Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!
Staročeské recepty z ryb vnesou do vašeho jídelníčku „nový vítr“. Kombinují výrazné chutě a s oblibou i slané a sladké ingredience. Výsledných pokrmů se však nemusíte vůbec obávat. Jsou skutečně velmi lahodné. A co je hlavní, jsou i zdravé a levné. Připravili jsme si pro vás tři skvělé tipy, vyzkoušejte je.
Uvařit si můžete z níže uvedených variací buď vynikajícího lína s rozinkami a bílým vínem, pikantní tresku se zeleninovou omáčkou, nebo na jazyku se rozplývající maso ze štiky se slaninou a sýrem. Ať zvolíte cokoliv, určitě nepochybíte.
Staročeské recepty z ryb: Lín s rozinkami a bílým vínem
Lín je kaprovitá ryba, která se v tuzemsku příliš nekonzumuje. A je to velká škoda, protože tohle maso je prostě vynikající. Mezi velmi chutné staročeské recepty z ryb patří určitě pečený lín s rozinkami a bílým vínem. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- čerstvého lína (vykuchaného): 4 celé kusy (nebo dle počtu strávníků)
- rozinky: 60 až 70 gramů
- cibuli: 1 až 2 kusy
- suché bílé víno: 100 mililitrů
- máslo: 60 gramů
- čerstvou šalvěj: 5 až 6 lístků
- sůl: dle chuti
- mletý zázvor: ½ lžičky (nebo dle chuti)
- přírodní med: 2 velké lžíce
- libovější slaninu (naplátkovanou): 120 gramů
Postupujte tak, že si nejprve předehřejete troubu na 180 °C. Následně očistěte ryby a důkladně je osolte na povrchu i uvnitř. Posléze je posypte dle chuti mletým zázvorem. Líny umístěte chvíli stranou. Dále si k ruce vezměte pekáček nebo zapékací misku a její dno vymažte trochou másla. Pak do nádoby poklaďte kolečka loupané cibule, lístky šalvěje, plátky libovější slaniny a na tyto suroviny vyskládejte kořeněné líny. Na ryby ještě umístěte menší kousky másla a dejte péct do trouby na cca deset minut při teplotě 200 °C: Mezitím si připravte směs bílého vína se spařenými rozinkami a medem. Tuto omáčku po deseti minutách nalijte na líny a pokračujte v pečení dalších sedm až osm minut. Přitom pekáček přikryjte alobalem, aby se ryby nespálily. Až se maso upeče, podávejte ho s vařenými brambory omaštěnými máslem. Až ochutnáte, jistě si staročeské recepty z ryb zamilujete. Pokrm bude na povrchu příjemně křupavý a uvnitř dokonale šťavnatý.
Staročeské recepty z ryb: Pikantní treska se zeleninovou omáčkou
Pokud byste staročeské recepty z ryb prozkoumali detailněji, naleznete mezi nimi i pokrmy z tresky. Tato ryba je cenově dostupná a mezi českými strávníky velmi oblíbená. Když ji upečete se zeleninou, zachová si svou šťavnatost. Potřebovat budete tyto ingredience:
- čerstvou tresku: 4 filety
- brambory: 2 středně velké kousky
- rajčatový protlak: 2 velké lžíce
- sladkou papriku: 1 kus
- mrkev: 1 kus
- celer: ½ kusu
- citron: 1 kus
- rajčata: 2 ks
- česnekové stroužky: 4 až 5 stroužků
- mleté chilli: 1 až 2 lžičky (nebo dle chuti)
- sůl: dle chuti
- sušené oregano: dle chuti
- bobkový list celý: 1 až 2 kusy
- čerstvou bazalku: 3 až 4 lístky
- olivový olej nebo máslo: dle potřeby
Staročeské recepty z ryb velice často obsahovaly celou řadu aromatického koření. Právě bobkový list byl mezi hospodyňkami hojně v kuchyni využívaný. Jinak se zpravidla kuchtilo z toho, co si kuchařky na zahradě vypěstovaly. Nyní tedy můžete začít s přípravou pokrmu. Rozkrojte si citron a pokapejte jím filety z tresky. Také si nasekejte najemno čerstvou bazalku a navrstvěte ji na rybu. V míse nechte maso marinovat několik minut. Mezitím si očistěte brambory, papriku, rajčata, česnek, cibuli, celer a mrkev. Kořenovou zeleninu spolu s rajčaty a bramborami nakrájejte na středně velké kostky. Česnek naplátkujte a cibuli nasekejte najemno. Tu posléze osmahněte na troše rozpáleného oleje nebo másla a v dalším kroku přidejte i ostatní zeleninu. Suroviny okořeňte oreganem, osolte a opečte ze všech stran. Nyní vložte tresku do zapékací misky, přelijte ji podušenou a orestovanou zeleninou. Nakonec ještě v menší pánvičce orestujte česnek, zakápněte jej protlakem z rajčat, podlijte vodou, vsypte chilli, pepř, sůl dle preferencí a omáčku nalijte rovněž do pekáče. Vše zapékejte v troubě spolu s bobkovým listem po dobu cca 20 až 30 minu při teplotě 180 °C. Podávejte s bramborem. Dobrou chuť.
Staročeské recepty z ryb: Pečená štika se slaninou, sýrem a smetanou
Na závěr jsme pro vás vybrali pokrm velice lahodné chutě, který ocení i vaše děti. Staročeské recepty z ryb nejsou v mnoha ohledech vůbec fádní. To dokazuje i tato pečená štika se slaninou, sýrem a smetanou. Na její přípravu si obstarejte tyto ingredience:
- čerstvou štiku (vykuchanou): 1 ks
- máslo: 50 gramů
- tvrdý sýr (např. eidam): 100 gramů
- smetanu na vaření: 200 mililitrů
- cibuli: 1 kus
- anglickou plátkovanou slaninu: 100 gramů
- brambory: 6 kusů
- sůl: dle chuti
Vykuchanou štiku si důkladně osolte ze všech stran i uvnitř. Pak ji vložte do většího pekáče, který jste předtím vymazali máslem. Na povrch ryby vyskládejte slaninu, abyste jí celou pokryli. Také si oloupejte cibuli a brambory (ty ještě omyjte). Obojí naplátkujte a vyložte ke štice do pekáčku. Nezapomeňte zeleninu osolit dle chuti. Nyní suroviny podlijte smetanou na vaření, pokrm překryjte alobalem a pečte v troubě asi 45 minut při teplotě zhruba 170 °C. Posledních patnáct až dvacet minut dopékejte bez alobalu a posypte rybu strouhaným sýrem. Vytvoří se tak na povrch křupavá krusta. Podávejte s čerstvým pečivem nebo vařenými brambory. Hodit se bude i bramborová kaše. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Staročeské recepty z ryb: Zpestřete si jídelníček chutnými pokrmy!