Staročeské recepty pro milovníky sladkého: Vyzkoušejte šest dobrot, které potěší celou rodinu!

img

Staročeské recepty se na scéně české gastronomie objevují v různých obměnách. Každý kulinářský mistr si je zkrátka přizpůsobil dle svých vlastních chutí. Přesto však mají leckteré z nich původní základ. Pojďme si představit několik sladkých dobrot ze staročeského soudku, které jsou jakýmisi stálicemi na tomto poli. Až ochutnáte, nebudete rozhodně litovat!

Vybrali jsme pro vás šest staročeských receptů na sladký způsob, mezi kterými si jistě každý vybere to, co je jeho mlsnému jazýčku nejbližší. Výtečný je například staročeský povidloň, který se hodí klidně i na slavnostnější příležitosti! Za vyzkoušení ovšem stojí také krkonošský pumprnikl, za jehož neobvyklým názvem se skrývá lahodný tradiční perník.

Staročeské recepty na sladko: Krkonošský pumprnikl

Pumprnikl řadící se mezi sladké staročeské recepty se dříve nepekl jen v Krkonoších. Znám byl v celém Královehradeckém kraji kolem 18. století. Lidé si jej rádi dopřávali jako dezert k teplému čaji. Nejčastěji se potíral švestkovými povidly a sypal drcenými vlašskými oříšky. Vy si jej ale můžete dochutit dle vlastních preferencí.

Čtěte také:

Staročeské recepty v moderní době. Ochutnejte jídla, která často jedly naše prababičky

Ingredience potřebné k přípravě krkonošského pumprniklu

  • polohrubá pšeničná mouka: 600 gramů
  • krupicový cukr: 500 gramů
  • kypřící prášek do pečiva: 15 gramů
  • vajíčka: 3 kusy
  • kandovaná citronová kůra: cca 25 gramů
  • mletý či utlučený hřebíček: cca 6 gramů
  • mletý či utlučený zázvor: ½ lžičky
  • mletá skořice: 30 gramů
  • mleté mandle: 120 až 130 gramů
  • čokoládová poleva, mandle, povidla či drcené vlašské ořechy dle preferencí

Staročeský recept na krkonošský pumprnikl

Nejprve si do středního hrnce nasypte cukr a ten rozpusťte. Jakmile získá světle hnědé zabarvení, odstavte jej a zapracujte do karamelu polohrubou mouku. Tuto hmotu pak přikryjte utěrkou a nechte odstát aspoň půl dne. Až uplyne tato doba, zapracujte ostatní suroviny ze staročeského receptu na pumprnikl, tedy vajíčka, kandovanou citronovou kůru, koření, zázvor, mandle i kypřící prášek. Hotové těsto pak rozprostřete na plech s pečícím papírem (nebo do plechu vymazaného máslem a vysypaného moukou) a pečte ve vyhřáté troubě na cca 185 °C po dobu asi 15 až 20 minut. Perník následně vyjměte, ještě teplý nakrájejte a potřete dle libosti povidly + posypte oříšky. Podávejte po zchladnutí s oblíbeným teplým nápojem či s mlékem.

Staročeské recepty na sladko: Šumavské celtny

Dalším staročeským receptem na sladko jsou šumavské celtny, které vám možná na první dobrou připomenou briošky. Je to velmi jemné pečivo, které je údajně skvělé s rozpuštěnou čokoládou. Můžete jej ale konzumovat klidně i s domácí marmeládou nebo zavařeninou. Jak je libo.

Ingredience potřebné k přípravě šumavských celten

  • hladká mouka: ½ kilogramu
  • vajíčko: 1 kus
  • vaječný bílek: 1 kus
  • měkký tvaroh: 2 lžíce
  • sladká smetana: 250 mililitrů
  • změklé máslo: 2 lžíce
  • špetka soli

Staročeský recept na šumavské celtny

Mouku si nasypte do velké mísy a postupně k ní přidejte i další suroviny ze staročeského receptu na šumavské celtny, tedy jedno vejce, měkký tvaroh, měkké máslo, špetku soli a vše zalijte sladkou smetanou. Z ingrediencí následně vypracujte hladké a poddajné těsto, které by mělo zůstat na omak vláčné. To nakonec rozdělte na stejně velké kousky a vypracujte z nich placky silné asi 2 až 3 cm. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem, na jejich povrchu udělejte nožem kříže, potřete rozšlehaným bílkem a pečte v horké troubě asi 10 až 20 minut při teplotě 200 °C (záleží na zvyklostech s vaší troubou). Upečené šumavské celtny nechte zchladnout a podávejte dle chuti třeba s již zmíněnou rozpuštěnou (sladkou) čokoládou. Je to dobrota!

Staročeské recepty na sladko: Povidloň

Povidloň je učiněným skvostem ve výčtu sladkých staročeských receptů. Nejčastěji se připravoval na Šumavě a jeho sláva je opěvovaná až dodnes. Lidé jej zkrátka rádi mlsají! Až jej po upečení ochutnáte, budete žádat přídavek – to si můžete být jistí. Kombinaci odpalovaného těsta, tvarohové náplně a povidel s rumem totiž málokdo odolá!

Ingredience na přípravu staročeského povidloně

  • hrubá mouka: 230 gramů
  • kypřící prášek do pečiva: ½ balíčku
  • špetka soli
  • máslo: 100 gramů
  • vajíčka: 5 kusů
  • švestková povidla: 200 gramů
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • tuzemský rum: cca 3 až 4 lžíce na zředění povidel
  • smetana ke šlehání: 1 kelímek
  • ztužovač šlehačky: 1 balíček
  • měkký polotučný nebo tučný tvaroh: 2 vaničky
  • moučkový cukr: 2 až 3 lžíce
  • voda: ½ litru

Staročeský recept na povidloně

Začněte tím, že si ve středně velkém hrnci zahřejete půl litru vody a v ní rozpustíte máslo a špetku soli. Poté začněte přisypávat hrubou mouku, tak vytvoříte stálým mícháním základ odpalovaného těsta. Jakmile bude hmota hotová, odstavte ji, nechte mírně zchladnout (aby nebyla vařící, ale teplá) a postupně do těsta zapracujte vajíčka s kypřícím práškem. Dále si k ruce vezměte dva plechy, vyložte je pečícím papírem a na něj rozprostřete dva tenčí pláty těsta. Ty pak pečte ve vyhřáté troubě asi 7 až 10 minut při 200 °C (během pečení troubu neotevírejte). Aby byl však tento staročeský recept kompletní, musíte si připravit i tvarohovou náplň. V míse si tedy smíchejte tvarohy s moučkovým a vanilkovým cukrem a na závěr přimíchejte i ušlehanou smetanu se ztužovačem.

Nakonec, až se pláty upečou a zchladnou, ujměte se kompletování povidloně. Na spodní plát tedy natřete povidla naředěná rumem, poté rozprostřete tvarohovou náplň a přiklopte druhým plátem. Povrch dezertu posypte trochou moučkového cukru a nechte zchladnout v lednici do druhého dne ideálně. Tento staročeský recept, tedy respektive dezert je ale tak dokonalý, že nejspíš nevydržíte čekat.

Staročeský pumprnikl neboli perník zmizí z plechu coby dup. Je velmi chutný!

Staročeské recepty na sladko: Hnětýnky s rozinkami

Pokud vám chutná vánočka nebo mazanec, zamilujete se i tento staročeský recept na hnětýnky s rozinkami. Jsou to prakticky malé bochánky z kynutého těsta, které přijdou vhod jak na snídani, tak třeba i na svačinu do školy a práce.

Ingredience potřebné na přípravu staročeských hnětýnek s rozinkami

  • polohrubá mouka: 250 gramů
  • hladká mouka: 250 gramů
  • krupicový cukr: 200 gramů
  • měkké máslo: 250 gramů
  • špetka soli
  • rozinky: 100 gramů
  • tuzemský rum: cca 100 mililitrů
  • vaječné žloutky: 3 kusy
  • vajíčko celé: 1 kus na potření hnětýnek
  • čerstvé droždí: 30 gramů
  • 12% smetana: 250 mililitrů
  • kostkový cukr: 2 kusy (kostičky)
  • lupínky s mandlí: 50 gramů

Staročeský recept na hnětýnky s rozinkami

Nejprve si k ruce vezměte rozinky, nasypte je do sítka a propláchněte vroucí vodou. Posléze je přesypte do misky a přelijte rumem. Měly byste je nechat v rumové lázní aspoň hodinu, aby se řádně nasákly a nabobtnaly. Mezitím si do malého rendlíku nalijte smetanu, mírně ji zahřejte a následně odstavte. V ní pak rozpusťte droždí s cukrem a nechte vzejít kvásek (v teple). Dále si v míse vyšlehejte vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem a měkkým máslem do pěny. Jakmile vzejde kvásek a rozinky budou nabobtnalé, pokračujte v přípravě staročeského receptu na hnětýnky. Do velké mísy si prosejte polohrubou i hladkou mouku, přisypte špetku soli, vlijte žloutkovou pěnu a také kvásek. Až těsto propracujete, vsypte do něj i nasáklé rumové rozinky a zapracujte.

Tento staročeský recept vyžaduje notnou dávku trpělivosti, neboť po vyhnětení těsta musíte čekat na to, až vykyne. Dejte tomu aspoň 45 minut, aby bylo těsto pěkně nadýchané. Až uplyne tato doba, vyjměte těsto na pomoučený vál a tvořte stejně velké bochánky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a v teple nechte dokynout asi čtvrt hodiny. Nakonec je potřete rozšlehaným vejcem (lze přidat i lžičku vody) a posypte mandlovými lupínky. Ve vyhřáté troubě pečte hnětýnky asi dvacet minut při teplotě 200 °C. Míru propečení snadno zkontrolujete špejlí. Po vychladnutí pečivo podávejte třeba s máslem a marmeládou. Dobrou chuť!

Staročeské recepty na sladko: Mrkvánky

Jste fanoušky sladkého upečeného z mrkve? Pak se nemusíte omezit jen na mrkvový dort. Vyzkoušet můžete třeba i staročeský recept na mrkvánky nebo také mrkvance. Výtečné jsou například se švestkovými povidly a strouhaným tvrdým tvarohem. Pečou se ve formě jakýchsi vdolečků. Oceníte je zejména k snídani.

Ingredience na staročeské mrkvánky

  • polohrubá mouka: ½ kilogramu
  • polotučné mléko: ¼ litru
  • čerstvé droždí: 20 gramů
  • krupicový cukr: 1 a půl lžíce
  • máslo: 1 lžíce
  • jemně strouhaná mrkev: 200 gramů
  • vajíčko: 1 kus
  • špetka soli

Staročeský recept na mrkvánky

Začněte tím, že si asi ze 125 ml mléka, cukru a droždí připravíte kvásek, který necháte vzejít na teplém místě. Následně vložte jemně strouhanou mrkev do pánve a poduste ji na másle s trochou vody. Jakmile změkne a vypaří se většina tekutiny, mrkev prolisujte do mísy. Poté k ní přidejte vzešlý kvásek, prosátou mouku, špetku soli, vejce i zbytek vlažného mléka a propracujte v homogenní hmotu. Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte kynout aspoň hodinu. Až těsto vykyne, vyjměte jej na vál a vypracujte z něj stejně velké vdolečky. Ty vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte pozvolna ve vyhřáté troubě (asi 15 až 20 minut) na cca 200 °C. Záleží ovšem na vašich zvyklostech s troubou. Mrkvánky pravidelně kontrolujte, zda jsou již upečené. Tento staročeský recept si jistě zamilujete nejen pro jeho snadnou přípravu, ale i pro nenákladnost.

Staročeské recepty na sladko: Makovník s borůvkami

A na závěr pro vás máme staročeský recept v podobě makovníku s borůvkami. Pro jeho vláčnost si ho zamilujete už od prvního sousta. Mouka je zde nahrazena vařenými bramborami, které právě onu vláčnost zajistí. Borůvky pak samozřejmě můžete nahradit i jiným oblíbeným ovocem – skvěle se hodí to domácí zavařené.

Ingredience na staročeský makovník s borůvkami

  • krupička: 100 gramů
  • vařené brambory ve slupce/loupané: ¼ kg
  • mletý mák: 100 gramů
  • kypřící prášek do pečiva: 1 balíček
  • krupicový cukr: 150 gramů
  • vajíčka: 2 kusy (bílky a žloutky zvlášť)
  • trochu citronové kůry (strouhané)
  • tuzemský rum: asi ¼ lžičky (nebo pár kapek)
  • vanilkový cukr: 1 balíček
  • mletá skořice: špetka
  • zavařené borůvky: cca 120 gramů
  • mléko: 8 polévkových lžic

Staročeský recept na makovník s borůvkami

Nejprve si do větší mísy nastrouhejte loupané a vařené brambory (najemno). Poté k nim přijdete vaječné žloutky vyšlehané s krupicovým a vanilkovým cukrem. Také vlijte mléko, vsypte citronovou kůru, mletý mák, kypřící prášek, krupičku, mletou skořici a vše přelijte mlékem a zavařenými borůvkami. Nakonec ještě vyšlehejte vaječné bílky do tuhé pěny a tu pomalu zakomponujte k těstu, aby bylo skutečně nadýchané. Nakonec bramborové těsto s mákem a borůvkami vlijte do kulaté formy s pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřete a dejte péct do vyhřáté trouby na cca půl hodiny při 170 až 180 °C. Po upečení posypte moučkovým cukrem a podávejte třeba se zakysanou smetanou nebo jen tak s šálkem kávy či čaje. TIP: do původního staročeského receptu na makovník můžete klidně přidat dle libosti i jiné ovoce nebo třeba drcené oříšky. Je jen na vás, jaký bude výsledek.

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.