Žemlovka na 4 různé způsoby podle babičkovských receptů
Žemlovka je taková babičkovská klasika. Kdo na ní vyrůstal, dozajista rád zavzpomíná na její chuť. Existuje mnoho variancí tohoto pokrmu, avšak nejoblíbenější je ta s tvarohem a jablíčky. Cítíte tu vůni, která se snad nedá ani zapomenout? Pokud ne, připomeňte si ji s těmito recepty níže uvedenými.
Protože je žemlovka velmi sladká, oblíbí si ji snadno leckteré dítko. Dopřejte sobě i rodině věčnou klasiku ovoněnou skořicí, nebo ozvláštněte jídelníček netypickými kombinacemi. Jablka lze nahradit například švestkami, višněmi, nebo hruškami. Už se vám sbíhají sliny?
Žemlovka s jablky: Bezkonkurenční sladký pokrm, který vždy potěší
Voňavá skořicí ochucená jablka, šťavnatý tvaroh a máslo. Žemlovka s jablky prostě uchvátí kdejakého jedlíka. Především milovníci sladkého z ní budou unesení. Na klasický babičkovský recept si obstarejte tyto suroviny:
- starší rohlíky: cca 8 až 9 ks
- mléko: 250 ml
- smetana na vaření: 250 ml
- rozinky: 50 g
- máslo: 100 g
- zralá jablíčka: 4 až 5 ks
- vajíčka: 3 ks
- krupicový cukr: dle chuti
- mletá skořice: dle chuti
- vanilkový cukr: 1 balíček
- moučkový cukr: na posyp
Nejprve si pokrájejte na tenčí plátky starší rohlíky. Poté si k ruce vezměte zapékací misku a vymažte ji změklým máslem. Nyní si v míse rozmíchejte vejce, smetanu na vaření, mléko a do tekutiny krátce namočte naplátkované rohlíky (aby se nerozmáčely). Ty navrstvěte na dno zapékací mísy. V další fázi poklaďte na pečivo nastrouhaná jablka, která jste doplnili o rozinky a ochutili vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem a mletou skořicí. Poslední vrstva bude opět tvořena namočenými rohlíky. Zbylé máslo si následně rozpusťte v mikrovlnce a všechny ingredience rovnoměrně přelijte. A nakonec může žemlovka s jablky do trouby. Doba pečení se odhaduje na 20 až 30 minut (povrch musí být upečen dozlatova) a teplotu zvolte kolem 180 °C. Podávejte posypané moučkovým cukrem. Přejeme dobrou chuť.
Žemlovka se švestkami a mletým mákem: Nevšední dobrota pro každou příležitost
Můžete si být jistí, že žemlovka se švestkami a mletým mákem vám zachutná už po prvním soustu. Možná vám připomene koláč od babičky. Pokrm je na přípravu velmi jednoduchý. Budete potřebovat tyto suroviny:
- starší bílé rohlíky: 9 ks
- mléko: 300 ml
- vejce: 2 ks
- mletý mák: cca 200 g
- moučkový cukr: dle chuti
- kompot se švestkami: 1 sklenice
- máslo: cca 60 g
I žemlovka se švestkami vyžaduje starší pečivo. Volit nemusíte vysloveně rohlíky, dobré budou třeba i housky či veka. Začněte tedy tím, že si rohlíky nakrájíte na plátky a namočíte je v mléce s rozšlehanými vejci. Pak je rozložte na dno (máslem vymazaného) pekáčku, poklaďte na ně okapané švestky z kompotu, posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a na vrch položte zbylé v mléce namočené rohlíky. Nyní si pokrájejte máslo na tenčí plátky a dejte na pečivo. Pokrm zapékejte v troubě cca 30 až 40 minut při teplotě kolem 170 °C. Povrch na 20 minut překryjte hliníkovou fólií, aby se nepřipálil. Podávejte teplé. Přejeme dobrou chuť.
Žemlovka s višněmi a sladkým tvarohem
Tato višňová žemlovka se připravuje ze starší vánočky. „Gumové“ rohlíky a housky tedy odložte na strouhanku. Potřebovat budete následující ingredience:
- nakládané višně bez pecek: 200 g
- mleté lískové ořechy: 120 až 150 g
- vanilkový cukr: 2 balíčky
- moučkový cukr: 4 až 5 lžic nebo dle chuti
- měkký tvaroh: 1 vanička
- mléko: 1 l
- skořicový cukr: 2 balíčky
- vejce: 3 ks
- starší vánočka: 2 ks
- máslo: cca 50 g
Do mísy si nalijte mléko, ochuťte jej vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a rozmíchejte v něm vejce. Ve směsi pak namáčejte naplátkovanou vánočku a část poklaďte do máslem vymazané zapékací misky (abyste pokryli dno). Nyní na pečivo naneste namleté lískové oříšky, okapané višně, posypte skořicovým cukrem a zakončete další vrstvou namočené vánočky. Na vrch dejte kousky másla a dejte péct do trouby na půl hodiny při teplotě cca 180 °C. Poté je žemlovka s višněmi hotová. Pokrm podávejte posypaný moučkovým cukrem. Dobrou chuť.
Žemlovka s hruškami, voňavým hřebíčkem a kefírem
Tento recept je velice jednoduchý a chutí dokonalý. Hrušková žemlovka s voňavým hřebíčkem a kefírem si jistě své místo ve vašem jídelníčku najde. Na její přípravu si obstarejte následující suroviny:
- starší veka: 8 až 9 plátků
- máslo: 40 až 50 g
- přírodní med: 2 až 3 lžíce
- zralé hrušky: 2 až 3 ks
- neochucený kefír: 1 dcl
- vajíčka: 2 ks
- mletý hřebíček: 2 špetky
- mletá skořice: 1 lžička
- mléko: 1 dcl
- moučkový cukr: na posyp
Žemlovka s hruškami má pouze dvě vrstvy. Začněte tedy tím, že si očištěné, oloupané a naplátkované hrušky vyskládáte do máslem vymazaného pekáčku, poté poklaďte na ovoce starší veku, abyste jej zcela pokryli. Nyní v misce rozmíchejte vejce, kefír, mléko, med, mletý hřebíček a skořici. Směs nalijte na pečivo a hrušky. Pečte v troubě asi 20 až 30 minut při teplotě 170 °C. Před servírováním posypte tuto dobrotu moučkovým cukrem. Přejeme dobré chutnání.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Žemlovka na 4 různé způsoby podle babičkovských receptů