Švestkový koláč s drobenkou
Těsto
80 g cukru krupice
1 - 2 žloutky
80 g másla
500 g hladké mouky
30 g droždí
300 ml mléka
špetka soli
Drobenka
160 g hrubé mouky
100 g másla
80 g cukru krupice
Dle potřeby
švestky
tuk na vymazání
mouka na vysypání
Švestkový koláč s drobenkou – postup přípravy
Do mísy si nalijeme 100 ml vlažného mléka a smícháme ho s droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme to vykynout. Tím nám vnikne kvásek, který dáme do jiné mísy, přidáme prosetou mouku, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk a sůl a ze všeho vypracujeme řidší těsto. To pak dáme do teplé místnosti, nejlépe ke krbovým kamnům, a necháme kynout. Mezitím si vymažeme tukem plech a vysypeme ho moukou. Vykynuté těsto na něj dáme a roztlačíme ho po celé ploše až do krajů. Na těsto poklademe švestky a posypeme je drobenkou, kterou si vyrobíme smícháním mouky, másla a cukru. Necháme krátce kynout. Poté už dáme jenom švestkový koláč s drobenkou péct do předem předehřáté trouby asi na 25 minut.
Diskuse k článku
RE : Švestkový koláč s drobenkou