Teplá snídaně 4x jinak aneb jak začínaly den naše babičky?

Teplá snídaně 4x jinak aneb jak začínaly den naše babičky?

Teplá snídaně nebyla na stole našich babiček příliš vidět. Ženy v dobách minulých snídaly především domácí chléb s pořádnou vrstvou másla nebo vepřového sádla. Když se ale potřebovaly zahřát především v podzimních a zimních měsících, neodepřely si například obilné a kukuřičné kaše naslano i na sladko.

Pro některé babičky a prababičky obnášel pojem teplá snídaně i vydatnou polévku z fazolí anebo nakládaného zelí. Nyní se můžete inspirovat několika recepty a uvařit si tak ranní pokrm podle toho, jak to dělali naši předchůdci.

Teplá snídaně 4x jinak: Poctivá ovesná kaše s jogurtem na slaný způsob

Jak již bylo uvedeno, babičky, dědečkové a v podstatě všichni naši předkové před lety hojně konzumovali každé ráno ovesné kaše. Taková teplá snídaně dokázala dokonale zasytit a dodat energii na celý den, což bylo obzvlášť potřeba, pokud se pracovalo na poli či u dobytka. Recept je snadný, musíte ovšem začít s přípravami den předem ideálně. Potřebujete:

Čtěte také:

Pravá anglická snídaně

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 hrnky studené vody
  • 1 hrnek bílého jogurtu

Postupujte tak, že si do mísy vsypete ovesné vločky, poté je přelijte studenou vodou, přidejte bílý jogurt, dobře promíchejte a nechte fermentovat přes noc (minimálně dvanáct hodin). Následující den vlijte směs do hrnce, přilijte hrníček vody, přisypte sůl dle chuti (nebo cukr, jestliže preferujete sladké pokrmy po ránu) a vařte do měkka na středním plamenu. Teplá snídaně se vám pomalu rýsuje. Některé babičky podávaly tyto pokrmy třeba i s orestovanou cibulkou, ovšem tato podoba snídaně není už příliš obvyklá. Můžete to ovšem zkusit. Dobrou chuť.

Teplá snídaně 4x jinak: Jáhlová kaše s jablíčky

V kurzu nebyla před lety pouze ovesná či kukuřičná kaše, ale také ta jáhlová. Teplá snídaně v této podobě vám nejen zachutná, ale také dodá potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Na její přípravu potřebujete:

  • 400 mililitrů mléka
  • 100 gramů jáhel
  • lžičku mleté skořice
  • 2 zralá jablíčka
  • 4 lžíce cukru (lze přidat i med)
  • 50 gramů másla

Nejprve si opláchněte jáhly umístěné v sítku vlažnou vodou. Poté je vložte do menšího hrnce a vsypte k nim cukr (2 lžíce) či vlijte med. Nakonec přelijte vše mlékem a vařte na středním plamenu do změknutí. Utvoří se kaše. Nyní se pusťte do přípravy jablíček. Ta si oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na menší kostičky. Poté si v pánvičce rozehřejte kousek másla a ovoce restujte do zlatova. Následně jej zakápněte dvěma lžícemi medu nebo vsypte cukr, ochuťte skořicí a karamelizujte. Karamelizovaná jablíčka naneste na jáhlovou kaši a teplá snídaně jako za starých časů je na světě. Přejeme dobré chutnání.

Teplá snídaně je skvělá s vejci.

Teplá snídaně 4x jinak: Snídaňová polévka ve znamení zelňačky

Pro odvážné se naskýtá možnost teplé snídaně v podobě polévky, respektive zelňačky dle jedné šikovné babičky. I tento pokrm s oblibou někteří lidé kdysi dávno konzumovali. Obstarejte si na přípravu polévky tyto suroviny:

  • 700 gramů libovějšího vepřového masa
  • 1 až 2 uzené paprikové klobásky
  • 1 litr studené vody
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 bobkové listy
  • 5 bobulek nového koření
  • 10 bobulek černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • 1 sklenici zavařeného zelí ve sladkokyselém nálevu

Teplá snídaně se stane v tomto případě tak trochu obědem, pokud nejste na snídaňové polévky zvyklí. Začněte tedy tím, že si vložíte do hrníčku 2 bobkové listy, nové koření a celý pepř. Koření přelijte horkou vodou a dejte stranou. Dále si rozpusťte v hrnci máslo a orestujte na něm nakrájenou cibulku dozlatova. Po chvíli přidejte i vepřové maso pokrájené na kostky. Opékejte a duste ze všech stran a občas ingredience promíchejte. Asi po patnácti až dvaceti minutách, kdy se maso zatáhne, přisypte do hrnce mletou papriku a sůl. Dobře promíchejte a vložte nyní okapané nakládané zelí. Až suroviny promísíte vařečkou, vlijte ke směsi nakonec i vodu nasáklou kořením z hrníčku (přes jemné sítko, potřebujete jen výluh). Nadále vařte s asi litrem studené vody (doba varu se odhaduje na dvě hodiny). V posledních minutách přidejte do polévky i kolečka klobásky, mírně provařte a podávejte. Krásné ráno se skvostnou zelňačkou a dobrou chuť.

Teplá snídaně 4x jinak: Klasika nadevše aneb zavzpomínejte na babičku s chlebem ve vajíčku

A na závěr zde máme favorita mezi všemi babičkami a prababičkami. Tato teplá snídaně se stala velice oblíbenou i mezi jejich vnoučaty a pravnoučaty. Jedná se o velmi jednoduchý pokrm, který jistě znáte i vy z dob dětství. Chléb obalovaný v rozšlehaných vejcích je prostě dokonalý, i když je to obyčejné jídlo. Skvěle po ránu zahřeje i zasytí a ochutit ho můžete čímkoliv se vám zachce. Hodit se bude šunka i tavený sýr. Vlastně tak prakticky upotřebíte starší pečivo, které je již tak trochu gumové. Stačí chleba, veku, rohlík či housku nakrájet na plátky, obalit v jemně osoleném vejci a osmažit ideálně na másle. Přidat do vaječné směsi lze i čerstvou petrželku a mletý pepř. Záleží na vašich preferencích. Pak už si jen pochutnáte na šťavnaté dobrotě.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.