Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí maso ve třech různých obměnách
Staročeské recepty našich babiček si zamilují všichni mlsní strávníci. Pokud vás již nudí obyčejný přírodní plátek z kuřecího masa, vyzkoušejte jeden z těchto netradičních receptů a rozšiřte své kulinářské obzory. Natrefíte na kombinace více než nezvyklé, avšak výsledné pokrmy stojí za to. Ochutnejte je a nebudete litovat.
Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější staročeské recepty z kuřecího masa, které udělají radost nejen dospělým, ale i dětem. Co třeba pochutnat si na kuřecím na švestkách, nebo pečeném kuřeti s křupavými mandlemi? Některé gurmány případně uchvátí kuře ovoněné pečenými jablíčky. Sbíhají se vám chutě? Pusťte se do vaření!
Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí prsíčka se švestkovou omáčkou
Staročeské recepty často kombinují sladké a slané ingredience. Vždy se však jedná o snoubení dokonalé, které zachutná každému. Až vyzkoušíte tato kuřecí prsíčka se švestkovou omáčkou, budete se oblizovat. Jejich příprava je velice jednoduchá. Potřebovat budete:
- ½ kilogramu kuřecích prsou
- 2 až 3 lžičky soli na dochucení
- 1 až 2 středně velké cibule
- 2 hrstky rozinek
- 150 gramů švestek (kompot)
- 2 slunečnicového oleje
- 3 až 4 lžíce másla
- 1 až 2 lžíce jemně nasekaných vlašských oříšků
Jako první si oloupejte a najemno nakrájejte cibuli. Tu posléze orestujte dozlatova na másle a oleji. Do pánve pak poklaďte tenčí plátky kuřecích prsou a opékejte z obou stran. V další fázi přisypte k masu i horkou vodou spařené rozinky, okapané kompotované švestky a duste zhruba pět minut. Dle potřeby pokrm dosolte. Kuřecí prsa na švestkách podávejte zasypaná drcenými oříšky ideálně s jasmínovou rýží. Staročeské recepty našich babiček jsou rychlé a snadné, proto si i s tímto receptem poradí úplný začátečník. Přejeme vám dobré chutnání.
Staročeské recepty našich babiček: Zázvorové kuře s mandlemi
Dáváte přednost exotickým chutím, v kterých převažuje zázvor? Pak vás tento tip jistě zaujme. Mezi staročeské recepty našich babiček patří určitě i zázvorové kuře s mandlemi. Je křehoučké a voňavé. K jeho přípravě si připravte tyto ingredience:
- 1 celé kuře
- 1 až 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- menší kus čerstvého zázvoru
- 4 lžíce másla
- 300 mililitrů kuřecího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ litru smetany na vaření
- 3 lžíce drcených a loupaných mandlí
- 1 až 2 lžičky soli (nebo dle chuti)
Věděli jste, že některé staročeské recepty pocházejí až z dob středověku? Otázkou zůstává, zda tohle zázvorové kuře taktéž. Jisté ovšem je, že vám určitě zachutná. Začněte tedy tím, že si maso rozčtvrtíte. Pak jej vložte do pekáče a řádně osolte. Poté kuře pokapejte citronovou šťávou, zasypte loupaným a na kousky krájeným zázvorem, podlijte vývarem (asi 150 mililitry) a dejte péct do trouby zhruba na hodinu při 180 až 200 °C. Průběžně pokrm kontrolujte a podlévejte. Až se maso pěkně propeče a na vrchu zezlátne, vyndejte jej z trouby a odstraňte z výpeku. V něm si připravte jíšku z hladké mouky, přidejte trochu zbývajícího vývaru, zalijte smetanou na vaření a nechte na plotně probublávat do zhoustnutí. Také nakonec zakápněte malým množstvím šťávy z citronu, osolte dle potřeby a omáčku podávejte s opečeným kuřetem a drcenými restovanými mandlemi. Hodit se bude k pokrmu třeba rýže, nebo opečené brambory. Dobrou chuť.
Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí stehna na jablkách
Již víte, že staročeské recepty jsou plné masitých pokrmů, které se snoubí v některých případech i s ovocem. Kuře na jablkách vás doslova uchvátí. Takovou dobrotu jste ještě nejedli! Vyzkoušejte pokrm, který kdysi dávno připravovaly šikovné hospodyňky pro své rodiny. Obstarejte si:
- 4 až 6 kuřecích stehen (nebo celé rozčtvrcené kuře)
- 3 až 4 kusy jablek (nakyslých)
- 3 až 4 kusy žluté cibule
- malý kus libovější slaniny
- 3 lžíce másla
- 2 až 3 stroužky česneku (nebo dle preferencí)
- 1 lžičku kmínu
- sůl dle potřeby na dochucení
Některé kuchařky obsahují doslova hrůzné staročeské recepty, které rozhodně chuť k jídlu neevokují. Tento problém však nebudete mít s kuřetem na jablkách. Když se spojí pečená jablka s cibulí, je to dokonalé. Začněte tedy tím, že so omyjete a očistíte kuřecí stehna. Ta pak vložte do pekáčku a ochuťte solí, lisovaným česnekem a kmínem. Také k masu přidejte na kousky pokrájenou slaninu. Nyní si oloupejte cibule a nakrájejte je na čtvrtky. Dále si očistěte jablka od slupek, zbavte je jádřinců a rovněž pokrájejte na dílky. Obě suroviny poté vložte k masu do pekáčku. Na kuře ještě poklaďte máslo, vše podlijte vodou nebo kuřecím vývarem a dejte péct na 180 °C po dobu asi jedné hodiny. Průběžně pokrm podlévejte. Podávejte nejlépe s rýží. Chutnat bude ale i bramborová kaše.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeské recepty našich babiček: Kuřecí maso ve třech různých obměnách