Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí rybí salát Saláty
15. 08. 2018 Přečteno: 17384x

Domácí rybí salát

Ingredience
- +
  • rybí filet: 300 g
  • mrkev: 1 ks
  • petržel: 1 ks
  • malý celer
  • cibule: 1 ks
  • hrášek mražený: 50 g
  • majonéza: 100 g
  • zakysaná smetana: 50 g
  • voda: 500 ml
  • ocet: 150 ml
  • sůl: 2 KL
  • cukr krupice: 1 KL
  • pepř celý: 6 ks
  • nové koření: 3 ks
  • hřebíček: 2 ks
  • bobkový list: 2 ks
  • hořčičné semínko: 1 KL
  • pepř mletý

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Domácí rybí salát – recept

Na domácí rybí salát použijeme některou z bílých ryb – sleď, cejn, kapr… Koupíme buď hotové filety nebo pokud máme celou rybu, odřízneme z ní filety tak, abychom se zbavili páteře a velkých kostí. Podle potřeby odstraníme šupiny. S drobnými kostičkami si nemusíme dělat starosti, ty se v octovém nálevu rozloží.

Mrkev, petržel a celer očistíme. Svaříme nálev – vodu s octem, solí a cukrem dáme do hrnce a přivedeme k varu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček a hořčičná semínka. Do vařícího se nálevu přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zvolna 10 minut. Vytáhneme a necháme vychladnout. Nálev necháme také vychladnout a scedíme ho.

Rybí filety očistíme, omyjeme a osušíme, osolíme a vložíme je do nádoby, ve které je chceme nechat naležet (např. hrnec nebo dóza s víkem). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. K filetám přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, vše zalijeme nálevem a necháme v chladu 5 dní uležet.

Nálev slijeme, filety stáhneme z kůže a nakrájíme na kousky, zeleninu nakrájíme na menší kostičky a obojí dáme do mísy. Mražený hrášek krátce povaříme, prudce zchladíme studenou vodou a po vychlazení přidáme k ostatnímu. Do směsi přimícháme majonézu a zakysanou smetanu, zamícháme a podle chuti dosolíme a opepříme. Domácí rybí salát necháme do druhého dne uležet v lednici.

Poměr vody, octa, cukru a soli můžeme upravovat podle vlastní chuti. Kořenovou zeleninu můžeme alternativně před vařením nastrouhat a cibuli krátce spařit a ochladit. Zakysanou smetanu můžeme nahradit bílým jogurtem.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 25 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 2 příspěvky.

  • Jaromír Prokeš
    29. 1. 2021 | 09:29
    Hrozně náročný na přípravu.Jsou mnohem jednoduší recepty a i lepší
    • Marcela Prokešová
      29. 1. 2021 | 13:57
      Náročný postup? Naopak tento recept zaručuje že to smeruje ke kvalitni priprave. Kdo skutečně se v kuchyni orientuje, řekne to samé. Inu když nechcete nahazet polotovary do misky a smichat s majonezou kupovanou, ale chcete to mit opravdu kvalitní, tak zrovna rybí salát nemůžete odbýt, protože jeho vysledná chuť je tvořena větším množstvím chuťových kompozic, pro které je nutné kvalitně zpracovat různé potraviny.

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Švestková omáčka k masu

Přílohy: Švestková omáčka k masu

Rozehřáté máslo zaprášíme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Postupně přidáváme vodu a stále mícháme. Vody přidáme…

Čočkové karbanátky

Hlavní jídla: Čočkové karbanátky

Čočku přes noc namočíme do vody, slijeme a propláchneme. Znovu ji zalijeme vodou, aby byla hladina těsně nad…

Třené těsto na beránka

Dezerty: Beránek z třeného těsta

Nejprve si v míse utřete do pěny měkké máslo s cukrem a vaječnými žloutky. Poté přidejte mléko, kypřící prášek,…

Jarní minestrone

Polévky: Jarní minestrone

Cibuli, mrkev, brambory a petržel očistíme. Cibuli nakrájíme najemno, brambory na malé kostičky, petržel a mrkev…