Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Dezerty
20. 04. 2016

Jablečný koláč po francouzsku

Ingredience
- +

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Nedietní mňamka
  • 500 – 600 g jablek
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 10 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • povidla nebo marmeláda
  • sůl
  • bílý rum
  • voda – asi 2 lžíce
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Jablečný koláč po francouzsku – recept

Nejprve si připravíme těsto na koláč. Smícháme obě mouky, špetku soli, cukr, vodu, vejce a 100 g změklého másla, pořádně promícháme a vytvoříme vláčné kompaktní těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme cca 20 minut tuhnout v lednici.

Mezitím, když nám tuhne těsto, si oloupeme jablka a nakrájíme je na teňučké plátky. Dále si vymažeme formu máslem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto vytáhneme z lednice a ve formě jej rozválíme tak, aby sahalo až k okrajům a pokrývalo rovnoměrně celou formu. Nyní na těsto naskládáme tenké plátky jablek a polijeme 50 g rozpuštěného másla. Jablečný koláč posypeme třtinovým cukrem a vložíme do předehřáté trouby. Na 170 stupňů pečeme cca 30 - 40 minut.

V době, kdy se nám jablečný koláč peče v troubě, si nachystáme v menší misce marmeládu (popřípadě povidla) s bílým rumem (cca. 3 lžíce). Obě suroviny promícháme a necháme uležet.

Po cca. 30 minutách vytáhneme jablečný koláč z trouby a potřeme připravenou směsí marmelády s rumem. Vložíme ho ještě na dalších cca 10 minut dopéct na 250 stupňů. Na koláči se tak utvoří lahodná ovocná vrstva.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 0 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Domácí meduňkový sirup

Domácí meduňkový sirup

Lístky meduňky otrháme a necháme 48 hodin louhovat ve vychladlé převařené vodě. Přes plátýnko přecedíme do hrnce, přidáme cukr a oloupané a pokrájené citrony. Přivedeme k varu a 2 - 3 minuty povaříme.…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Krokety z bramborové kaše

Přílohy: Krokety z bramborové kaše

Krokety jsou ideální řešení, pokud nám zbyla bramborová kaše. Z bramborové kaše tvoříme kuličky nebo šišky, které…

Polévka z lišek

Polévky: Polévka z lišek

Ve středním hrnci nejprve orestujeme nakrájenou anglickou slaninu. Poté k ní přidáme pokrájené jarní cibulky spolu…

Falafel

Hlavní jídla: Falafel

Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, vodu vyměníme a uvaříme asi 1,5 hodiny doměkka. Při vaření můžeme přidat…

Hrstková polévka se zeleninou

Polévky: Hrstková polévka se zeleninou

Kroupy, hrách a fazole namočíme den předem do studené vody a uvaříme do poloměkka. Kroupy a luštěniny slijeme,…