Domácí rybí salát
Ingredience
- rybí filet: 300 g
- mrkev: 1 ks
- petržel: 1 ks
- malý celer
- cibule: 1 ks
- hrášek mražený: 50 g
- majonéza: 100 g
- zakysaná smetana: 50 g
- voda: 500 ml
- ocet: 150 ml
- sůl: 2 KL
- cukr krupice: 1 KL
- pepř celý: 6 ks
- nové koření: 3 ks
- hřebíček: 2 ks
- bobkový list: 2 ks
- hořčičné semínko: 1 KL
- pepř mletý
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí rybí salát – recept
Na domácí rybí salát použijeme některou z bílých ryb – sleď, cejn, kapr… Koupíme buď hotové filety nebo pokud máme celou rybu, odřízneme z ní filety tak, abychom se zbavili páteře a velkých kostí. Podle potřeby odstraníme šupiny. S drobnými kostičkami si nemusíme dělat starosti, ty se v octovém nálevu rozloží.
Mrkev, petržel a celer očistíme. Svaříme nálev – vodu s octem, solí a cukrem dáme do hrnce a přivedeme k varu, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček a hořčičná semínka. Do vařícího se nálevu přidáme kořenovou zeleninu a vaříme zvolna 10 minut. Vytáhneme a necháme vychladnout. Nálev necháme také vychladnout a scedíme ho.
Rybí filety očistíme, omyjeme a osušíme, osolíme a vložíme je do nádoby, ve které je chceme nechat naležet (např. hrnec nebo dóza s víkem). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. K filetám přidáme kořenovou zeleninu a cibuli, vše zalijeme nálevem a necháme v chladu 5 dní uležet.
Nálev slijeme, filety stáhneme z kůže a nakrájíme na kousky, zeleninu nakrájíme na menší kostičky a obojí dáme do mísy. Mražený hrášek krátce povaříme, prudce zchladíme studenou vodou a po vychlazení přidáme k ostatnímu. Do směsi přimícháme majonézu a zakysanou smetanu, zamícháme a podle chuti dosolíme a opepříme. Domácí rybí salát necháme do druhého dne uležet v lednici.
Poměr vody, octa, cukru a soli můžeme upravovat podle vlastní chuti. Kořenovou zeleninu můžeme alternativně před vařením nastrouhat a cibuli krátce spařit a ochladit. Zakysanou smetanu můžeme nahradit bílým jogurtem.
Diskuse k receptu: 2 příspěvky.