Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček
Tajemstvím dobré drobenky je správný poměr surovin. Přidat tak akorát másla, aby drobenka na koláč nebyla mastná, nepřesladit ji a nezasypat nadbytečným množstvím mouky. V tomto článku jsme pro vás shrnuli osvědčené rady našich babiček, ale přidali jsme i několik moderních vychytávek na zdravější a chutnější drobenky.
Tři základní suroviny a drobenka na koláč je na světě
Drobenka na koláče se odpradávna připravovala ze tří základních surovin - mouky, cukru a tuku. Uměním ale zůstává odhadnut množství, aby drobenka nebyla ani příliš mastná, ani moc tvrdá. Obecně se říká, že by se měl při pečení zachovat poměr 2:1:1 (dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl cukru). Žmolenka by po spojení neměla připomínat souvislé těsto, ale naopak by se měla krásně rozsypávat na malé žmolky.
Pokud chcete mít žmolenku po upečení krásně křupavou, existuje několik babských rad, které můžete použít. Do drobenky přidejte lžíci medu nebo jeden žloutek, který by měl zajistit křupavost koláče po upečení. Využít můžete také podobnou vychytávku, která se využívá při pečení chleba, a to pokropit koláč ihned po vytažení z trouby lehce vodou, například z rozprašovače.
MOUKA
Mouka slouží k tomu, aby byla žmolenka krásně drobivá a tvořily se v ní malé hrudky. Většinou se na drobenku používá mouka polohrubá, někdy hrubá. Někteří pekaři totiž říkají, že hladká mouka se může do ovocných koláčů vpíjet. Proto je dobré na koláče s vysokým poměrem ovoce drobenkou nešetřit. Čím víc mouky při pečení použijeme, tím bude drobenka po upečení křupavější a tvrdší.
Na některé typy koláčů se hodí právě křupavější varianty drobenek, na jiné jsou lepší měkčí žmolenky. Kromě klasické pšeničné mouky můžeme do žmolenky přidávat i celozrnné mouky, které jsou zdravější, protože se při jejich výrobě používá celé zrno a ne jen jeho část. Vhodná je celozrnná mouka špaldová, žitná nebo pšeničná. A pro lidi s celiakií jsou vhodné mouky jáhlové, rýžové, kokosové nebo pohankové.
TUK
Na klasickou drobenku se nejčastěji používá máslo, které se do drobenky zapracuje ve změklém stavu. Čím víc tuku do žmolenky dáme, tím víc bude mastnější. Kromě másla můžeme použít i sádlo, rostlinné tuky nebo oleje. Zajímavou alternativou je například kokosový olej, který těsto krásně ovoní a osvěží. Použít ale můžete také olej slunečnicový, arašídový nebo řepkový. Použití olejů místo másla do drobenky, je vhodné hlavně pro vegany, kteří odmítají živočišné výrobky.
CUKR
Poslední složkou drobenky je sladidlo. Nejčastěji se používá moučkový cukr, ale použít můžete i cukr třtinový nebo cukr z kokosových květů. Cukrem spíše šetřete, ať není žmolenka zbytečně přeslazená.
Drobenka na koláč s tajnou přísadou
Abyste drobenku ozvláštnili, můžete ke třem základním surovinám přidat také nějaké další ingredience pro zlepšení.
- Skořice: Krásně provoní drobenku, skvěle se hodí na jablečné a hruškové koláče.
- Rum: Dodá drobence příjemnou vůni. Vhodná na makové, tvarohové a povidlové buchty.
- Sušená vanilka: Vhodná téměř na jakoukoliv drobenku. Senzačně chutná ve spojení s pudinkem nebo tvarohem.
- Ořechy: Do drobenky můžete přidat téměř jakékoliv ořechy, například mandle, lískové ořechy, vlašské oříšky nebo kešu. Část mouky můžete nahradit mletými ořechy, případně je do drobenky můžete přidat sekané.
- Chia semínka: Superpotravina, kterou znali již staří Aztékové a Mayové, se bude v drobence vyjímat.
Žmolenka čtyřikrát jinak
Drobenka na borůvkový koláč
Recept na drobenku - postup:
- 80 g hladké pšeničné mouky
- 40 g moučkového cukru
- 40 g změklého másla
Všechny ingredience v míse důkladně zpracujeme, aby vznikly malé žmolky. Drobenka na koláč je vhodná na všechny typy koláčů, neboť se jedná o univerzální recept. Zvlášť vyjímat se bude například na svatebních koláčcích.
Kokosová drobenka
Recept na drobenku - postup:
- půl hrnku strouhaného kokosu
- půl hrnku polohrubé mouky
- půl hrnku změklého másla
- půl hrnku moučkového cukru
Všechny ingredience smícháme v misce, aby se těsto začalo hrudkovat na malé kousky. Tento recept na drobenku je obzvlášť vhodný na tvarohové a ovocné koláče, kde bude chuť kokosu příjemným zpestřením.
Drobenka z ovesných vloček
Recept na drobenku - postup:
- 50 g ovesných vloček
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
Ovesné vločky lehce pomeleme v mixéru a smícháme s povoleným máslem a cukrem. Drobenku sypeme na ovocné koláče, například rybízový, švestkový nebo borůvkový.
Ořechová drobenka
Recept na drobenku - postup:
- hrnek mletých ořechů (vlašské, lískové, mandle…)
- půl hrnku oleje
- půl hrnku moučkového cukru
Všechny ingredience smícháme v misce a sypeme na koláč. Tento recept na drobenku se obzvlášť hodí na hruškové koláče. Jeho velkou výhodou navíc je, že je bezlepkový, a tak ho mohou i lidé s celiakií.
Diskuse k článku
RE : Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček