Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Alternativou k obyčejné kuchyňské soli, ve které bývá obsažen chlorid sodný a protispékací látky je například himalájská sůl nebo černá sůl, která je druh nerafinovaného vulkanického minerálu. Běžná kuchyňská sůl obsahuje činidla, která brání vlhnutí a slepování soli, avšak činí tuto sůl hůře rozpustnou v lidském těle. To pak člověku způsobuje různé zdravotní komplikace, neboť sůl se může v různých místech těla hromadit. U himalájské nebo černé soli tyto potíže nehrozí.

Rizika používání klasické kuchyňské soli

Mezi nevýhody běžné kuchyňské soli patří vysoký obsah chloridu sodného. Ten naše tělo považuje za cizího vetřelce, a tak se jí snaží zbavit, protože je to však pro organismus poměrně složitý proces, hromadí ji v těle. Nahromaděná sůl pak způsobuje zadržování vody v organismu, podráždění tkání i vysoký krevní tlak. Pokud konzumujeme běžnou sůl pravidelně, pak naše tělo zbytečně musí plýtvat velkým množstvím energie, aby udrželo vyrovnanou hladinu tekutin. Nežádoucí odvodňování pak způsobuje problémy, jako jsou revmatismus, dna, artritida, ledvinové a žlučníkové kameny nebo celulitida.

Konzumace soli v České republice

Spotřeba a konzumace soli je v České republice mnohem vyšší, než je doporučená dávka. Zdravému člověku by mělo stačit 2-4 gramy soli na den, u nás však spotřeba činí často 12-16 gramů na den na člověka.

Většina chloridu sodného, který přijmeme, pochází z průmyslově zpracovaných potravin, kolem patnácti procent je z ochucování a přípravy jídla a deset procent je obsaženo v přírodních potravinách a surovinách.

Největšími zdroji soli jsou průmyslově konzervované výrobky, výrobky z ryb, uzeniny, potraviny uložené ve slaných nálevech, tvrdé a plísňové sýry, salátové dresinky, instantní polévky a instantní omáčky, kořenící směsi a masové extrakty, slané pochutiny, slané pečivo.

Zvyky ohledně solení a příjmu soli se fixují již v dětství, špatné návyky se pak v dospělosti většinou dosti obtížně odbourávají.

Himalájská sůl

Pro himalájskou sůl je typická její narůžovělá barva, této barvy tato sůl dosahuje díky obsahu železa. Není obohacena jódem ani jinými látkami, což z ní činí oblíbenou alternativu běžné kuchyňské soli zejména u příznivců zdravé výživy.

Růžová himalájská sůl je těžena na úpatí Himalájí a v oblasti jejího původu se jí přezdívá „bílé zlato“. Himalájská sůl obsahuje přes osmdesát přírodních složek a minerálů, obecně je tedy považována za sůl zdravou, která neobsahuje chemikálie ani další nežádoucí přídatné složky.

Himalájskou sůl je možné zakoupit rozemletou, ve velkých blocích nebo hrubozrnnou.

Jaké má himalájská sůl přínosy pro naše zdraví?

  • Hydratuje, vyvažuje obsah vody v buňkách a kontroluje hladinu vody v těle
  • Vyvažuje pH v organismu
  • Kontroluje celkově hladinu vody v těle
  • Pomáhá s regulací cukru v krvi
  • Reguluje krevní tlak
  • Pozitivně se podílí na absorbci živin v zažívacím traktu, tělu dodává potřebnou energii
  • Zajišťuje zdravé a průchodné cévy (v přiměřené konzumaci himalájské soli doporučených dávek, tj. 2-4 gramy na den na člověka)
  • Posiluje kosti
  • Posiluje dýchací soustavu a podporuje její správnou funkci
  • Pomáhá předcházet svalovým křečím
  • Pomáhá předcházet onemocněním štítné žlázy
  • Podporuje zdravý spánek
  • Oddaluje příznaky stárnutí
  • Podporuje libido
  • Rozpouští a odstraňuje toxiny z organismu

Himalájská sůl je tedy v mnoha ohledech zdraví přínosná, množství její konzumace je ale i tak radno si pohlídat a nepřehánět ji. Stejně jako obyčejná kuchyňská sůl i himalájská sůl obsahuje sodík (1/4 lžičky himalájské soli obsahuje kolem 0,5 gramů sodíku, je to o něco méně, než u obyčejné stolní soli), jehož přílišné množství v organismu může vést k různým zdravotním obtížím, jako je vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.

Himalájská sůl není obohacována jódem, který je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a produkci hormonů. Himalájská sůl obsahuje jen stopové množství jódu, a tak je třeba jej získávat i z jiných potravin. Zdrojem jódu jsou některé ryby, jako třeba losos nebo sardinky, mořské řasy a také česnek, mrkev nebo špenát.

Černá sůl neboli Kala Namak

Černá sůl, která se v Indii nazývá Kala Namak nebo Sanchal, je zvláštním druhem nerafinované vulkanické směsi minerálů. Těží se v sopečných oblastech Indie a Pákistánu.

Jde o bohatou směs minerálů, s vysokým obsahem železa nebo siřičitých složek. Český název trochu mate, neboť se nejedná o sůl a ani její barva není černá.

Její zbarvení závisí především na zdroji, odkud pochází a rovněž způsobu zpracování vytěžené suroviny. Černá sůl může mít odstíny šedé, růžové, ale i béžové. Její chuť a vůně začátečníky může snadno odradit, protože připomíná vejce natvrdo a síru. Avšak stačí i jen drobná tepelná úprava a její aroma se stane příjemným a zemitým.

Krom kuchyně můžete černou sůl využít i při tzv. jógovém nétí, detoxikačním čištění nosu. Černá minerální sůl totiž výborně rozpouští hleny, takže perfektně vyčistí a uvolní nos. Černou sůl je možné využít i v lázni.

 Černá sůl

Zdravotní přínosy černé soli

Pro své složení s obsahem železa je černá sůl vhodná pro lidi, kteří trpí chudokrevností a nedostatkem železa. Díky obsahu sirných minerálů má tato sůl antiparazitní účinky.

  • Pomáhá při trávení
  • Čistí střeva
  • Pomáhá při potížích s nadýmáním a pálením žáhy
  • Je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, neobsahuje tolik sodíku ani nezvyšuje obsah sodíku v krvi
  • Podporuje tvorbu krve a žluči
  • Zlepšuje zrak
  • Má omlazující účinky
  • Působí antioxidačně
  • Regeneruje tkáně
  • Je vhodná ke kloktání při alergiích dýchacích cest
  • Je velice vhodná pro lidi, kteří dávají přednost nesolené stravě
  • Vegani ji velmi rádi používají a oceňují právě pro její vaječnou chuť, používá se jako koření k dochucení tofu, aby napodobila vaječný salát nebo jednoduše míchaná vajíčka

Použití černé soli v kuchyni

Bohatou tradici používání má černá sůl v indické kuchyni. Indové ji užívají do čatní, pickles, jogurtových omáček i jako přísadu do salátů, kterým se říká chaat. Černá sůl je zde považována za chladivé koření a tak se používá do různých chladivých letních nápojů.

Veganské recepty s černou solí

Vejce na tvrdo po vegansku

Jeden kus celého tofu natural se dochutí černou solí, kurkumou a řepkovým olejem.

Míchaná vejce z tofu

K přípravě budeme potřebovat jeden balíček tofu, půlku cibule, dvě lžíce rostlinného oleje, drcený kmín a mletou kurkumu.

Cibuli si nakrájíme na kostičky, tofu předpřipravíme tak, že ho nakrájíme najemno, nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou. Na oleji osmahneme cibuli, posypeme mletým kmínem, přidáme rozmačkané tofu a osmažíme. Po chvíli přidáme kurkumu a pepř, ke konci vaření dosolíme i černou solí. Podáváme s pečivem.

Chléb s černou solí

Žitný chléb namažeme obyčejným máslem, na plátky nakrájeným Tofu a posypeme černou solí. Tofu můžeme také nastrouhat a umíchat z něj společně s černou solí pomazánku. Chuťově bude připomínat vajíčkovou.

Falešná vajíčková pomazánka

Bílé tofu dejte do misky a vidličkou rozmačkejte nebo na struhadle nastrouhejte. K takto připravenému tofu přidejte najemno nakrájenou cibulku, kurkumu, černou sůl, pepř, hořčici a sojanézu, tofunézu či jinou alternativu ke klasické majonéze. Vše dobře promíchejte a nechte chvíli uležet v chladu. Podle vlastní chuti můžete přidat ještě pažitku nebo papriku apod.

Indická citrónová šťáva

Indická citrónová šťáva je nejen osvěžující, ale je i dobrým lékem proti pálení žáhy, Dvě deci vody smícháme se šťávou z jednoho citronu, přidáme špetku černé soli a mletého černého pepře.

Černá sůl se dále hodí k ochucení čerstvého ovoce, vyzkoušet můžete třeba nakrájené jablko ochucené černou solí, výborně také dochutí nejrůznější polévky, je vhodná k rybám i jiným druhům masa i do salátů. Černá sůl se používá i k dochucení omáček a jogurtových zálivek.



Diskuse k článku

  • zog

    10:31 15. 11. 2017 0
    Takovou hromadu ničím podložených lží a sraček jsem už dlouho nečetl.

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.