Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta
07. 06. 2018
Přečteno: 13297x
Bublanina s ovocem patří mezi české kuchařské evergreeny. Upéct se dá jak z čerstvého, tak mraženého ovoce a milují jí malí i velcí. Receptů na ovocné bublaniny najdete na internetu mraky. My vám ale dnes ukážeme, co při přípravě neopomenout a jaké suroviny zvolit, aby byla ta VAŠE bublanina s ovocem zkrátka jedinečná.
Bublanina s ovocem je oblíbená dnes, stejně jako byla populární před 100 lety. Tehdy ji hospodyňky hojně připravovaly v letním období, aby využily sezónní ovoce.
Jak vyzrát na třené těsto?
Bublanina s ovocem má základ ve třeném těstě. Slovo třené je v názvu těsta velmi důležité a předem napovídá, že se bude něco o sebe třít. V tomto případě CUKR + MÁSLO.
- Cukr použijte pískový. Má tak akorát velké hrudky, které se do směsi krásně zapracují.
- Máslo by mělo být pokojové teploty. Ostatně to platí pro všechny suroviny, které by při pečení vždy měly mít stejnou teplotu.
Do třeného těsta musíte dostat bublinky, něčím ho nadlehčit, aby byla bublanina s ovocem krásně nadýchaná a nepotřebovala při pečení žádné povzbuzováky – jako je pečicí prášek nebo jedlá soda.
- Světlou nadýchanou pěnu plnou bublinek vytvoříme právě usilovným třením másla s cukrem. Hmotu bychom měli třít ručně alespoň 25 minut, s pomocí robota budete mít hotovo za 15 minut.
- Teprve poté můžeme do těsta přidat vyšlehané bílky, žloutky a mouku.
3 zásadní rady, jak na třené těsto
- Třené těsto pečte zhruba na 160 stupňů. Pokud byste těsto pekli na příliš vysokou teplotu, bublanina s ovocem by na povrchu popraskala a vnitřní část těsta by se nepropekla dokonale.
- Máslovo - cukrová pěna by třením měla nabýt na objemu asi 2x. Samotné těsto při pečení povyskočí jen o několik cm. Formu proto vždy plňte zhruba do 2/3 jejího objemu.
- Třené těsto – a tedy i bublanina s ovocem - je nejlepší až druhý den. Nebojte se proto nedělní pohoštění ke kávě připravit už v sobotu večer.
Nejlepší bublanina má ideální poměr ovoce a těsta
Teď už víme, jak připravit třené těsto tak, aby se vždy povedlo na jedničku. Mělo by vás zajímat, že také bublanina s ovocem má svoje zásady, kterými byste se při jejím pečení měli řídit. Jen tak dosáhnete stoprocentního výsledku.
- Na bublaninu s ovocem se nejvíce hodí zralé třešně, višně nebo jahody.
- Ovoce vždy jemně obalte v mouce. Jen tak nepadne na dno a v celém těstě bude rovnoměrně rozprostřené.
- Bublaninu z třeného těsta pečte na 160 stupňů. Uprostřed bude vláčná, nikoliv však suchá.
- Zda je bublanina s ovocem hotová zkontrolujte vpichem špejle.
Bublanina s ovocem
Co budete potřebovat?
- 100 g másla (změklého)
- 150 g pískového cukru
- 240 g polohrubé mouky
- 125 ml mléka
- 2 vejce
- Ovoce
Jaký je postup?
- Připravte si suroviny. Všechny by měly mít stejnou teplotu.
- Nachystejte si třecí nástavec na robota, pokud ho nemáte, budete muset těsto třít v ruce.
- Třete máslo s cukrem. Ručně 30 minut, robotem 15 minut. Hotovo bude, jakmile bude hmota nadýchaná, světlá a zdvojnásobí svůj objem asi 2x.
- Poté do hmoty opatrně vmíchejte žloutky. Jeden po druhém a pomalu.
- Do hmoty také pomalu a opatrně zapracujte mléko, prosátou mouku a zvlášť vyšlehané bílky dotuha.
- Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Plech si vyložte pečicím papírem včetně okrajů.
- Nalijte na plech opatrně těsto a rovnoměrně do něj přidejte ovoce, které jste si předem lehce obalili v mouce.
- Bublanina s ovocem je nejlepší až druhý den, kdy je třené těsto krásně odleželé.
Skutečně chcete smazat komentář?
Další články z rubriky
Tiše a ochotně, purpura na plotně voní… Zpívá se v jedné z nejhezčích českých koled. A rozvonět se po vašem bytě či domě může taky. A dokonce si ji můžete i sami namíchat. Purpura totiž není nic jiného než směs...
Velikonoční ozdoby nesmí chybět v žádné domácnosti! Zajděte si koupit kvalitní vajíčka a vyrobte si, podle našich návodů, snadné a...
Barvení vajíček patří mezi symboly Velikonoc. Při barvení vajíček si mnoho z nás jistě vzpomene na vajíčko ozdobené nádhernými, al...
Kouzlo slunovratu, které obvykle spadá do noci mezi 21. a 22. prosincem, nezůstalo skryto ani starým kulturám. Možná právě díky nim máme v moderní době inspirované křesťanskou naukou příležitost slavit Vánoce. ...
Vánoční svátky jsou za námi a vánoční věnec na dveřích, stejně jako vánoční výzdobu budeme odstrojovat na Tři krále. Ale co potom?...
Pro výrobu užitkových předmětů se používala zejména sláma žitná. Její výhodou jsou dlouhá stébla. Pletení se odkládalo většinou na...
V současné době je nejrozšířenější pletení košíků a dalších pletených výrobků především z vrbového proutí a pedigu. Ovšem v minulosti byla situace…
barvy na textil (koupíte v drogerii) Jedním balením obarvíme 1 – 1,5 kg pedigu.
velký starší hrnec
sůl
ocet
klacík nebo starou vařečku na…
Je tolik důvodů, proč umělecké kovářství přitahuje pozornost. Vždyť v sobě snoubí schopnost podmanit si pevné kovy, a přitom z nic...
Již v samotném úvodu jsme nastínili, že zdobicí techniky, uplatňované v kovářském řemesle, neplní jen funkci estetickou, ale také ...
Od 14. století se pasíři zabývali výrobou rytířských pásů. Ty sloužily k zavěšení meče, šlo však rovněž o důležitý estetický prvek. Rytířské pásy se…
Historie kovářského řemesla sahá daleko do minulosti. První důkazy o tom, že se lidé pokoušeli opracovávat železo, pocházejí ze 3. tisíciletí před…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Domácí chléb je podle mnohých lepší než ten kupovaný, a to hned z několika důvodů:
Domácí chléb z kvásku je zdravý a výživný
Když si domácí…
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 30 minut
Pečení: 30 minut
Co budete potřebovat na 4 porce:
25 g droždí
80 g krupicového cukru
200 ml…
Na těsto na 4 medové pláty budeme potřebovat:
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
100 g másla
4 lžíce medu
5 lžic mléka
2 ks vajec
1…
Vyrobit domácí prášek do pečiva je skutečně snadné. Navíc neobsahuje žádné škodlivé látky a vyjde vás na zlomek toho, co běžný prá...
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Podle historických pramenů byla technika intarzie známá již v době starého Řecka a Egypta. Šlo však o ojedinělé pokusy, největší rozmach z pohledu…
Technika linorytu se začala postupně používat od konce 19. století a představovala levnější a snazší alternativu dřevořezu. Linoryt se začal…
Ať už se chcete věnovat jakékoliv řezbářské technice, bez základního nářadí se neobejdete. Kromě dlát různých tvarů a rozměrů, o kterých se budeme…
Dřevo je přírodní a po staletí snadno dostupný materiál, proto je dřevořezba nejrozšířenější formou řezbářství. Pro řezbáře je důležité naučit se…
Abychom dokázali hovězí maso dobře připravit, musíme si udělat přehled o tom, jaké druhy hovězího masa se na hovězím skotu nachází, jaký je v nich…
Aby optické sklo mohlo mít své specifické vlastnosti – mohli jsme z něj vytvořit třeba brýlové sklo nebo oční čočky, je třeba, aby bylo absolutně…
První zprávy o českém skle se týkají vitráží. V sázavské kronice je k roku 1162 zmínka o opatu Regnardovi, který se vyznal "v umění vysazovati…
Směs na výrobu skla se skládá z kyseliny křemičité nebo borité a nejméně ze dvou zásad, z níž jedna je alkalická a druhou je zemin...
Leptání skla může vyzkoušet úplně každý. Je to jednoduché a výsledek velice zajímavý. Je ale několik věcí, které by měl každý vědět, než se do…
Indiánské oblečení fascinuje lidstvo už od nepaměti. Obzvlášť okouzlena je pak moderní společnost, a není divu. Tento druh oděvů je unikátní a má za sebou velmi zajímavou historii. Současně se také nedá srovnat...
Na kvalitní lůžkoviny bychom měli dbát, jelikož jsou naším každodenním společníkem. V průměru totiž prospíme až třetinu života, te...
Lapač snů je vlastně starý indiánský amulet. Původně pochází od indiánského kmene Ojibwe. Ti jej tehdy vyráběli z vrbového proutí a ze zvířecích šlach. Mezi širokou veřejnost se lapače snů dostávaly někdy v 60....
V první řadě bude nutné popřemýšlet o tom, jakou náplň byste chtěli, aby nahřívací polštářek měl. Je tedy nutné vědět, k čemu primárně jej budete…
Vánoční přání v papírové podobě má určité kouzlo, kterému dává přednost stále hodně lidí. Pokud patříte i vy mezi tyto fanoušky, m...
Nejrůznější voňavky, toaletní vody nebo parfémy jsou každodenní součástí našeho života. Jen málokdo vychází ráno z domu bez toho, aniž by se navoněl. Cítíme se pak dobře a hlavně chceme, abychom voněli krásně p...
Přírodní repelent, netoxický opalovací krém nebo je libo voňavý deodorant bez hliníku? Kosmetika nemusí být drahá. Některé produkt...
Nahřívací polštářek je velkým pomocníkem, pokud vás pobolívají záda, svaly nebo břicho. Je to bezpečný prostředek, který pomůže bolestivé místo prohřát. Utrácet však za něj nemusíte – můžete si jej totiž jednod...
Určitě znáte ty kouzelné krámy s kameny, anebo stánky na poutích, hradech a zámcích, kde si můžete vybrat kamínek, který si přivezete domů z výletu…
Šperk rozhodně nemusí stát několik tisíc korun, aby byl krásný a každý vám jej záviděl. Můžete si celkem snadno a rychle doma vyrobit několik…
Historie českého granátu sahá až do druhé poloviny 5. století, kdy ho z říčních náplavů sbírali již Keltové. Poté na dlouhou dobu obliba tohoto…
Vltavíny řadíme mezi takzvané tektity, což znamená, že se jedná o něco taveného. Představte si, jak vzniká sklo - materiál je roztaven a pak se nechá…
Diskuse k článku
RE : Bublanina s ovocem, po které se zapráší! Rady našich babiček, jak na dokonale vláčnou bublaninu z třeného těsta
Pěkný den! Anička, SZ