Jablečný koláč po francouzsku
Ingredience
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
- 500 – 600 g jablek
- 120 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 40 g cukru moučka
- 10 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- povidla nebo marmeláda
- sůl
- bílý rum
- voda – asi 2 lžíce
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Jablečný koláč po francouzsku – recept
Nejprve si připravíme těsto na koláč. Smícháme obě mouky, špetku soli, cukr, vodu, vejce a 100 g změklého másla, pořádně promícháme a vytvoříme vláčné kompaktní těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme cca 20 minut tuhnout v lednici.
Mezitím, když nám tuhne těsto, si oloupeme jablka a nakrájíme je na teňučké plátky. Dále si vymažeme formu máslem a vysypeme hrubou moukou.
Těsto vytáhneme z lednice a ve formě jej rozválíme tak, aby sahalo až k okrajům a pokrývalo rovnoměrně celou formu. Nyní na těsto naskládáme tenké plátky jablek a polijeme 50 g rozpuštěného másla. Jablečný koláč posypeme třtinovým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Na 170 stupňů pečeme cca 30 - 40 minut.
V době, kdy se nám jablečný koláč peče v troubě, si nachystáme v menší misce marmeládu (popřípadě povidla) s bílým rumem (cca. 3 lžíce). Obě suroviny promícháme a necháme uležet.
Po cca. 30 minutách vytáhneme jablečný koláč z trouby a potřeme připravenou směsí marmelády s rumem. Vložíme ho ještě na dalších cca 10 minut dopéct na 250 stupňů. Na koláči se tak utvoří lahodná ovocná vrstva.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.