeské recepty obvykle sestávaly z ingrediencí, které dům dal. Ve světnicích bylo přítomno často právě i pivo, z něhož lze vykouzlit skvělé pokrmy. Na guláš si tedy obstarejte tyto suroviny:
- 700 gramů hovězí kližky
- 4 až 5 stroužků česneku
- 5 středních cibulí
- 120 gramů rajčatového protlaku
- střídky ze dvou až tří chlebových krajíců
- ¼ litru světlého piva (stupeň 10)
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- koření na dochucení (trochu mleté červené papriky, drceného kmínu, sušené majoránky)
- 1 až 2 lžíce vepřového sádla
- sůl a mletý pepř dle potřeby
Začněte tím, že si oloupejte cibule a česnek. Pak obě suroviny nakrájejte najemno a orestujte na rozpáleném vepřovém sádle, které jste rozpustili ve větším hrnci. Mezitím si také očistěte kližku a pokrájejte ji na větší kostky. Následně maso vložte k cibuli a česneku a opékejte ze všech stran. V další fázi je nutné vše okořenit kmínem, sladkou paprikou, majoránkou, solí, pepřem. Po důkladném promíchání suroviny podlijte světlým pivem, trochou vody, zakápněte rajčatovým protlakem a duste pod poklicí zhruba hodinu až dvě (než bude hovězí měkké). Na závěr gulášek zahustěte chlebovými střídkami, které necháte v omáčce rozpustit. Podávejte s čerstvým chlebem či jiným oblíbeným pečivem. Hodit se bude i houskový knedlík anebo rýže. Pivní guláš lze zařadit mezi rychlé, levné a snadné staročeské recepty, a tak si s nimi poradí i kuchař začátečník. Přejeme vám dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeské recepty našich babiček: Hovězí maso ve třech různých obměnách